Οδηγούμε: ΜΙΝΙ Cooper 2018 (pics)

34 secs

Του Γιάννη-Μάριου Παπαδόπουλου

Η αλήθεια είναι πως ένα μοντέλο που πουλάει από… μόνο του, είναι δύσκολο να το βελτιώσεις. Ή, για να είμαστε ακριβείς, πρέπει να ψάξεις πολύ για να βρεις τους τομείς οι οποίοι επιδέχονται βελτίωσης, μιας και η εμπορική επιτυχία του μοντέλου μαρτυρά την ευρύτητα της αποδοχής του από το σύνολο του αγοραστικού κοινού. Όπως συμβαίνει (σχεδόν) παραδοσιακά με τα ΜΙΝΙ.

Πριν από τρία χρόνια η ΜΙΝΙ προχώρησε στην με3γάλη αλλαγή του σύγχρονου μοντέλου της, μεγαλώνοντας το τρίθυρο Cooper σε ό,τι είχε να κάνει με τις εξωτερικές διαστάσεις του και τοποθετώντας πιο μεγάλα φωτιστικά σώματα που τονίζουν εξόχως τον χαρακτήρα του βρετανικού χάτσμπακ.

Η ώρα της αισθητικής ανανέωσης, εντούτοις, έφτασε. Μιλάμε, φυσικά, για «πινελιές», μιας και το ΜΙΝΙ στην πραγματικότητα ακόμα και δίχως τις αλλαγές παραμένει ένα απόλυτα σύγχρονο κι αποδεκτό μοντέλο, το οποίο καταφέρνει να απευθύνεται σε μία πολύ μεγάλη γκάμα αγοραστών, προσφέροντας πληθώρα μοντέλων που ξεκινούν από το κλασσικό τρίθυρο και περιλαμβάνουν το κάμπριο, το πεντάθυρο, το Countryman και το Clubman, ενώ υπάρχει και ηλεκτρική έκδοση!

Η αναβάθμιση της αρχικής προϊοντικής ουσίας στην premium κατηγορία των μικρών αυτοκινήτων αναδεικνύει μία ωριμότητα του χαρισματικού χαρακτήρα της MINI. Τώρα η τρέχουσα γενιά, διατίθεται για πρώτη φορά με τρεις τύπους αμαξώματος για διασκεδαστική οδήγηση σε περιβάλλον πόλης. Αυτό οφείλεται σε στοιχεία όπως οι νέοι συνδυασμοί κινητήρα – κιβωτίου, μία εκτεταμένη γκάμα στάνταρ εξοπλισμού, νέας σχεδίασης προβολείς και πίσω φώτα, πρόσθετες εξωτερικές αποχρώσεις και προηγμένη τεχνολογία συνδεσιμότητας για άνεση και ενημέρωση-ψυχαγωγία.

Νέοι προβολείς LED με λειτουργία Matrix

Μία σχεδιαστική παρέμβαση στους γνώριμους στρογγυλούς προβολείς κάνουν τη φυσιογνωμία των νέων 3θυρων και 5θυρων MINI και του νέου MINI Cabrio ακόμα πιο εκφραστική. Στους στάνταρ προβολείς αλογόνου, προστίθεται μία εντυπωσιακή πινελιά μέσω ενός black panel. Στους προβολείς LED που διατίθενται προαιρετικά, η υψηλή τεχνολογική ποιότητα υπογραμμίζεται με την πρωτότυπη σχεδίαση των πηγών φωτός. Η τελευταία γενιά των μονάδων LED για τη μεσαία και μεγάλη σκάλα προσφέρει αυξημένη φωτεινότητα. Η λειτουργία των φώτων ημέρας και των φλας βασίζεται σε ένα περιφερειακό δακτύλιο.

Οι προσαρμοζόμενοι προβολείς LED που επίσης διατίθενται προαιρετικά, προσαρμόζουν τη φωτεινότητά τους στις οδικές συνθήκες. Στους δρόμους της πόλης ή σε περίπτωση περιορισμένης ορατότητας λόγω καιρικών συνθηκών, μπορεί να προστεθεί και ο φωτισμός στροφών για καλύτερη ορατότητα στο πλάι του δρόμου. Από την άλλη, η αυξημένη εμβέλεια της μεσαίας σκάλας εξασφαλίζει βέλτιστο φωτισμό όταν το αυτοκίνητο κινείται στον αυτοκινητόδρομο.

Οι προσαρμοζόμενοι προβολείς LED περιλαμβάνουν επίσης μία αυτόματη λειτουργία επιλεκτικής μείωσης φωτισμού της μεγάλης σκάλας. Η καινοτόμα τεχνολογία Matrix για τη μεγάλη σκάλα αυξάνει την εμβέλεια χωρίς να θαμπώνει τους άλλους οδηγούς. Για το σκοπό αυτό, χωρίζεται σε τέσσερα οριζόντια διατεταγμένα τμήματα, που ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται  ανεξάρτητα μεταξύ τους σε ταχύτητες πάνω από 70 km/h.

 

Τα τμήματα της μεγάλης σκάλας ελέγχονται με βάση τις συνθήκες κυκλοφορίας. Μόλις η εμπρός κάμερα MINI καταγράψει ένα αντίθετα ερχόμενο ή προπορευόμενο όχημα, η περιοχή στην οποία βρίσκεται φωτίζεται μόνο με την ένταση της μεσαίας σκάλας. Αυτό επιτυγχάνεται με την απενεργοποίηση των τμημάτων μεγάλης σκάλας Matrix που φωτίζουν την περιοχή. Ο φωτισμός των υπολοίπων τμημάτων του δρόμου γίνεται κανονικά, με την ένταση της μεγάλης σκάλας.

Καθαρά Βρετανικό στοιχείο: πίσω φώτα σε σχέδιο Union Jack

Τα πίσω φώτα επίσης υιοθετούν νέα σχεδίαση σε συνδυασμό με τους προβολείς LED και τους προσαρμοζόμενους προβολείς LED. Παραπέμποντας στις Βρετανικές ρίζες της μάρκας, οι κάθετες μονάδες φώτων στο πίσω τμήμα των νέων ΜΙΝΙ (3θυρο, 5θυρο και MINI Cabrio) αποτυπώνουν το σχέδιο Union Jack.

Το εντυπωσιακό μοτίβο της Βρετανικής σημαίας αποτυπώνεται στη δομή των λειτουργιών φώτων. Τα φλας είναι οριζόντια διατεταγμένα και τα φώτα φρένων κάθετα ευθυγραμμισμένα, με τα πίσω φώτα να αντιπροσωπεύουν τις διαγώνιες γραμμές της Βρετανικής σημαίας. Για να εξασφαλίζεται ο αρμονικός φωτισμός, όλες οι πηγές φωτός που σχηματίζουν το μοτίβο Union Jack χρησιμοποιούν τεχνολογία LED.

Νέο λογότυπο MINI με μινιμαλιστική προσέγγιση

Το νέο λογότυπο MINI διακρίνεται για τη σαφήνεια και το αυθεντικό του στυλ, και εμφανίζεται στο καπό, την πίσω πόρτα, το τιμόνι, την οθόνη του κεντρικού οργάνου και το τηλεχειριστήριο σε όλα τα μοντέλα. Πρόκειται για μία νέα ερμηνεία του υπάρχοντος λογοτύπου, τώρα σε 2D “flat design”. Μέσα από τη νέα προσέγγιση, εκφράζεται η νέα ταυτότητα της μάρκας που δίνει έμφαση στα απαραίτητα – δηλαδή στις βασικές αρχές ΜΙΝΙ όπως διασκεδαστική οδήγηση, χαρακτηριστική σχεδίαση, premium ποιότητα και συναισθηματική απήχηση.

Τρεις νέες εξωτερικές αποχρώσεις

Η γκάμα εξωτερικών αποχρώσεων που διατίθενται για τα νέα 3θυρα και 5θυρα ΜΙΝΙ και το νέο MINI Cabrio περιλαμβάνει τρεις προτάσεις. Τα Emerald Grey metallic, Starlight Blue metallic και Solaris Orange metallic εντάσσονται επίσης στο πρόγραμμα.

Ένα ακόμα προαιρετικού εξοπλισμού που αυξάνει τις δυνατότητες εξατομίκευσης της εξωτερικής σχεδίασης ακούει στο όνομα Piano Black Exterior: σε αυτό τα πλαίσια των προβολέων, των πίσω φώτων και της μάσκας έχουν γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα αντί χρωμίου.

Η γκάμα προαιρετικών ζαντών ελαφρού κράματος αλουμινίου έχει επεκταθεί. Οι ζάντες 17-ιντσών σε στυλ Roulette Spoke 2-tone και Propeller Spoke 2-tone διατίθενται τώρα για όλες τις εκδόσεις αμαξώματος του νέου MINI. Οι 17άρες ζάντες αλουμινίου σε σχέδιο Rail Spoke 2-tone έχουν επίσης προστεθεί στο πρόγραμμα.

Νέες δερμάτινες ταπετσαρίες και φινιρίσματα εσωτερικού

Μια πλούσια γκάμα ταπετσαριών καθισμάτων και Colour Lines προσθέτουν μία πινελιά ατομικού στυλ στο εσωτερικό όλων των νέων MINI (3θυρο, 5θυρο και Cabrio). Για τα 3θυρα και 5θυρα ΜΙΝΙ προσφέρεται η ταπετσαρία Chester σε Malt Brown, ενώ μία Colour Line τώρα διατίθεται σε Malt Brown.

Επιπλέον, το νέο MINI Yours Interior Style Piano Black διατίθεται τώρα με φωτισμό. Εκτός από τις επιφάνειες στην περιοχή των θυρών και της κεντρικής κονσόλας σε Piano Black, αυτό περιλαμβάνει και μία φωτιζόμενη διακοσμητική λωρίδα για το ταμπλό στην πλευρά του συνοδηγού. Αυτή επίσης φέρει φινίρισμα Piano Black και ένα αφηρημένο μοτίβο Union Jack. Το χρώμα του φωτισμού φόντου για τη διακοσμητική λωρίδα είναι ίδιο με το φωτισμό περιβάλλοντος που έχει επιλέξει ο οδηγός από το MINI Excitement Package.

|

Μέγιστη εξατομίκευση με το «MINI Yours Customised».

Το πρόγραμμα MINI Yours Customised ανεβάζει τον πήχη εξατομίκευσης της μάρκας σε ένα εντελώς νέο επίπεδο. Περιλαμβάνει προϊόντα retrofit, τα οποία μπορούν να σχεδιάζονται από τους ίδιους τους πελάτες και να κατασκευάζονται με ακρίβεια σύμφωνα με αυτές τις ατομικές προδιαγραφές. Η γκάμα MINI Yours Customised περιλαμβάνει ένθετα φλας, διακοσμητικές λωρίδες για το εσωτερικό στην πλευρά του συνοδηγού, φωτιζόμενα μαρσπιέ (LED) και προβολάκια LED στις πόρτες.

Τα προϊόντα MINI Yours Customised μπορούν να επιλέγονται, να σχεδιάζονται και να παραγγέλνονται από ένα αποκλειστικό online shop. Εδώ οι πελάτες έχουν τη δυνατότητα επιλογής μεταξύ διαφόρων χρωμάτων, μοτίβων, φινιρισμάτων και εικόνων, καθώς και της προσθήκης δικών τους κειμένων ακόμα και μιας πινελιάς προσωπικού στυλ στη σχεδίαση. Η δημιουργική συνεργασία μεταξύ κατασκευαστή και πελάτη επιτρέπει σε αγοραστές ΜΙΝΙ να μετατρέψουν το όχημά τους σε κάτι μοναδικό που φέρει τη σφραγίδα της προσωπικότητάς τους. Τα εξατομικευμένα προϊόντα κατασκευάζονται μέσω καινοτόμων τεχνικών παραγωγής όπως ποικίλες μέθοδοι τρισδιάστατης εκτύπωσης και χάραξη μέσω λέιζερ.

Πιο διασκεδαστική οδήγηση, αυξημένη απόδοση, μειωμένο βάρος

Μία λεπτομερής αναθεώρηση των κινητήρων που προσφέρονται για τα νέα MINI (3θυρο, 5θυρο και Cabrio) ανεβάζει τον πήχη στο τομέα της διασκεδαστικής οδήγησης. Επίσης, πετυχαίνει μείωση της κατανάλωσης και των εκπομπών CO2 έως 5%, που ήδη πληρούν τα αυστηρά μελλοντικά πρότυπα ρύπων. Περαιτέρω βελτιώσεις έχουν γίνει σε όλη τη γκάμα και πιο συγκεκριμένα στο βασικό κινητήρα, στην Τεχνολογία MINI TwinPower Turbo, στα ηλεκτρονικά κινητήρα, στην παροχή λαδιού, στην εισαγωγή αέρα, στο σύστημα ψύξης και στα συστήματα εξαγωγής. Εξάλλου, μειώθηκε το βάρος των μονάδων κίνησης. Τα καλύμματα των κινητήρων κατασκευάζονται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP), με αποτέλεσμα να είναι και αυτά ελαφρύτερα. Το υλικό που χρησιμοποιείται είναι ανακυκλωμένο ανθρακόνημα που παράγεται κατά την κατασκευή των αυτοκινήτων BMW i.

Οι 3κύλινδροι βενζινοκινητήρες του MINI One First και του MINI One αντλούν την ισχύ τους από 1.500 κυβ. εκ. Αυτό αυξάνει τη μέγιστη ροπή κατά 10 Nm, ανεβάζοντάς την σε 160 και 190 Nm αντίστοιχα. Όλοι οι βενζινοκινητήρες έχουν άμεσο ψεκασμό με μέγιστη πίεση αυξημένη από 200 σε 350 bar και φτερωτή υπερσυμπιεστή από υλικό πολύ ανθεκτικό στη θερμότητα. Ο άμεσος ψεκασμός common rail των κινητήρων diesel εξασφαλίζει ότι το καύσιμο τροφοδοτείται στους θαλάμους καύσης με ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια. Για το σκοπό αυτό, η μέγιστη πίεση ψεκασμού στους 3κύλινδρους κινητήρες των MINI One D και MINI Cooper D έχει αυξηθεί στα 2.200 bar και στον 4-κύλινδρο του MINI Cooper SD στα 2.500 bar. Τέλος, ο ισχυρότερος από τους τρεις diesel διαθέτει τώρα υπερσυμπίεση δύο σταδίων.

Νέο επτατάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη και οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic

Εναλλακτικά, αντί του στάνταρ 6-τάχυτου μηχανικού κιβωτίου, ένα 7-τάχυτο κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη διατίθεται προαιρετικά για τα μοντέλα MINI One, MINI Cooper, MINI Cooper S και MINI Cooper D. Κύρια χαρακτηριστικά του νέου τύπου κιβωτίου είναι οι πολύ γρήγορες αλλαγές για εξαιρετικά σπορ επιταχύνσεις χωρίς διακοπή ροπής. Το κιβώτιο ελέγχεται από ηλεκτρονικό επιλογέα νέας σχεδίασης. Ένα 7-τάχυτο σπορ κιβώτιο Steptronic με διπλό συμπλέκτη διατίθεται επίσης για το MINI Cooper S. Αυτό περιλαμβάνει χειριστήρια αλλαγών (shift paddles) στο τιμόνι με άμεση μηχανική παρέμβαση στις αλλαγές σχέσεων.

Το MINI Cooper SD συνοδεύεται στάνταρ από ένα 8-τάχυτο κιβώτιο Steptronic. Το 8τάχυτο αυτόματο κιβώτιο είναι μοναδικό στη μικρή κατηγορία και επιτρέπει τη μεταφορά ισχύος του ισχυρότερου κινητήρα diesel στους εμπρός τροχούς με ιδιαίτερα σπορ και αρμονικό τρόπο. Το 8-τάχυτο κιβώτιο Steptronic ελέγχεται επίσης μέσω ενός ηλεκτρονικού επιλογέα, ενώ το ένα 8-τάχυτο Steptronic sports με shift paddles στο τιμόνι διατίθεται προαιρετικά.

Όλα τα κιβώτια Steptronic που διατίθενται για τα νέα 3θυρα και 5θυρα MINI και το νέο MINI Cabrio επιτρέπουν τη χρήση της λειτουργίας coasting σε MID και GREEN mode καθώς και της τελευταίας γενιάς της λειτουργίας auto start/stop. Τα δεδομένα της πλοήγησης και της εμπρός κάμερας μπορούν τώρα να ενσωματώνονται στον έλεγχο των συστημάτων αυτών. Εάν το όχημα φέρει τον ανάλογο εξοπλισμό, μπορούν να αναγνωρίζονται ακόμα και καταστάσεις όπου είναι προσφορότερο να μην σβήσει ο κινητήρας: για παράδειγμα σε μία σύντομη στάση πριν από μία στροφή ή κατά την είσοδο σε μια πλατεία, ή εάν η κυκλοφορία μπροστά έχει αρχίσει να κινείται πάλι.

Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος
Ο Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος είναι δημοσιογράφος