Μ. Καψής: Η ουσιώδης διαφορά μεταξύ πατριδοκαπηλείας και πατριωτισμού

Υστερόγραφα Team
Posted on April 17, 2018, 10:23 am
5 secs

 

Γράφει ο Μανώλης Καψής

Πηγή: capital.gr

 

Η ιστορία των τριών νεαρών που ύψωσαν ελληνικές σημαίες στις βραχονησίδες στους Φούρνους, συνοψίζει με τον πιο εύληπτο τρόπο την διαφορά ανάμεσα στον “φανφαρονισμό” και τον πατριωτισμό. Ή αν θέλετε μεταξύ της καθαρής βλακείας και του ορθού λόγου.

Οι τρεις νεαροί, ντυμένοι με τις φόρμες της αγαπημένης τους ομάδας, αποφάσισαν εν μέσω διακοπών να παίξουν το παιχνίδι “πατριώτες”. Κάτι σαν το τρενάκι που βλέπαμε προεκλογικά στις διαφημίσεις. Πήγαν λοιπόν με το κρις κράφτ- και η σημειολογία έχει τη χάρη της- και κάρφωσαν τις σημαίες στους άνυδρους βράχους νησίδων, που ούτε τις είχαμε ξανακούσει. Ούτε εμείς ούτε ο Γιλντιρίμ υποθέτω.

Έβγαλαν και τις απαραίτητες σελφι για να παίζουμε γυρίζοντας από τις διακοπές και αποχώρησαν ησύχως.

Τι έγινε μετά; Ο Πρωθυπουργός και ο υπουργός εξωτερικών της Τουρκίας ανακοίνωσαν ότι Τούρκοι κομάντος αποβιβάστηκαν σε μια από αυτές τις βραχονησίδες, την Ανθρωποφάς με το όνομα, και κατέβασαν τις σημαίες.

Συνέβη δεν συνέβη το περιστατικό, άγνωστο. Η ελληνική κυβέρνηση το διαψεύδει. Το ελπίζουμε.

Έγινε δεν έγινε η απόβαση, η ζημιά έχει γίνει.

Η Άγκυρα αμφισβητεί με τον πιο επίσημο τρόπο την ελληνική κυριαρχία στην συγκεκριμένη βραχονησίδα, αν δεν κάνω λάθος για πρώτη φορά, και δεύτερον στέλνει το μήνυμα ότι οποιαδήποτε σημαία ανεβεί πλέον σε αυτήν την νησίδα θα κατέβει, ακόμα και με στρατιωτική δράση. Ο κύβος ερρίφθη. Υπάρχει πλέον προηγούμενο. Οι δηλώσεις στην διπλωματία έχουν βάρος.

Με δυο λόγια η ανοησία των τριών νεαρών όχι μόνο δεν προσέφερε τίποτα στα ελληνικά συμφέροντα- με εξαίρεση τους τρεις νεαρούς που θα αυτοθαυμάζονται στο Facebook- όπως ακριβώς και ανάλογες ενέργειες στο παρελθόν στα Ίμια, αλλά έδωσε πάτημα στην τουρκική πλευρά να ανοίξει την βεντάλια των διεκδικήσεων της. Και να στείλει ένα μήνυμα ότι είναι έτοιμη για όλα. Ακόμα και για απόβαση σε ελληνικό έδαφος. Άντε να το μαζέψεις τώρα.

Αυτήν την ουσιώδη διαφορά μεταξύ πατριδοκαπηλείας και πατριωτισμού, μεταξύ φανφαρονισμού και πολιτικής είναι που δυσκολεύεται να αντιληφθεί και ο Άμυνας Πάνος Καμμένος. Που τις προηγούμενη ημέρες, (πριν του βάλουν πάγο;) φλυαρούσε ακατάπαυστα για το ηρωικό 21, τον Παπαφλέσσα και τον μπουρλοτιέρη Κανάρη.

Αδυνατεί να καταλάβει ότι η άσκηση αμυντικής πολιτικής  απαιτεί καθαρό μυαλό και ψυχραιμία. Και ότι απέναντι σε μια χώρα με αναθεωρητικές διαθέσεις, το λέω κομψά..όσον αφορά τις συνθήκες και το status quo, η Ελλάδα οφείλει να τηρεί ψύχραιμη στάση. Να απαντά δηλαδή μόνο σε επίσημες δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, και όχι στον κάθε λογής φανατικό που θέλει να κάνει το κομμάτι του στο παζάρι, και να μην δίνει “πάσες” στους Τούρκους, να αμφισβητούν τα ελληνικά συμφέροντα.

Τι έκαναν οι τρεις νεαροί; Τσαμπουκά; Τι δεν σκέφτηκαν; Την συνέχεια. Σας θυμίζει κάποιον;

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι