Οι αντοχές του “Βήματος” και οι Έλληνες ως παραδοσιακοί αναγνώστες

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 19, 2017, 9:02 am

 

Σε πείσμα της δύσκολης συγκυρίας και των… απομιμήσεων, όπως έγραψε και ο Σταύρος Ψυχάρης, το “Βήμα της Κυριακής” αντέχει. Είναι ακόμη εδώ.

Η ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Λαμπράκη συνεχίζει τη διαδρομή της με παρεμβατικές εκδόσεις και “ομιλητικά” πρωτοσέλιδα, καθώς στον ΔΟΛ έχουν απομείνει “λίγοι και καλοί”. Και πάνω από όλα, μάχιμοι.

Το έμψυχο δυναμικό που επέλεξε να αρνηθεί τις σειρήνες της ασφάλειας σε άλλα επαγγελματικά μετερίζια, και να συνεχίσει να δίνει μάχη ήθους και αξιοπρέπειας από τις δυο εφημερίδες του Συγκροτήματος Λαμπράκη, το “Βήμα” και τα “Νέα”, που κουβαλούν… μισό αιώνα Ιστορίας στις πλάτες τους, αξίζει το λιγότερο συγχαρητήρια.

Κυρίως, επειδή δεν γοητεύτηκαν από το εφήμερο. Δεν υπέκυψαν στην ανθρώπινη ανάγκη να… βολευτούν, με την καλή πάντοτε έννοια, της ανάσχεσης της καθημερινής επαγγελματικής ανασφάλειας. Συνεχίζουν να κρατούν ψηλά τη σημαία, γνωρίζοντας μεταξύ άλλων ότι έχουν με το μέρος τους… τις πιθανότητες.

Οι Έλληνες είμαστε εξαιρετικά παραδοσιακοί αναγνώστες. Δεν εγκαταλείπουν εύκολα τις εφημερίδες που διαβάζουν επί σειρά ετών. Γιατί, αυτό πρωτίστως διαβάζουν. Την εφημερίδα. Που φυσικά είναι το άθροισμα των συντελεστών της. Δεν ακολουθούν κάθε συντελεστή στην αυτόνομη πορεία του.

Ειδικά όταν στη σχετική συζήτηση εγείρονται και ζητήματα ηθικής…

 

 
Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος