Νάσος Αθανασίου: Ένα πολιτικά υπανάπτυκτο τμήμα της ΝΔ, θέλει την εξουσία πάση θυσία

Υστερόγραφα Team
Posted on August 19, 2017, 11:50 am
2 secs

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης του βουλευτή Αττικής, του ΣΥΡΙΖΑ,  Νάσου Αθανασίου στην Αγγελική Λάζου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:

Ερ.: Κύριε Αθανασίου, θα θέλαμε να μας δώσετε μια εικόνα από όσα ζήσατε αυτές τις τέσσερις ημέρες, κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς στη βορειονατολική Αττική; Τι ήταν εκείνο που σας ζητούσε ο κόσμος;
Απ.: Νομίζω ότι πρέπει να βασιστούμε στα γεγονότα: Ανήμερα της Παναγίας, ξεκίνησα από τον Ωρωπό, στις 6.10 το πρωί και από εκεί πήγα στον Κάλαμο, στην παραλία Βαρνάβα, στο Καπανδρίτι, στο Πολυδένδρι και έφτασα στην Αγία Κυριακή, όπου ήταν και το κρίσιμο σημείο. Εάν ξέφευγε από εκεί η πυρκαγιά, θα είχε κάψει πολύ ευρύτερη περιοχή. Την επομένη, στις 9 το πρωί η πυρκαγιά στη θέση Αγία Κυριακή είχε σβήσει, μετά από τις επιχειρήσεις ισχυρών εναέριων και επίγειων δυνάμεων και του στρατού που δημιούργησε αντιπυρικές ζώνες. Τώρα ας έρθουμε στις άλλες «φωτιές», που θέλησε να ανάψει η αντιπολίτευση για να «κάψει» την κυβέρνηση. Και θα μπορούσα να σας πω και τις «φωτιές», τις οποίες «άναψαν» ορισμένοι συνάδελφοί μας -δημοσιογραφούντες θα τους αποκαλέσω και όχι δημοσιογράφους. Εάν οι κομματικοί οργανισμοί αυτού του έθνους δεν μπορούν να συμφωνήσουν σε θέματα φυσικών καταστροφών, ε, τότε, αλίμονο σε αυτό το έθνος. Να κάνεις αντιπολίτευση δηλαδή στην κυβέρνηση σε τέτοια θέματα νομίζω ότι είναι χαμηλού επιπέδου τόσο σε ηθικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο, δεν αρμόζει σε πολιτισμένη χώρα.

Ερ.: Αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα στα οποία αναφερθήκατε, διαπιστώσατε κάποια καθυστέρηση από την πλευρά του κρατικού μηχανισμούς ή λειτούργησαν όλα με την ταχύτητα που επιβάλλεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Με δεδομένο ότι για ακόμα μια φορά στοχοποιήθηκε ο κ. Τόσκας ?
Απ.: Ο πρωθυπουργός μιας χώρας πρέπει να ασχολείται με άλλου είδους «πυρκαγιές» και όχι με τις πυρκαγιές στο Καπανδρίτι. Για αυτό υπάρχει ο αρμόδιος υπουργός και θα προχωρήσω και ακόμα παραπέρα, εδώ υπάρχει ένας θεσμός, μια οργανωμένη δύναμη που ονομάζεται Πυροσβεστική. Δηλαδή τι θα κάνουμε τώρα θα πούμε ότι καθυστέρησε η Πυροσβεστική; Θα πούμε ότι δεν έκανε καλά τη δουλειά της η Πυροσβεστική και ότι ο κ. Τόσκας δεν την ανακάλεσε στην τάξη, ότι δεν της έκανε παρατηρήσεις;  Δηλαδή τι άλλο έγινε τις προηγούμενες φορές; Σας λέω ότι υπήρχαν δυνάμεις στα μέτωπα των πυρκαγιών, αλλά όταν έχει ανέμους δεν μπορείς να κάνεις και πολλά πράγματα. Όσοι ζουν σε χωριά, τα ξέρουν αυτά. Όσοι έχουν λατρέψει την ξαπλώστρα τους, δεν νομίζω ότι τα γνωρίζουν αυτά τα πράγματα. Κάποιοι νομίζουν ότι μπορούν να πάρουν την εξουσία βάλλοντας στις πιο αδύναμες πλευρές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και εκεί έπαθαν σύγχυση. Στην αρχή τα έβαλαν με τον Τόσκα, ο οποίος έκανε πάρα πολύ καλά τη δουλειά του και μπορεί να κριθεί εκ του αποτελέσματος. Μετά, τα έβαλαν με τον ίδιο τον πρωθυπουργό, έλεγαν ?πού είναι ο πρωθυπουργός, είναι εξαφανισμένος ο πρωθυπουργός?, ε! έλεος πια. Το έκαναν αυτό γιατί γνωρίζουν ότι αυτό το κεφάλαιο πρέπει να πλήξουν. Δηλαδή πρέπει να πλήξουν το κεφάλαιο «Τσίπρας» εκτιμώντας πως εάν πλήξουν αυτό το κεφάλαιο θα μπορέσουν οι ίδιοι να σημειώσουν κάποια δημοσκοπική άνοδο. Το έκαναν όμως με τέτοιο άτεχνο τρόπο, που το κατέστησε φανερό. Εκτός εάν η ΝΔ ή κάποιο άλλο κόμμα έχει να μας επιδείξει κάποιο άλλο όνομα υπουργού δημόσιας τάξης, ο οποίος να τα κατάφερε καλύτερα.

Ερ.: Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε σειρά μέτρων άμεσης ανακούφισης για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές αλλά παρουσίασε και μια σειρά σημαντικών μέτρων για την πρόληψη φαινομένων. Πόσο σημαντικό θεωρείτε να προχωρήσουν τα μέτρα πρόληψης ώστε να μην ξαναζήσουμε τέτοιες καταστάσεις; 
Απ.: Πριν ανακοινώσει αυτά τα μέτρα ο πρωθυπουργός, ανήμερα της Παναγίας, επικοινώνησα με ορισμένους υπουργούς και γνωρίζω ότι ετοίμαζαν τις προτάσεις τους, ανάμεσα στους υπουργούς ήταν και ο κ. Τόσκας και ο κ. Σπίρτζης. Ναι, πρέπει να καταβληθούν αποζημιώσεις, τέθηκε σε λειτουργία το σύστημα «Κοπέρνικος» το οποίο αποτυπώνει ποιες περιοχές έχουν καεί, και τι περιείχαν αυτές οι περιοχές. Πάντως όταν  χτίζεις μια βίλα στην εξοχή πρέπει και να παίρνεις ο ίδιος ορισμένα προσωπικά μέτρα. Το ζήτημα της πρόληψης είναι πάρα πολύ σημαντικό, πολλές φορές έχει εξαγγελθεί αλλά ουδέποτε έχει εφαρμοστεί.

Ερ.: Τις προηγούμενες ημέρες συνάδελφοί σας υπουργοί άφησαν σαφείς αιχμές για εμπρησμούς, ενώ είπαν πως ορισμένοι ενοχλούνται και από τις επιτυχίες της κυβέρνησης ?
Απ.: Όταν σε ένα νησί που έχει την έκταση της Ζακύνθου, την ίδια στιγμή εκδηλώνονται 15 πυρκαγιές σε διαφορετικά σημεία, τι συμπέρασμα βγάζει κανείς; Δεν πρέπει να γίνει μια έρευνα εδώ; Είμαι βουλευτής Αττικής και πρέπει να ομολογήσω  ότι στο παρελθόν τουλάχιστον, κάποιοι διέπρεψαν ως εμπρηστές και μέσα στην ελληνική νοοτροπία είχαμε φαινόμενα εμπρησμού για λόγους εκδικητικότητας.

Ερ.: Πόσο αισιόδοξοι μπορούμε να είμαστε πλέον για την επόμενη ημέρα της χώρας; 
Απ.: Νομίζω ότι τελειώνει η κρίση, βέβαια δεν χρειάζονται πολλοί για να γίνει ένα κακό. Αρκούν ένας, δυο ή τρεις για αυτό προσπαθώ να πω και στους συναδέλφους των άλλων κομμάτων ότι τώρα είναι η ώρα για εθνική συναίνεση για ξεκολλήσουμε το καράβι από τα βράχια, που κάποιοι το προσάραξαν. Και δεν κρύβομαι, αναφέρομαι στην ΝΔ: υπάρχει ένα υγιέστατο τμήμα υψηλού πολιτικού πολιτισμού, υπάρχει όμως και ένα τμήμα το οποίο θα έλεγα πολιτικά υπανάπτυκτο,  το οποίο θέλει την εξουσία πάση θυσία. Θέλει την εξουσία χωρίς προτάσεις, θέλει την εξουσία και γαία πυρί μιχθήτω -αυτούς εννοώ ότι λίγοι αρκούν για να κάνουν το κακό. Αλλά δεν θα κρίνω εγώ, θα κρίνει ο ελληνικός λαός και θα αξιολογήσει τα κόμματα -και ξέρετε ο λαός δεν τα αξιολογεί μόνο στις εκλογές, αλλά τα αξιολογεί και με την ανοχή του, την υπομονή του και όταν ελπίζει. Σήμερα υπάρχει ο ψηφιακός όχλος, υπάρχει ένα τμήμα της αντιπολίτευσης το οποίο καταγίνεται στη δημιουργία αυτού του ψηφιακού όχλου, το οποίο επιδίδεται και σε ηθικές «δολοφονίες», είτε του Τόσκα σήμερα, είτε του Γαβρόγλου χθες, είναι τόσα πολλά και τόσο συνηθισμένα που χάνει κανείς το λογαριασμό.  Προσέξτε εκείνο που προβάλλουν, χρησιμοποιούν τη μέθοδο του Γκέμπελς: το ψέμα που λένε δεν είναι μικρό για να γίνει πιστευτό. Το ψέμα που λένε είναι μεγάλο, είναι αυταπόδεικτο ψέμα, και αυτό εμένα ως δημοσιογράφο επί 40 χρόνια με συγκλονίζει.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι