Μ. Κοττάκης:Τι θα κάνει ο Τσίπρας τη νίκη που του δώρισε ο K. Καραμανλής στο Βουκουρέστι;

Υστερόγραφα Team
Posted on February 03, 2018, 10:41 am
4 secs

 

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης

Πηγή: εφημερίδα “Δημοκρατία”

 

Τι θα κάνει ο Τσίπρας τη νίκη που του δώρισε ο K. Καραμανλής;

Από τον
Μανώλη Κοττάκη

O ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή προσπαθεί απεγνωσμένα να «κρυφτεί» πίσω από την εθνική γραμμή Καραμανλή στο Βουκουρέστι, προκειμένου να κρύψει τον πανικό του, καθώς για πρώτη φορά διαπραγματεύεται με τον λαό «απέναντι», όχι «δίπλα». Εξ ου και η «ευρεία ανασκαφή» του διαδικτύου προς εξεύρεση δηλώσεων κορυφαίων της Ν.Δ. υπέρ της σύνθετης ονομασίας.

Καιρός, λοιπόν, αφού γίνεται ευρεία χρήση του Βουκουρεστίου, να ξεκαθαριστούν κάποια πράγματα: Ο Κώστας Καραμανλής πήγε στο Βουκουρέστι με μειονέκτημα έδρας και τη διαιτησία απέναντι. Αναχώρησε από αυτό με πλεονέκτημα έδρας και με την κερκίδα (κράτη) μαζί του! Η σύνθετη ονομασία επελέγη ως στρατηγική, επειδή τον Νοέμβριο του 2004 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν τα Σκόπια ως «Μακεδονία» δημιουργώντας τετελεσμένα. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να προσχωρήσει σε αυτήν, αν η θέση των ΗΠΑ ήταν διαφορετική.

Ωστόσο, η άρνησή του να στείλει φαντάρους σε Ιράκ – Αφγανιστάν, σε συνδυασμό με τη στάση του στο Σχέδιο Ανάν, είχε τίμημα: την αναγνώριση των Σκοπίων από τις ΗΠΑ. Η «πλάτη» που έβαλε στην Κύπρο τότε -και έχει εθνικό αποτέλεσμα σήμερα (η Μεγαλόνησος αξιοποιεί την ΑΟΖ της χωρίς Τούρκο συνεταίρο)- είχε κόστος στη Μακεδονία. Ο πρώην πρωθυπουργός, αντιλαμβανόμενος ότι ο χρόνος λειτουργεί εναντίον των εθνικών συμφερόντων, υιοθέτησε με θάρρος την εισήγηση Μπακογιάννη, κάλυψε το μισό της απόστασης και όρισε τόπο μονομαχίας: Τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι. Μετέβη εκεί με ισχυρές πιθανότητες ήττας, αλλά έφυγε νικητής, έχοντας αλλάξει το πλαίσιο της διαπραγμάτευσης. Από ικέτες γίναμε ρυθμιστές – «δώρο» στους επόμενους πρωθυπουργούς. Από εκεί που ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο, τώρα είμαστε καβάλα στο άλογο. Αυτό είναι το κεκτημένο του Βουκουρεστίου – η ανατροπή.

Οι αλαζόνες Σκοπιανοί, που θεωρούσαν ότι, μετά την αμερικανική αναγνώριση, το θέμα είχε κλείσει, τώρα, δεύτερη φορά, έπειτα από δέκα χρόνια παρακαλούν την «ηττημένη» Ελλάδα να τους δώσει «πράσινο φως» για την ένταξη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν έχουν απέναντί τους τον Καραμανλή, αλλά τον ίδιο τον ελληνικό λαό. Η εμπιστοσύνη τους στον πρώην πρωθυπουργό ότι δεν θα «πουλήσει» το θέμα ήταν τέτοια το 2008, ώστε το συλλαλητήριο του ΛΑΟΣ στη Θεσσαλονίκη συγκέντρωσε μόλις 5.000 Μακεδόνες.

Τι θα κάνει, λοιπόν, ο Τσίπρας τη νίκη στρατηγικής που του δώρισε ο Καραμανλής; Εντιμο συμβιβασμό ή εθνική ήττα; Μέχρι στιγμής, ο χειρισμός είναι εσωτερικής κατανάλωσης και παιδαριώδης. Χάριν των συμμάχων χάθηκε και το πλεονέκτημα έδρας…

ΥΓ.: Ο Καραμανλής κληροδότησε στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συμφωνία οριοθέτησης της ΑΟΖ στην Αλβανία. Επειδή μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση, πατώντας στα ίχνη του, την ενεργοποίησε, ευχόμαστε να μην την έχει κάνει… σαν το Βουκουρέστι.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι