Ντόρα: Απίθανη μια μετεκλογική συνεργασία της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ

Υστερόγραφα Team
Posted on November 27, 2017, 1:49 pm
1 sec

 

Συνέντευξη της Ντόρας Μπακογιάννη στο “Έθνος της Κυριακής”

 

Ο στόχος της αυτοδυναμίας είναι αυτοσκοπός για τη Νέα Δημοκρατία; Αποτελεσματικότερη μία μονοκομματική ή μια κυβέρνηση συνεργασίας;

Στόχος μας είναι η μεγαλύτερη δυνατή εμπιστοσύνη των πολιτών. Ο στόχος δεν είναι η καταψήφιση του κ. Τσίπρα που νομίζω ούτως η άλλως είναι αναπόφευκτη, αλλά η στήριξη και η εμπιστοσύνη την οποία ο λαός θα δείξει στο πρόγραμμά μας το οποίο θα δώσει τη δυνατότητα στη νέα κυβέρνηση, με πολύ γρήγορους ρυθμούς, να βάλει την Ελλάδα επιτέλους σε τροχιά ανάπτυξης. Σε αυτή την προσπάθεια θα επιδιώξουμε όπως έχει πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη μέγιστη δυνατή κοινωνική συναίνεση με τους κοινωνικούς φορείς, την κοινωνία των πολιτών και τις πολιτικές δυνάμεις που πιστεύουν σε μια Ελλάδα όρθια και δυνατή. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός ευρύτατου Ελληνικού Μετώπου, το οποίο είναι αποφασισμένο να βγάλει την χώρα από την κρίση.

Υπάρχει περιθώριο για μετεκλογική συνεννόηση με τον ΣΥΡΙΖΑ και εάν ναι επί ποιας βάσης;

Στην παρούσα φάση το βλέπω αδύνατο. Παρά το ότι στην πολιτική ισχύει το «ποτέ μην λες ποτέ» είναι τόσο χαώδεις οι διαφορές μας που το βρίσκω απίθανο. Για παράδειγμα, υπάρχει ουσιαστική διαφορά αντίληψης για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να αναπτυχθεί η ελληνική οικονομία. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα έχει ως βασική του πολιτική την υπερφορολόγηση και υιοθετεί την φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης. Εμείς δεν ονειρευόμαστε μια κοινωνία επιδοματούχων, ονειρευόμαστε μια κοινωνία εργαζόμενων, καλά αμειβόμενων και καλά ασφαλισμένων Ελλήνων. Διαφέρουμε λοιπόν έτη φωτός στον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε την Ελλάδα του αύριο. Αν σε αυτά προσθέσω και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται την πολιτική και την δημοκρατική λειτουργία είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνεργασία.

Ο στόχος της ανανέωσης είναι ευκαιριακός ή έχει στρατηγικό βάθος για τη ΝΔ; Υπάρχει γκρίνια στο κόμμα για το Μητρώο Στελεχών;

Δεν πιστεύω ότι υπάρχει γκρίνια. Αντίθετα θα έλεγα ότι το σύνολο του κόμματος αγκάλιασε την ιδέα καθώς όλοι αντιλαμβανόμαστε ότι ένα κόμμα που δεν ανανεώνεται πεθαίνει. Στη ΝΔ γίνεται σήμερα μια τεράστια προσπάθεια ανανέωσης και με ανθρώπους εκτός πολιτικής, ανατρέποντας την εικόνα του club των ολίγων εκλεκτών.

Ποιους χωρά η εν εξελίξει διεύρυνση του κόμματος; Είναι ο Πάνος Καμμένος «καραμανλικός», όπως ο ίδιος υποστηρίζει; 

Ο κ. Καμμένος και η Καραμανλική παράδοση είναι δύο έννοιες ασύμβατες. Η καραμανλική παράδοση ως γνωστόν έχει ως βασικά χαρακτηριστικά την υπευθυνότητας, τη σοβαρότητα και την άρνηση του λαϊκισμού. Κανένα από αυτά δεν μπορεί να επικαλείται ο κ. Καμμένος. Τώρα επί της ουσίας, πολίτες και στελέχη που πιστεύουν στις αρχές και τις αξίες της Νέας Δημοκρατίας είναι πάντα ευπρόσδεκτα.

Πως αντιμετωπίζετε τις πολιτικές πρωτοβουλίες στελεχών με πιο δεξιά ατζέντα, όπως ο Αντιπρόεδρος του κόμματος, Άδωνις Γεωργιάδης; Έχουν βάση οι κυβερνητικές αιχμές ότι η ΝΔ στρίβει προς τα δεξιά;

Η ΝΔ είναι μια μεγάλη παράταξη η οποία χωράει δεξιούς, κεντροδεξιούς και κεντροαριστερούς. Και δεν είναι σημερινή αυτή η ιδεολογική τοποθέτηση, ισχύει από την εποχή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Πάντως είναι τουλάχιστον κωμικό τις θέσεις μας για την ασφάλεια του πολίτη να τις χρεώνει η κυβέρνηση σε δεξιά στροφή της ΝΔ. Όφειλε να γνωρίζει ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση της ελευθερίας και δεν είναι ούτε δεξιά ούτε κεντρώα ούτε αριστερή ατζέντα. Είναι όρος λειτουργίας μιας δημοκρατίας. Δεν μπορείς να έχεις ελευθερία αν δεν έχεις ασφάλεια.

Κατηγορείτε την κυβέρνηση για ανοχή στο γενικευμένο κλίμα ανασφάλειας. Δεν έπρεπε να εφαρμοστεί η απόφαση του Δικαστικού Συμβουλίου των φυλακών για την διήμερη άδεια στον Κουφοντίνα;

Κάναμε κριτική στην απόφαση του Συμβουλίου των Φυλακών και διερωτηθήκαμε τι άλλαξε από την προηγουμένη απόφαση η οποία έκρινε ότι ο κ.Κουφοντίνας δεν έχει μεταμεληθεί και εξακολουθεί να έχει τις ίδιες απόψεις οι οποίες τον οδήγησαν στη δολοφονία 11 ανθρώπων.Πάντως είναι θλιβερό και εξοργιστικό να βλέπει κανείς τον πρωθυπουργό να επικαλείται στοιχεία του πρώτου εξαμήνου και να τα συγκρίνει με τα στοιχεία ενός ολόκληρου χρόνου, διότι το αίσθημα ανασφάλειας το οποίο έχουν οι πολίτες είναι υπαρκτό και πανθομολογούμενο. Η απόπειρα δολοφονίας δύο αστυνομικών στο κέντρο της Αθήνας, ο σοβαρός τραυματισμός της δικηγόρου στα Εξάρχεια, η εισβολή του Ρουβίκωνα στο υπουργείο Άμυνας είναι συμβάντα του τελευταίου 20ημέρου.

Από ποια θέση θεωρείτε πως μπορείτε να υπηρετήσετε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μια αυριανή κυβέρνηση της ΝΔ; 

Δεν έχω καμία προσωπική φιλοδοξία. Για μένα είναι σημαντικό να κερδίσει η ΝΔ και να γίνει πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επειδή είναι ο μόνος πολιτικός σήμερα που μπορεί να αναλάβει το βάρος της εξόδου από την κρίση. Ως μαχόμενη βουλευτής θα δώσω όλες μου τις δυνάμεις ώστε η κυβέρνηση της ΝΔ να προχωρήσει γρήγορα και αποτελεσματικά. Επειδή όμως παρατήρησα μια μεγάλη ανησυχία από δημοσιογραφικούς κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν παραιτούμαι, τους διαβεβαιώνω ότι με τη βοήθεια των πολιτών θα είμαι παρούσα.

Πως σχολιάζετε την παρουσία Τσίπρα στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Δευτέρας για την υπόθεση πώλησης βλημάτων στη Σαουδική Αραβία αλλά και την απειλή για φυλακίσεις από την πλευρά του κ. Κοτζιά;

Μετά από 17 ημέρες αφωνίας ο κ. Τσίπρας, με την αναβολή της συζήτησης που ζήτησε, δήθεν για να μην τον κατηγορούν για φυγομαχία, ανέλαβε ολόκληρη την ευθύνη. Αυτό ίσως αποδειχθεί μια καταλυτική επιλογή για την πορεία της κυβέρνησης. Γι’ αυτό και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν όψιμα να ακυρωθεί η συμφωνία και να κλείσει η υπόθεση. Η δε παρέμβαση του κ. Κοτζιά είναι πρωτοφανής. Ο νόμος περί κατασκοπείας εφαρμόστηκε για τελευταία φορά στον Μπελογιάννη. Για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση απειλείται βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου με φυλάκιση 10 ετών, επειδή έδωσε στη βουλή έγγραφα με στοιχεία για μια υπόθεση με οσμή σκανδάλου.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι