Οι Έλληνες δεν ξεχνούν τον Σημίτη. Και… τον αποδοκιμάζουν σε κάθε ευκαιρία

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on February 16, 2018, 9:39 am
1 sec

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Το επεισόδιο με τις αποδοκιμασίες κατά του Κώστα Σημίτη, εν πλω με κατεύθυνση τη Σύρο, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι, στο περιθώριο γνωστών και μη αναστρέψιμων παθογενειών του, ο λαός μας διαθέτει και κάποια, λίγα έστω, συγκριτικά πλεονεκτήματα. Έχει μνήμη. Έχει και φιλότιμο.

Στο πρόσωπο του Κώστα Σημίτη, ο ψυχισμός του Έλληνα χάνει την ισορροπία του, καθώς επανέρχονται στη μνήμη του στιγμές από μια εξαιρετικά δυσώδη περίοδο. Η οκταετία του Κώστα Σημίτη, η περίοδος την οποία… υμνούν τα “ορφανά” του, πολλά εκ των οποίων σεργιανίζουν στη σημερινή Νέα Δημοκρατία, ακριβώς επειδή πλούτισαν σε βάρος της υπόλοιπης κοινωνίας, ήταν η περίοδος η οποία διαμόρφωσε τις συνθήκες και άνοιξε το δρόμο για την εθνική χρεοκοπία του 2010. Στα χέρια του τελευταίου των Παπανδρέου.

Την οκταετία του Κώστα Σημίτη, η διαπλοκή έζησε τις πιο… πλούσιες στιγμές της. Και η διαφθορά εξελίχτηκε σε συνώνυμο του τρόπου άσκησης της εξουσίας.

Την οκταετία του Κώστα Σημίτη, οι… απευθείας αναθέσεις δημοσίων έργων στους λίγους και εκλεκτούς υπήρξαν αγαπημένη συνήθεια για τα υπουργικά συμβούλια του διαδόχου του Ανδρέα Παπανδρέου.

Από την εθνική ληστεία του Χρηματιστηρίου, τη μεγαλύτερη αναδιανομή πλούτου σε βάρος των μη προνομιούχων, σε οποιαδήποτε χώρα του πολιτισμένου κόσμου, εν καιρώ ειρήνης, μέχρι τις υπερκοστολογήσεις των μεγάλων έργων, τα εξοπλιστικά, τις μίζες. Μίζες παντού…

Την οκταετία του Κώστα Σημίτη, η ψευδο-ελίτ έκανε… αποταμιεύσεις για ολόκληρες γενιές (ψευδο-ελίτ επίσης) που ακολούθησαν και θα ακολουθήσουν και στο μέλλον.

Την οκταετία του Κώστα Σημίτη όμως, συνέβη και κάτι άλλο: Η Ελλάδα έχασε επί της ουσίας εθνικό έδαφος, τα Ίμια, για πρώτη φορά από την εθνική τραγωδία της Κύπρου. Και εκείνη η υποστολή της σημαίας, δημιούργησε ένα αδιανόητο τετελεσμένο, το οποίο μας στοιχειώνει μέχρι και σήμερα.

Όσο για το χιούμορ της Ιστορίας, προφανώς και βρίσκεται σε… φόρμα, αν σκεφτεί κανείς ότι οι αποδοκιμασίες κατά του ανθρώπου για χάρη του οποίου, οι δημοσκόποι ανακάλυψαν το εύρημα του “καταλληλότερου”, ξέσπασαν στην επέτειο παράδοσης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Τουρκία. Πριν από 22 χρόνια. Με ευθύνη και εμπλοκή της κυβέρνησής του.

Εκείνου, του “αρχιερέα της διαπλοκής”, όπως τον είχε χαρακτηρίσει ο Κώστας Καραμανλής…

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος