Μ. Κοττάκης: Οι “ρατσιστές με κουκούλα”, που υπαγορεύουν άρθρα κατά της Ελλάδας στα διεθνή ΜΜΕ

Υστερόγραφα Team
Posted on April 20, 2018, 8:09 am
9 secs

 

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Μελέτησα το περίφημο άρθρο της γερμανικής εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine», το οποίο εξαπολύει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Τσίπρα για πλήθος θεμάτων, όπως η πολιτική που (δεν) έχει για τις επενδύσεις, η αναξιοκρατία που επικρατεί στις προσλήψεις στο Δημόσιο, η άρνηση της υπαλληλίας να εφαρμόσει την αξιολόγηση, η γραφειοκρατία που μπλοκάρει την ανάπτυξη κ.λπ. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα να προσυπογράψω στις βασικές διαπιστώσεις του το άρθρο αυτό (ο ίδιος έχω γράψει και… χειρότερα), που θεωρήθηκε το σκληρότερο που γράφτηκε ποτέ για τον πρωθυπουργό, αν δεν συνέβαιναν τρία πράγματα:

Πρώτον, το άρθρο αυτό είναι γεμάτο ρατσιστικούς χαρακτηρισμούς για τον ελληνικό λαό. Οχι για την κυβέρνηση – για τον ελληνικό λαό.
Δεύτερον, είναι τόσο εμπαθές για την Ελλάδα και τους Ελληνες, ώστε, όπως πληροφορούμαι, ο εν Αθήναις ανταποκριτής της εφημερίδας ενημέρωσε τις Αρχές ότι διαχωρίζει τη θέση του από αυτόν τον λίβελο. Αν είναι ακριβείς οι πληροφορίες που έχω… Διότι μπορεί και να μην είναι.

Και τρίτον και σημαντικότερο, διότι το άρθρο αυτό δεν γράφτηκε στην πραγματικότητα από Γερμανούς. Υπαγορεύτηκε (αν κρίνω από το λεξιλόγιο) από Ελληνες. Και μάλιστα -πιθανολογώ- από Ελληνες που έχουν… «εκκρεμότητες». Και αυτοί οι Ελληνες δεν είναι απαραιτήτως πολιτικοί… Εστω κι αν το δημοσίευμα αφήνει να πλανάται η εντύπωση ότι γράφτηκε για την υπόθεση Novartis. Εστω κι αν αναπαράγει τις εμμονές ορισμένων περί Βενεζουέλας, τη στιγμή που το βασικό θέμα συζήτησης στην Αθήνα είναι ο έρωτας των ΗΠΑ με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν είναι δύσκολο, βεβαίως, να καταλάβει κανείς γιατί υπαγορεύτηκε από Ελληνες. Οι λεπτομέρειες που γράφτηκαν από συντάκτες του οικονομικού τμήματος -όπως λέγεται- της συγκεκριμένης εφημερίδας είναι πολύ εξειδικευμένες για να τις γνωρίζουν στο Βερολίνο. Το δύσκολο είναι να κατανοήσει κανείς το μένος των κουκουλοφόρων που το υπαγόρευσαν για την Ελλάδα και τους Ελληνες. Σε ένα σημείο του το άρθρο χαρακτηρίζει την Ελλάδα «τριτοκοσμική χώρα από οικονομικής άποψης», επειδή έχει συγκεκριμένο εξαγωγικό προσανατολισμό. Προσανατολισμό τον οποίο, όμως, δεν απέκτησε σήμερα ούτε χθες, αλλά προχθές. Σε άλλο σημείο, επιτιθέμενοι -υποτίθεται- στον ΣΥΡΙΖΑ, οι συντάκτες κάνουν λόγο για τον «Homo Graecus», ο οποίος, κατά το σοβιετικό πρότυπο, είναι «καιροσκόπος και ευθυνόφοβος», είναι «τύπος πολίτη αδιάφορος, ωφελιμιστής και χωρίς συνείδηση». Πρέπει να μισεί πολύ κανείς τον ελληνικό λαό για να τον περιγράφει έτσι.

Πρέπει να είναι πολύ ρατσιστής για τους συμπολίτες του, αν θεωρεί αφελώς ότι ο Ελλην, το πλέον αναρχικό πλάσμα του κόσμου -υπό την έννοια τού ότι δεν μπαίνει σε καλούπια- θα μπορούσε να επηρεαστεί και να γίνει τέτοιος από όποια κυβέρνησή του. Μα, και αυτή η ίδια η αναφορά για την υπόθεση Καρανίκα μυρίζει ρατσισμό του αισχίστου είδους. Δεν επικρίνεται ο Τσίπρας, που διόρισε σε θέση συμβούλου πρωθυπουργού κάποιον ο οποίος δεν έχει πτυχίο πανεπιστημίου. Επικρίνεται επειδή διόρισε ένα «πρώην γκαρσόνι», έναν απλό εργαζόμενο, ένα τίποτα δηλαδή.
Πολύ φοβάμαι, αγαπητοί, ότι στην πατρίδα μας, εκτός από μάρτυρες με κουκούλα, έχουμε και ρατσιστές με κουκούλα. Και το πρόβλημά τους δεν είναι η κυβέρνηση -αυτή είναι και δικό μας πρόβλημα-, αλλά ο ελληνικός λαός. Ντροπή.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι