Νίκος Μποζιονέλος: Από τα βοσκοτόπια στην αντισυνταγματικότητα

Υστερόγραφα Team
Posted on October 31, 2016, 5:29 pm

nikos_bozionelos

Του Νίκου Μποζιονέλου (Sportday, Sport24.gr)

Κέρδισε ή έχασε η κυβέρνηση με όλη την ιστορία των τηλεοπτικών αδειών; Δεδομένα ηττήθηκε.

-Το περιβόητο Ινστιτούτο της Φλωρεντίας εισηγήθηκε 4 πανελλαδικές άδειες ενημερωτικού περιεχομένου, η κυβέρνηση το αποδέχθηκε αλλά ουδέποτε έπεισε για την ορθότητά του πέρα από το (απλοϊκό) επιχείρημα «200 εκατ. τον χρόνο φέρνει η διαφήμιση, 50 μύρια τον χρόνο θέλει ένα κανάλι για να είναι κερδοφόρο, άρα 4».

-Δημόσια υπόσχεση ήταν η πραγματοποίηση και δημοπρασίας για άδειες θεματικού περιεχομένου. Επίσης πανελλαδικές! Μια υπόσχεση που καταργήθηκε μετά τη δημοπρασία, όταν οι τέσσερις υπερθεματιστές άρχισαν να γκρινιάζουν με το (δίκαιο) επιχείρημα ότι είχαν σκάσει ένα κάρο χρήματα και δεν επιθυμούσαν περαιτέρω ανταγωνισμό.

-Η «υπόθεση Καλογρίτσα» εξέθεσε την κυβέρνηση στο έπακρον. Αρχικά οι κουμπαριές και τα… κονέ του επιχειρηματία, κατόπιν η ανάδειξή του ως υπερθεματιστή, με εγγύηση… ένα διαβόητο βοσκοτόπι στην Ιθάκη και εντέλει η αποχώρησή του επειδή, ως αποδείχθηκε, δεν είχε… σάλιο (και δεν κατέβαλε την πρώτη δόση).

Η διαδικασία της δημοπρασίας εξελίχθηκε σε παρωδία, σε… ρουλέτα

-Η διαδικασία της δημοπρασίας εξελίχθηκε σε παρωδία, σε… ρουλέτα. Οκτώ επιχειρηματίες κλείστηκαν σε ένα κτίριο για τρεις ημέρες με… στρατιωτικούς κανόνες και, αφότου ολοκληρώθηκε, ήταν σοβαρότατες οι καταγγελίες για κάμερες που δεν κατέγραψαν τίποτε, για αστυνομικούς που έμπαιναν στις ίδιες τουαλέτες με καναλάρχες, ακόμη και για ένα drone που εμφανίστηκε έξω από το κτίριο.

-Οι υπερθεματιστές της δημοπρασίας είχαν ζητήσει, ορθώς, στις συναντήσεις τους με Τσίπρα-Παππά στου Μαξίμου να μην καταβληθεί η πρώτη δόση αν δεν υπήρχε πρώτα η έγκριση ή απόρριψη της διαδικασίας από το ΣτΕ. Δεν εισακούστηκαν, πλήρωσαν και τώρα περιμένουν την… επιστροφή.

-Το (καταργημένο πρακτικά, από τον Αύγουστο του 2015) ΕΣΡ δεν είχε κανέναν λόγο στην όλη διαδικασία, κάτι που έφερε την αντιπολίτευση στη θέση να μη συναινεί στη συγκρότησή του και να περιμένει τη σειρά της: να κερδίσει τις εκλογές, να το συγκροτήσει και το ΕΣΡ να ακυρώσει ό,τι έχει να κάνει με τις άδειες.

Η κυβέρνηση όχι μόνο χρήματα, για τα οποία πανηγύριζε στη ΔΕΘ, δεν πήρε, αλλά με τις ενέργειές της έφερε «απέναντί» της δύο κανάλια (Alpha και Star) που η «γραμμή» τους ήταν ουδέτερη έως ήπια προς την ίδια

Εντέλει η κυβέρνηση όχι μόνο χρήματα, για τα οποία πανηγύριζε στη ΔΕΘ, δεν πήρε, αλλά με τις ενέργειές της έφερε «απέναντί» της δύο κανάλια (Alpha και Star) που η «γραμμή» τους ήταν ουδέτερη έως ήπια προς την ίδια.

Εννοείται ότι το τηλεοπτικό status quo παραμένει «νομικώς μη τακτοποιημένο» και εννοείται ότι πρέπει να υπάρξει κυβερνητική μέριμνα. Ωστόσο χωρίς περιορισμό στον αριθμό των αδειών, χωρίς διαδικασίες ρουλέτας, με διαφάνεια και με διαβούλευση των εμπλεκομένων και κατόπιν με νόμο που θα είναι αντάξιος του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και όχι αντισυνταγματικός και προς το συμφέρον κυβέρνησης και ημετέρων.

Πηγή: www.news247.gr

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Υστερόγραφα Team

Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων… κάνει παιχνίδι