Μ. Καψής: Ο μόνος τρόπος για να κρατήσει ο Τσίπρας το μαγαζί σε τάξη

Υστερόγραφα Team
Posted on November 09, 2017, 11:45 am
6 secs

 

Γράφει ο Μανώλης Καψής

Πηγή: capital.gr

 

Δεν ήθελε πολλή φαντασία για να το υποθέσει κανείς. Απλή λογική. Όταν θα στέρευαν τα αποθέματα success story, θα επιστρέφαμε στη γνωστή συνταγή. Ή εμείς ή αυτοί. Εμείς διαθέτουμε ηθικό πλεονέκτημα, ή “ηθικό υπερπλεόνασμα” για να χρησιμοποιήσουμε την φρασεολογία Καρανίκα, οι άλλοι “στα τσακίδια” (εμπνεύσεως Καρανίκα και αυτό). Δεν ήθελε πολλή φαντασία για να δεις τη συνέχεια. Μια πρώτη γεύση πήραμε άλλωστε από τη συζήτηση στη Βουλή για “την ανομία και τη βία”. Όπου η βία του Ρουβίκωνα και η ανομία στα πανεπιστήμια, το άβατο των Εξαρχείων, οι κουκουλοφόροι εκδικητές και οι συμμορίες που έχουν βάλει στο στόχαστρο (στην κυριολεξία) τα γραφεία των δημοκρατικών κομμάτων, εξαφανίστηκαν ως δια μαγείας… Και η μόνη “ανομία” που έμεινε ήταν τελικά το ρουσφέτι του Αυγενάκη. “Κάτσε κάτω εσύ” φώναζε μεγαλοπρεπώς ο ΑλέξηςΤσίπρας, δίνοντάς μας μια πρόγευση για τη συνέχεια…

Μετά ήρθαν τα paradise papers. Το έδαφος προετοιμάστηκε επιμελώς. Με διάγγελμα του πρωθυπουργού, “υπονοούμενα” από τον κ. Τζανακόπουλο και μετά ουπς… οι “αποκαλύψεις”. Τι σημασία έχει αν το θέμα έχει σερβιριστεί ξανά και ξανά από τα φιλικά μας μέσα, τι σημασία έχει αν η εταιρεία της συζύγου του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε συσταθεί και έχει σταματήσει κάθε δραστηριότητα, όσο καιρό το ζεύγος ήταν σε διάσταση. Τι σημασία έχει αν η εταιρεία συστήθηκε νόμιμα και προσέφερε υπηρεσίες σε fund που διαχειρίζονταν εταιρείες κολοσσοί όπως η Goldman  Sachs και η JP Morgan. Τι σημασία έχει αν η εταιρεία υπάρχει ακόμα και στο βιογραφικό της συζύγου του αρχηγού της ΝΔ ή αν τα χρήματα που (ούτε καν…) διαχειρίζονταν, δεν ήταν ελληνικά και σε κάθε περίπτωση δεν ήταν χρήματα της συζύγου του κ. Μητσοτάκη. Ψιλά γράμματα… Ντόρος να γίνει. Και κυρίως να μείνει η εντύπωση… Εμείς έχουμε ηθικό πλεονέκτημα, οι άλλοι στα τσακίδια.

Δεν χρειαζόταν πολλή φαντασία για να υποθέσει κανείς την εξέλιξη. Όσο θα στερεύουν τα επιχειρήματα του κ. Τσίπρα περί καθαρής εξόδου από τα μνημόνια, όσο η μεσαία τάξη και οι συνταξιούχοι θα στενάζουν από την υπερφορολόγηση, όσο οι υποσχέσεις του αντιμνημονιακού αγώνα θα καταρρέουν στα Ειρηνοδικεία,  όσο οι περίφημες επενδύσεις θα κολλάνε στα συρτάρια των υπουργών και στις απαιτήσεις των συλλογικοτήτων, η κυβέρνηση των Συριζανέλ θα προσχωρεί στη γνωστή “συνταγή Κουτσόγιωργα”. Ύβρεις, προσωπικές επιθέσεις, συκοφαντία και βέβαια πόλωση… Ακραία πόλωση.

Είναι ο μόνος τρόπος για να κρατήσει ο κ. Τσίπρας “το μαγαζί” σε τάξη και να το οδηγήσει στις εκλογές. Να προσφέρει μια ασπιρίνη έστω, στους απογοητευμένους οπαδούς. Να σταματήσει τη μουρμούρα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα που ψηφίζει κάθε είδους περικοπές και θέλει από κάπου να πιαστεί. Να έχει κάτι να πει ο Πολάκης στην ταβέρνα.

Ναι μπορεί τα δικά μας μνημόνια, ημών των “αντιμνημονιακών” να ήταν χειρότερα από των άλλων, μπορεί να σας ταράξαμε στις φούσκες και στις ψεύτικες υποσχέσεις, να είχαμε αυταπάτες, να ρίξαμε την Ελλάδα ξανά στην ύφεση, να χρεώναμε τους φορολογούμενους με 100 δισ. λόγω ανικανότητας και ιδεοληψιών, αλλά… Αλλά εμείς προσπαθήσαμε. Εμείς είμαστε εξ ορισμού καλύτεροι. Και έχουμε και πλεονέκτημα. Οι άλλοι “στα τσακίδια”. Ή εμείς ή αυτοί.

Τι σημασία έχει αν η εφαρμογή της συνταγής “δεν δικαιούστε δια να ομιλείτε” υπονομεύει το ίδιο το αφήγημα του κ. Τσίπρα περί επιστροφής στην κανονικότητα. Τι κι αν υπονομεύει τις πιθανότητες εξόδου από την κρίση. Σημασία έχει να κρατηθεί όρθιο το μαγαζί. Να μην εξαερωθεί στις κάλπες. Οι άλλοι στα τσακίδια… Και κάπως έτσι επιστρέφουμε στο παρελθόν.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι