Οι Γάλλοι ψηφίζουν διαδικτυακά, για την “αποπομπή” της… Πρώτης Κυρίας

Υστερόγραφα Team
Posted on August 07, 2017, 1:18 pm

 

[email protected]

 

Mία… περίεργη ψηφοφορία βρίσκεται εν εξελίξει στο χώρο του διαδικτύου, με πρωταγωνίστρια, ή στη συγκεκριμένη περίπτωση «θύμα» την Πρώτη Κυρία της Γαλλίας Μπριζίτ Μακρόν. Τη γυναίκα που συγκέντρωσε τόσο θετικές όσο και αρνητικές γνώμες, από ολόκληρο τον πλανήτη, έπειτα και από τη γνωστοποίηση της έγγαμης σχέσης που τη συνδέει με τον, υποψήφιο τότε, Εμανουέλ Μακρόν, για τον προεδρικό θώκο της Γαλλίας. Γνώμες που εντάθηκαν ακόμη περισσότερο, είτε με θετικό είτε με αρνητικό πρόσημο, όταν και πλέον ο Μακρόν νίκησε στις εκλογές.

Στη συγκεκριμένη «συζήτηση» όμως δε φαίνεται να τίθεται κάποιο τέλος. Απεναντίας μάλιστα. Με τον χειρότερο τρόπο για την προσβολή της εικόνας της Μπριζίτ Μακρόν, αλλά και του θεσμού της Πρώτης Κυρίας, έχει εκκινήσει διαδικτυακή ψηφοφορία για την… «καθαίρεση» της.

Υποκινητής της όλης διαδικασίας, ο Thierry Paul Valette. Ιδρυτής του κινήματος «Εθνική Ισότητα» (“égalité nationale”) για την καταπολέμηση της διαφθοράς και των διακρίσεων, ο οποίος επαγγέλλεται επίσης ζωγράφος και συγγραφέας.

Τι σχέση μπορεί να έχει ωστόσο η Πρώτη Κυρία της Γαλλίας, και δη η Μπριζίτ Μακρόν, με τα ζητήματα περί διαφθοράς κα διακρίσεων; Ο Valette μας δίνει την… απάντηση, ή ορθότερα την δική του εκδοχή, μέσω της δημιουργίας αυτής της on-line πλατφόρμας, με την οποία αισιοδοξεί να καταργηθεί ο τίτλος της Πρώτης Κυρίας για την περίπτωση της συζύγου του νυν Προέδρου.

Το πιο σημαντικό ωστόσο, που δικαιολογεί αυτήν την έξαρση άκρατου αρνητισμού προς το πρόσωπο της Μπριζίτ Μακρόν, είναι το (λιγότερο γνωστό) γεγονός ότι ο Εμανουέλ Μακρόν σκέφτεται να προσδώσει στην Πρώτη Κυρία της Γαλλίας έναν θεσμικό ρόλο, που συμπληρώνεται από την παραχώρηση γραφείου, προσωπικού καθώς και επιδόματος από τα δημόσια ταμεία. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή της Πρώτης Κυρίας των Ηνωμένων Πολιτειών!

Τα επιχειρήματά του o Valette, τα στοιχειοθετεί μάλιστα σε ένα κείμενο σχεδόν εξακοσίων λέξεων, το οποίο συνοδεύει την ψηφοφορία στη σχετική ιστοσελίδα. Προτρέποντας όχι μόνο τους Γάλλους να ψηφίσουν, αλλά κάθε πολίτη από όλες τις χώρες του κόσμου.

Με μία πρώτη ανάγνωση, η δράση του φαντάζει ολίγον παράλογη, αλλά με την επισήμανση της παραπάνω λεπτομέρειας, δικαιολογείται άρδην.

Ειδικότερα, ο Valette στρέφεται κατά των πόρων που προέρχονται από τα δημόσια ταμεία της Γαλλίας, για να υποστηριχθεί ο ρόλος της Πρώτης Κυρίας στο πλευρό του συζύγου της. Όπως δηλώνει ο πρωτεργάτης του κινήματος, είναι ένας αφοσιωμένος πολίτης, που δεν θα επιτρέψει τη συνέχιση της διαφθοράς, η οποία εκκίνησε από την προεκλογική εκστρατεία του Μακρόν. Απεναντίας δε, αυτή του η προσπάθεια δικαιολογείται από τον ίδιο ως μία πράξη ηθικοποίησης της πολιτικής ζωής της χώρας του. Ενώ επιπλέον, κάνει ειδική αναφορά περί καταδίκης από πλευράς του, όλων των σεξιστικών σχολίων που έχουν κατά καιρούς δει το φως της δημοσιότητας για το προφίλ της Μπριζίτ Μακρόν. Όμως δε διστάζει να αναφερθεί, όπως είναι και το αναμενόμενο της σκέψης του, ότι οι ικανότητες της κυρίας Μακρόν καθόλου δεν αμφισβητώνται, κάτι το οποίο δε σημαίνει ότι θα πρέπει να επωφεληθεί από τα δημόσια ταμεία. Οι παροχές που έχει μέχρι στιγμής (δύο έως τρεις υπάλληλοι, δύο γραμματείς και δύο αξιωματικοί της ασφάλειας) είναι υπεραρκετές, όπως σημειώνει ο Valette.

Βέβαια, γιατί καλεί πολίτες από όλον τον κόσμο να αναμειχθούν στα εγχώρια ζητήματα της Γαλλίας, αυτό είναι μία άλλη ιστορία. Όπως επίσης, το αν θα τεθεί σε δημοψήφισμα το συγκεκριμένο ερώτημα, που αποτελεί και την ουσιαστική πρόταση του Valette.

Σε κάθε περίπτωση, στην διαδικτυακή ψηφοφορία έχουν συμμετάσχει κάτι παραπάνω από 196 χιλιάδες άνθρωποι, σε ένα διάστημα δύο εβδομάδων, με το όριο να έχει τεθεί στις 200.000 ψήφους. Το τι μέλλει γενέσθαι, και κατά πόσο μπορεί η ψηφοφορία να επηρεάσει την Γαλλική Εθνοσυνέλευση, ουδείς μπορεί να το προβλέψει.

Ωστόσο, η ψηφοφορία δεν είναι άκαιρη, μιας και τον περασμένο μήνα, το Γαλλικό Κοινοβούλιο υποστήριξε μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης προς τους πολιτικούς, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης πρόσληψης συγγενικών προσώπων των βουλευτών.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι