Ξεκαλάκης: Θα κριθώ από τη βάση του ΠΑΣΟΚ

Υστερόγραφα Team
Posted on May 06, 2017, 11:18 am
1 sec

Ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Στέφανος Ξεκαλάκης παραχώρησε συνέντευξη στην “Ημερησία”, για τις τρέχουσες εξελίξεις στον χώρο της Κεντροαριστεράς.

Το κείμενο της συνέντευξης του Στέφανου Ξεκαλάκη έχει ως εξής:

 

  • Πως είδατε το αποτέλεσμα της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους θεσμούς; Πρόκειται για μια ισορροπημένη συμφωνία με αρνητικά και θετικά στοιχεία, όπως υποστηρίζει η κυβερνητική πλευρά ή περί ενός 4ου Μνημονίου με σκληρά μέτρα, όπως επισημαίνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης;

Ας μην κοροϊδευόμαστε. Πρόκειται ξεκάθαρα για ένα 4ο μνημόνιο το οποίο θα σηκώσουμε στις πλάτες μας όλοι εμείς τα συνήθη υποζύγια. Αν το αποτέλεσμα μέτρων, αντιμέτρων είναι μηδενικό, ποιος ο λόγος να πάρεις τα μέτρα;

Συνεπώς, δεν έχουμε να κάνουμε με μια ισορροπημένη συμφωνία, αλλά με μια ανισόρροπη κυβέρνηση που βάζει ταφόπλακα στο παρόν μας και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών.

  • Η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι λεγόμενα αντίμετρα θα ενταχθούν με ξεχωριστό άρθρο στο νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα, προκειμένου όπως ειπώθηκε να δοθεί η δυνατότητα στα κόμματα της αντιπολίτευσης να ψηφίσουν. Θεωρείτε ότι η Κ.Ο. της ΔΗΣΥ θα πρέπει να εξετάσει ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ρητά και κατηγορηματικά ΟΧΙ. Συνένοχοι στην εξαπάτηση των Ελλήνων πολιτών δεν μπορούμε να γίνουμε και δεν θα γίνουμε.

  • Μετά την επίτευξη της συμφωνίας, μεταξύ της κυβέρνησης και των δανειστών, εκτιμάτε ότι απομακρύνετε οριστικά πλέον το ενδεχόμενο προκήρυξης πρόωρων εκλογών; Συμφωνείτε με εκείνους που υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες το Φθινόπωρο του 2018, καθώς στις αρχές του 2019 θα πρέπει να υλοποιηθούν τα «επώδυνα» μέτρα της συμφωνίας;

Ακόμα κι όταν η συμφωνία δεν διαφαινόταν στον ορίζοντα, η τοποθέτησή μου ήταν πως η συγκεκριμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία θα ψηφίσει τα πάντα για λίγους ακόμα μήνες εξουσίας και λίγα επιπλέον χιλιάδες ευρώ βουλευτικής αποζημίωσης. Πολλώ δε μάλλον τώρα…

Παρ’ όλ’ αυτά, η κυβέρνηση και όσοι επιθυμούν την εξουσία για την εξουσία για ένα πράγμα μπορεί να είναι σίγουροι:

Δεν θα επιτρέψουμε ο έλεγχος κεφαλαίων, να επεκταθεί σε έλεγχο σκέψης, έλεγχο δημιουργίας. Λέμε όχι στην εξίσωση προς τα κάτω και στην κοινωνία των χαμηλών προσδοκιών. Capital controls στη δημοκρατία, στα όνειρα και στα δικαιώματα των Ελλήνων δε θα βάλει κανείς.

  • Κύριε Ξεκαλάκη, με αφορμή της ενστάσεις σας για τη διαδικασία διεξαγωγής του Συνεδρίου της ΔΗΣΥ, η κ. Γεννηματά σας «απάντησε» με έκτακτο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας σας ταυτόχρονα ότι ως «δούρειος ίππος» του ΣΥΡΙΖΑ υπονομεύεται την πορεία της ΔΗΣΥ. Ποιο είναι το διακύβευμα αυτής της νέας εσωκομματικής αντιπαράθεσης;

Σε ένα τμήμα του σημερινού ΠΑΣΟΚ κυριαρχεί δυστυχώς η αντίληψη «κάλιο πρώτος στο χωριό παρά δεύτερος στην πόλη».

Ο προβληματισμός που έθεσα στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής σχετιζόταν με το πώς θα ανοίξουμε την παράταξη στην κοινωνία για να μπορέσουμε να την ισχυροποιήσουμε, ώστε να διαδραματίσει κυρίαρχο ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της επόμενης ημέρας.

Αν χαρακτηρίζονται ως «δούρειοι ίπποι», όσοι παλεύουν για την εκλογική ενδυνάμωση της παράταξης, έτσι ώστε να διεκδικήσει από το ΣΥΡΙΖΑ τη θέση, που λάθρα, μέσω της εξαπάτησης των πολιτών, κατέλαβε από το 2012 μέχρι σήμερα, τότε κάπου εδώ οι λέξεις χάνουν το νόημά τους.

Όσοι νιώθουν νικητές ή κολακευμένοι από τα εσωκομματικά χειροκροτήματα πρέπει να ξέρουν ότι η εικόνα αυτή προκαλεί αποστροφή στην κοινωνία, η οποία έχει ανάγκη από μια ισχυρή προοδευτική παράταξη συμπαραστάτη των πολιτών.

  • Η κ. Γεννηματά, αμέσως μετά την ανακοίνωση της διενέργειας του έκτακτου Συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, μεταβίβασε όλες της αρμοδιότητες του γραμματέα της ΚΠΕ στο συντονιστή της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου. Για ποιο λόγο εξακολουθείτε και παραμένετε στη θέση σας, αν και χωρίς καμία αρμοδιότητα πλέον;

Οι τίτλοι είναι «πουκάμισα αδειανά» όταν δεν έχουν περιεχόμενο σε πολιτικές θέσεις και πράξεις. Τα πρόσωπα κάνουν τα πράγματα και οι τίτλοι δεν απονέμονται, κατακτώνται στη συνείδηση του κόσμου και εν προκειμένω της κοινωνικής βάσης της παράταξης. Απ’ αυτήν και θα κριθώ.

  • Πως θα πορευτείτε στο «δρόμο» προς το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ; Τι θα επιδιώξετε κατά τη διάρκεια της προσυνεδριακής διαδικασίας;

Θα πορευτώ με μόνα όπλα τις πολιτικές μου θέσεις, τις προτάσεις μου για τη δημιουργία μιας μεγάλης προοδευτικής παράταξης με δημοκρατική — θεσμική — συλλογική λειτουργία και ευελπιστώ ότι θα γίνει αποδεκτή από την ηγεσία του κινήματος η πρότασή μου για ένα συνέδριο ανοιχτό στην κοινωνία.

Ένα συνέδριο στο οποίο όλοι μα όλοι οι σύνεδροι θα προκύψουν επί ίσοις όροις μέσα από διαφανείς εκλογικές διαδικασίες από την κοινωνική βάση της παράταξης.

  • Στο Συνέδριο της ΔΗΣΥ, για τη διεξαγωγή του οποίου εκφράσατε έντονες διαφωνίες, θα πάρετε μέρος;

Ως ενεργός πολίτης δεν απεμπολώ ποτέ το δικαίωμά μου να εκφέρω την άποψή μου.

Ως νέος άνθρωπος αδυνατώ να δεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ καταρρέει και ο κόσμος εναποθέτει τις ελπίδες του για ένα καλύτερο αύριο στη Νέα Δημοκρατία ή οδηγείται παραιτημένος στην αποχή απαξιώνοντας τους πολιτικούς και την πολιτική, αντί να αναζητήσει προοπτική μέσα από την προοδευτική παράταξη.

Ως μέλος ενός κόμματος δεν απεμπολώ το δικαίωμα να διαφωνώ σε προτάσεις που κατά τη γνώμη μου αναστέλλουν ψηφισμένες αποφάσεις συνεδρίων και κυρίως δρουν ανασχετικά στην προσπάθεια να καταστεί ο χώρος ξανά πρωταγωνιστής των πολιτικών εξελίξεων.

Ως έχων — ελπίζω — τη δυνατότητα, δεν απεμπολώ το δικαίωμά μου να συμμετέχω σε μια διαδικασία και να συμπλεύσω με άλλους συμμετέχοντες σε ένα κοινό ρεύμα πολιτικής σκέψης.

Ένα ρεύμα σκέψης που θα υπερβαίνει τα στενά κομματικά όρια και ευελπιστώ να γίνει «τσουνάμι», το οποίο θα συμπαρασύρει οτιδήποτε κρατάει καθηλωμένο το χώρο σε ρόλο δευτεραγωνιστή και τον απαξιώνει στη συνείδηση του ελληνικού λαού.

  • Αξιολογείτε θετικά τη δέσμευση της κ. Γεννηματά ότι το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ θα δρομολογήσει και τη διαδικασία για το ιδρυτικό Συνέδριο του νέου ενιαίου φορέα της Δημοκρατικής Παράταξης και την εκλογή του επικεφαλής του από τη βάση;

Συμφωνώ με οτιδήποτε συμβάλει στην εμπέδωση της δημοκρατίας και ενισχύει τη συλλογική λειτουργία ενός κόμματος, δίνοντας λόγο και ρόλο στην κοινωνική βάση της παράταξης.

Με οτιδήποτε δεν είναι προσχηματικό και δεν λειτουργεί ανασταλτικά στην δημιουργία της μεγάλης προοδευτικής παράταξης που τόσο έχει ανάγκη ο λαός και η πατρίδα.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι