Ν. Ελευθερόγλου: Ο Μητσοτάκης διόρθωσε το λάθος της εθνομηδενιστικής γραμμής που ήθελαν κάποιοι συνεργάτες του

Υστερόγραφα Team
Posted on January 25, 2018, 8:37 am
3 secs

 

Γράφει ο Νίκος Ελευθερόγλου

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Ο λαός, όταν πιστεύει σε κάτι, βγαίνει να το υπερασπιστεί πετώντας κομματικά καπέλα και κατευθύνσεις

Από τον
Νίκο Ελευθερόγλου

Σίγουρα πολλοί πήραν το μήνυμα του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία. Κανείς, μη γελιόμαστε, δεν περίμενε να μαζευτεί τόσος κόσμος. Αυτός ο ξεσηκωμός, όσο και αν επιχείρησαν τον εξαφανίσουν τα κανάλια, ακόμη και αυτά που λοιδορούσαν αρχικά τους διοργανωτές, δεν μπόρεσε να κρυφτεί και τρόμαξε πολλούς.

Για άλλη μία φορά αποδείχτηκε -σε αντίθεση με άλλες εκδηλώσεις, όπως αυτή η θλιβερή του «Μένουμε Ευρώπη»- ότι, όταν ο λαός πιστεύει σε κάτι, βγαίνει να το υπερασπιστεί πετώντας κομματικά καπέλα και κατευθύνσεις. Ας το θυμούνται αυτό όσοι επιχειρήσουν να βάλουν ταμπέλες και ταμπελίτσες, χρώματα και αρώματα σε αυτή τη μεγαλειώδη συγκέντρωση.

Οπως προανέφερα, το μήνυμα της συγκέντρωσης ενός λαού, που με κάθε ευκαιρία προσπαθεί να δείξει στις ηγεσίες τον δρόμο, ήταν ουσιαστικό, αλλά και ένα ηχηρό καμπανάκι για τη Ν.Δ.

Ευτυχώς, έστω και με καθυστέρηση, η ηγεσία το έλαβε και έκανε τις διορθωτικές κινήσεις που έπρεπε, διότι σε διαφορετική περίπτωση -όπως μου είπε και ένα κεντροδεξιό στέλεχος- το ποσοστό του 18% που είχε πάρει ο Αντώνης Σαμαράς ως πρόεδρος της Ν.Δ. θα έμοιαζε με άπιαστο όνειρο σε σχέση με αυτό που θα έπαιρνε ο Κυριάκος, εάν επέμενε στην εθνομηδενιστική γραμμή, όπως ήθελαν οι συνεργάτες του. Τα τηλέφωνα της Πειραιώς πήραν φωτιά μόλις έγινε γνωστή η πρόθεση της Ν.Δ. να απαγορεύσει στα στελέχη της την παρουσία στα συλλαλητήρια για τη Μακεδονία. Η βάση είχε ξεσηκωθεί και ανάγκασε την ηγετική ομάδα και τον κ. Μητσοτάκη να αλλάξουν γραμμή. Αυτή ήταν, κατά την ταπεινή μου γνώμη, η πρώτη κίνηση που έδειξε ότι η ηγεσία μπορεί να έχει ανακλαστικά, φτάνει να ακούει τη βάση της παράταξης και την κοινωνία. Αυτός ο ξεσηκωμός που προηγήθηκε έκανε την Κεντροδεξιά να βάλει στην άκρη τους εθνομηδενιστές, που έχουν εισχωρήσει και θεωρούν εθνικό καθετί δήθεν προοδευτικό, και έσωσε τη Ν.Δ. από ένα βατερλό διαρκείας.

Δεν ξέρουμε πραγματικά τι πιστεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για το θέμα του ονόματος της Μακεδονίας. Ούτε φυσικά τα… χρυσά μυαλά που έχει πίσω από την κουρτίνα (ονόματα δεν λέμε, οικογένειες δεν θίγουμε), καθώς εδώ και χρόνια οι απόψεις τους στο Σκοπιανό είναι γνωστές. Πρόκειται για πρόσωπα που είναι έτοιμα να δώσουν όχι μόνο το όνομα «Μακεδονία» αλλά τα πάντα για να φανούν δήθεν προοδευτικοί ή γιατί θέλουν να φανούν αρεστοί σε άλλες δυνάμεις. Δυστυχώς, η Κεντροδεξιά ουδέποτε έντυσε ιδεολογικά τον αγώνα της, αλλά κινήθηκε πάντα με φοβικά σύνδρομα.

Οσοι κυβέρνησαν αυτόν τον τόπο δεν μπόρεσαν να πείσουν τους εταίρους και τους διεθνείς παίκτες ούτε καν για το αυταπόδεικτο ιστορικά: Οτι ο Μεγαλέξανδρος πέθανε 323 χρόνια προ Χριστού και τα πρώτα σλαβικά φύλα έφτασαν στα Βαλκάνια εννέα αιώνες αργότερα (αρχές του 7ου μ.Χ. αιώνα, άρα για ποιους Σκοπιανούς-«Μακεδόνες» μιλάμε;).

Αλλά θα πω και κάτι άλλο. Αφού η ηγεσία της Ν.Δ. μπόρεσε να ακούσει τους Ελληνες στο θέμα των Σκοπίων, μήπως μπορεί να αλλάξει τη γραμμή της και σε μια σειρά άλλα ζητήματα που στερούν από την παράταξη τη στήριξη μεγάλης μερίδας πολιτών; Συντάξεις, ασφάλιση, Δημόσιο, σχέσεις με διαπλοκή κ.λπ.;

Ή θα μείνει εγκλωβισμένη σε μια μειονότητα εντός Ν.Δ. που καμία επαφή και σχέση δεν έχει με την κοινωνία και τους βασανισμένους από τα Μνημόνια Ελληνες; Ας ακούσουν και πάλι τη βάση και δεν θα χάσουν. Οπως και εάν μιλήσουν ξεκάθαρα.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι