Μ. Κοττάκης: Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αστικό κόμμα και… δεν έχει ταμπού

Υστερόγραφα Team
Posted on December 14, 2017, 1:00 am
2 secs

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Μερικές επισημάνσεις με αφορμή τη νέα δημόσια κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του υπουργού Δικαιοσύνης και του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας.

. Οι σχέσεις κυβέρνησης – Δικαιοσύνης δεν είναι καλές, όχι πάντοτε με ευθύνη του δικαστικού κόσμου. Η μεταχείριση που επιφύλαξε ο ΣΥΡΙΖΑ με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση στους συνταξιούχους δικαστές είναι απαράδεκτη. Ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου εξισώθηκε συνταξιοδοτικά με ειρηνοδίκη, η σύνταξη αμφοτέρων ανέρχεται σε 1.200 ευρώ, όσο και ο μισθός του συμβούλου που προσέλαβε ο πρωθυπουργός χωρίς πτυχίο.
. Ο Νίκος Σακελλαρίου δεν είναι μια τυχαία περίπτωση δικαστή. Εχει τις συμπάθειές του στον κλάδο του, έχει τις αντιπάθειές του, αλλά ουδείς λησμονεί πως, όταν η συνείδησή του το επιτάσσει, πάει κόντρα σε κάθε λογής εξουσία. Θυμίζω ότι ήταν από τους ελάχιστους δικαστές που ψήφισε υπέρ της αντισυνταγματικότητας του Μνημονίου.
. Ο Νίκος Σακελλαρίου προήχθη στη θέση του προέδρου του Συμβουλίου της Επικρατείας με απόφαση υπουργικού συμβουλίου επί ΣΥΡΙΖΑ.
. Τυπικά, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας έχει δίκιο όταν απευθυνόμενος στον υπουργό του λέει «υποδείξεις δεν δεχόμεθα», δοθέντος ότι ο κ. Κοντονής είχε σχολιάσει εκκρεμή δικαστική απόφαση.
. Ουσιαστικώς, όμως, υπάρχει ένα κρίσιμο ζήτημα. Για να μη δέχονται υποδείξεις οι δικαστές, πρέπει να μη δίνουν δικαιώματα για να τους γίνονται. Στα σχεδόν δύο χρόνια που εκκρεμεί η δικαστική κρίση για το περιεχόμενο των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των δικαστών, η κυβέρνηση έχει αξιοποιήσει τον χρόνο για να δηλητηριάσει την κοινή γνώμη: Γιατί αρνούνται οι δικαστές να δηλώνουν αν έχουν μετρητά χρήματα στις οικίες τους ή τις θυρίδες; Αυτή είναι η ουσία της διαφοράς. Επειδή η συντριπτική πλειονότητα του δικαστικού κόσμου αποτελείται από αδάμαντες που δεν έχουν κάτι να κρύψουν, νομίζουμε ότι η Ενωση των Δικαστών πρέπει να απαντήσει.
. Ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όπως έδειξε η θητεία του στο υπουργείο Αθλητισμού, είναι σκληρός και απρόβλεπτος παίκτης. Το ίδιο και ο αναπληρωτής υπουργός Δημήτρης Παπαγγελόπουλος. Δεν πρέπει να υποτιμώνται. Σχολιάζουν εκκρεμείς υποθέσεις διότι επιδιώκουν τη δημόσια αντιπαράθεση. Δεν είναι αστικό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν έχει ταμπού για τέτοια θέματα. Επιδιώκει τη σύγκρουση με όλες τις εξουσίες. Εδώ δεν είχε ταμπού αριστερός πρωθυπουργός να μιλήσει για το μισητό -στον ΣΥΡΙΖΑ- Βυζάντιο και για την Αγία Σοφία και θα έχει πρόβλημα ο Κοντονής να κάνει αρένα τη Δικαιοσύνη;
. Οσο οι δικαστές συντηρούν στην επικαιρότητα και δεν κλείνουν θέματα που αφορούν την υπηρεσιακή κατάστασή τους τόσο θα στρώνουν στην κυβέρνηση το κόκκινο χαλί για την κατάργηση του Συμβουλίου της Επικρατείας και την αντικατάστασή του από Συνταγματικό Δικαστήριο που θα ανατρέψει ευαίσθητες ισορροπίες δεκαετιών.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι