Ντόναλντ Τραμπ και δημοσκοπήσεις: Μία ατέρμονη σχέση πάθους και λατρείας

Αθηνά Κοροβέση
Posted on November 19, 2017, 10:47 am

 

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Μία σχέση δίχως… ανταπόκριση εκτυλίσσεται εντός του Λευκού Οίκου. Όχι, δεν πρόκειται για κάποιο συναισθηματικό ειδύλλιο, αλλά για την σχέση του Ντόναλντ Τραμπ με τις δημοσκοπήσεις. Μία σχέση που, παρά τις προσπάθειες του Αμερικανού Πρόεδρου, λειτουργεί αντιστρόφως ανάλογα για τον ίδιο.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ως άνθρωπος της τηλεόρασης, είναι “εμποτισμένος” με την συνεχή παρακολούθηση αριθμών και ποσοστών που αφορούν στην απόδοσή του. Αυτό το κατάλοιπο της μέχρι πρότινος επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, δεν θα μπορούσε να μην μεταφερθεί και στην παρούσα φάση της ζωής του.

Όπως παραδέχονται οι στενοί του σύμβουλοι, αλλά και όπως προκύπτει από την ίδια την καθημερινότητα, η εμμονή του Ντόναλντ Τραμπ με τις δημοσκοπήσεις είναι παραπάνω από εμφανής. Σε τέτοιο σημείο μάλιστα, που οι σύμβουλοι επιδιώκουν να μεταβιβάζουν διαρκώς τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων στον Τραμπ, ώστε να τονώσουν την ψυχική του διάθεση.

Σε αυτό το σημείο βέβαια, το επακόλουθο ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να επιτευχθεί ένας τέτοιος στόχος, εφόσον οι δημοσκοπήσεις κατακρημνίζουν όλο και περισσότερο την αποδοχή του Αμερικανού Πρόεδρου από τον λαό του, σημειώνοντας ιστορικά χαμηλά άνευ προηγουμένου.

Και κάπου εδώ υπεισέρχεται ο παράγοντας των fake news, που όποτε τον επικαλείται ο Τραμπ, οι ρυθμοί αναδημοσίευσης των λεγόμενών του από το αγαπημένα του μέσο κοινωνικής δικτύωσης απογειώνονται. Τοποθετώντας τον στην επικαιρότητα νυχθημερόν, όπως ακριβώς και η ενασχόλησή του με τις αγαπημένες του δημοσκοπήσεις. Καθώς, όσο εκείνες θα τον απαρνιούνται, τόσο εκείνος θα ασχολείται μαζί τους. Για να τις διαψεύδει διαρκώς, και για να επωφελείται, μέσω της ειρωνείας, την παραμονή του στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων και στα trends του διαδικτύου.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies