Νινέτα Γαλή: Η επιτυχία του φιλελευθερισμού εξαρτάται από την υλοποίηση των φιλελεύθερων μορφωτικών σκοπών

Υστερόγραφα Team
Posted on September 30, 2017, 6:11 pm
1 sec

 

Γράφει η Νινέτα Γαλή

Μέλος Τομέα Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων ΝΔ

 

Το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα σήμερα είναι ενιαίο με ελάχιστες τροποποιήσεις. Είναι σχεδιασμένο με τέτοιο τρόπο, ώστε να προσδοκά το μέλλον, η αλήθεια όμως είναι πως δεν έχει σταματήσει να βομβαρδίζεται από τα απωθημένα του παρελθόντος και να επηρεάζεται από τα κοινωνικο-πολιτικά χαρακτηριστικά της εποχής, στην οποία απευθύνεται.

“Δώστε αέρα στο εκπαιδευτικό σύστημα, παραχωρώντας αυτονομία στον δάσκαλο και τον μαθητή από το επίσημο Αναλυτικό Πρόγραμμα και κάντε το πιο ευέλικτο”, πρέπει να είναι το αίτημα της εποχής μας. Η ομοιομορφία της εκπαίδευσης αγνοεί την ανομοιομορφία των συνθηκών και του περιβάλλοντος. Οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντα των μαθητών δεν είναι και ούτε πρέπει να είναι κοινά, κάτι που, σήμερα, η πολιτεία παραβλέπει διότι η ανάγκη της για κεντρικό σχεδιασμό την καθιστά συστηματικά και μεθοδικά αδιάφορη απέναντι σε όλες τις ιδιαιτερότητες της κοινωνίας και,στη δική μας περίπτωση, δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως αναφερόμαστε σε λεπτομερή κεντρικό προγραμματισμό, όσο κι αν διατυμπανίζεται ότι ένας από τους σκοπούς της εκπαίδευσης είναι η διδασκαλία αναστοχασμού και αυτονομίας βάσει λογικών κανόνων. Αυτό, φυσικά, είναι εκ των πραγμάτων αδύνατο, όταν γίνεται μέσω ενός αυστηρού και απόλυτου Αναλυτικού Προγράμματος, κυρίως, διότι αδιαφορεί ολοσχερώς για τους μετασχηματισμούς και τις ανακατατάξεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε στην καθημερινότητά μας και διότι παραβλέπει προκλητικά το γεγονός  πως οι μετασχηματισμοί αυτοί θα πρέπει να συμπορεύονται και να λειτουργούν παράλληλα με τους ξέφρενους ρυθμούς αλλαγών της κοινωνίας, έχοντας κατανοήσει τους βασικούς σκοπούς της εκπαίδευσης, που πρωτίστως είναι κοινωνικοί. 

Πώς μπορούμε να μιλάμε για οικονομικά φιλελεύθερη κοινωνία, όταν το πρόγραμμα εκπαίδευσης είναι απαρχαιωμένο, αναχρονιστικό και ομοιογενές; Ας μην ξεχνάμε πως η επιτυχία του φιλελευθερισμού εξαρτάται από την υλοποίηση των φιλελεύθερων μορφωτικών σκοπών. Όλα από εκεί ξεκινούν και έτσι αναπαράγονται. 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι