Μ. Καψής: Η ΕΡΤ είναι… ΣΥΡΙΖΑ tv

Υστερόγραφα Team
Posted on May 13, 2017, 2:09 pm
13 secs

 

Γράφει ο Μανώλης Καψής

Πηγή: capital.gr

 

Βλέπεις κρατική tv, θέλεις να γιορτάσεις που η Ευρώπη απέφυγε τον εφιάλτη και ξαφνικά ακούς: “Ορισμένοι λένε ότι μεταξύ δύο πολύ κακών υποψηφίων, επικράτησε ο λίγο χειρότερος, ο εκπρόσωπος των Τραπεζών”. Σου έρχεται να τη σπάσεις; Πολύ λογικά. Να χαρακτηρίζεις τον Εμμανουέλ Μακρόν, έναν κεντροαριστερό, κεντρώο, κεντροδεξιό…όπως θες τέλος πάντων, ανάλογα από
πού τον κοιτάζεις, χειρότερο από την εκπρόσωπο του ευρωπαϊκού comme il faut νεοφασισμού, πρέπει να είσαι “ζντουπ” που λένε οι νεότεροι. Πολύ “ζντουπ” όμως.

Για πολιτικές αθλιότητες έκανε λόγο η ΝΔ, “Φασίστας ή ανόητος ο Ταγματάρχης;” διερωτήθηκε ο Στ. Θεοδωράκης… Πολύ λογικά. Και η ελευθερία της έκφρασης; Θα φιμώσουμε τους δημοσιογράφους; ρωτά πονηρά (και υποκριτικά) η άλλη πλευρά.

Την υπεράσπιση του δημοσιογράφου ανέλαβαν η διοίκηση της κρατικής tv, η ΠΟΣΠΕΡΤ (μπρρρ…) και ο Νίκος Παπάς. Ειδικά ο τελευταίος έδωσε ρέστα. “Η κατ’ όνομα φιλελεύθερη ΝΔ”, μας είπε ο ΨΗΠΤΕ, “ξεχνά επιλεκτικά την ελευθερία έκφρασης γνώμης των δημοσιογράφων, όταν διαφωνεί με την άποψη που εκφράζουν”. (Αυτός, ξέρουμε. Συμφωνεί…) Έτσι ο εγκέφαλος του διαγωνισμού-μαϊμού για τις τηλεοπτικές άδειες, ο σπόνσορας του “βοσκοτόπι tv” και θαυμαστής του Μαδούρο, μας προέκυψε και υπερασπιστής της ελευθερίας της έκφρασης. Έλεος… Αυτός που όχι αντίθετη φωνή, ούτε αντίθετη δικαστική απόφαση δεν ανέχεται, ξαφνικά γράφτηκε στους Reporters sans frontieres. Κλαίω…

Προς υπεράσπιση του συναδέλφου έτρεξε και η διοίκηση της κρατικής tv. “Οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ δεν παίρνουν γραμμή, ούτε λογοκρίνονται”, μας ενημέρωσε. “Ο καθένας έχει την ευθύνη των λόγων του και των σχολίων του”. Μάλιστα. Δεν παίρνουν γραμμή, είπατε; Αν κρίνω από μερικά τηλεοπτικά προϊόντα, αυτά που με γυρίζουν στη δεκαετία του ’80 και στον Δημ. Μαρούδα… δεν παίρνουν γραμμή, γιατί είναι αυτονόητη. ΣΥΡΙΖΑ και ξερό ψωμί.

Αλλά πάμε παρακάτω. Έχουν οι δημοσιογράφοι της ΕΡΤ το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης; Προφανώς. Ποιος μπορεί να το αρνηθεί; Υπάρχουν επίσης ανόητοι που λένε ότι ο πρώην τραπεζίτης είναι χειρότερος από τη Λε Πεν; Φυσικά. Κάτι βλαμμένοι του Μελανσόν και πολλοί Συριζαίοι (στα μουλωχτά αυτοί…), τυφλωμένοι από την απέχθειά τους για οτιδήποτε αμφισβητεί τη δική τους αριστερά. (Μη σας εκπλήσσει. Οι κομμουνιστές στον μεσοπόλεμο θεωρούσαν τους σοσιαλδημοκράτες μεγαλύτερους εχθρούς από τους φασίστες, γι’ αυτό και τους ονόμαζαν σοσιαλ-προδότες.)

Άρα, καλώς είπε την “μπούρδα” που είπε ο συνάδελφος της ΕΡΤ; Όχι. Και εξηγούμαι… Πρώτον, αν κάποιοι λένε ότι ο Μακρόν είναι χειρότερος από τη Λε Πεν, θα έπρεπε να μας πει ποιοι είναι αυτοί. Οι ανυπότακτοι του Μελανσόν; Ποιοι; Οι Συριζαίοι; Ποιοι ακριβώς; (Γιατί, όπως είπαμε, οι Συριζαίοι που τα λένε αυτά, τα λένε στα μουλωχτά…) Πρώτο φάουλ. Δεύτερον, η κρατική τηλεόραση έχει μια ιδιαιτερότητα. Σε αντίθεση με τα ιδιωτικά κανάλια που λειτουργούν ανάλογα με την τηλεθέασή τους, η κρατική tv πληρώνεται και από τους “μένουμε Ευρώπη” και από τους σκληρούς του αντιμπεριαλισμού. Συνεπώς θα πρέπει να κρατά αποστάσεις, να αποφεύγει τις ακραίες διατυπώσεις και να αναζητεί τον κοινό παρανομαστή της κοινής γνώμης.

Δεύτερο φάουλ λοιπόν. Γιατί, αν συμφωνήσουμε ότι και τέτοιες απόψεις -όπως αυτήν του συναδέλφου- έχουν χώρο στην κρατική tv, τότε θα πρέπει να έχουν χώρο και οι άλλες απόψεις. Η άποψη, δηλαδή, ότι η στάση της παραδοσιακής Αριστεράς στον δεύτερο γύρο των γαλλικών προεδρικών εκλογών ήταν ένα ανοιχτό φλερτ με την Ακροδεξιά και ότι λαϊκιστές, όπως η Λε Πεν και ο Τσίπρας, είναι επικίνδυνοι για την Ευρώπη και τη Δημοκρατία. Ακούσατε ποτέ κάτι τέτοιο από την κρατική tv; Όχι, βέβαια…

Δεν ακούσατε, ούτε θα ακούσετε. Γιατί στην κρατική tv μια άποψη επικρατεί, αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Που στήριξε τον Μελανσόν στον πρώτο γύρο, που μετά θεώρησε φρικτό δίλημμα την επιλογή ανάμεσα σε έναν φιλελεύθερο κεντρώο υποψήφιο και μια κρυπτοφασίστρια, και μόνο για λόγους κρατικού συμφέροντος (βλ. χρέος) πήραν με βαριά καρδιά στο τέλος θέση υπέρ του Μακρόν.

Και αυτήν ακριβώς την αμφισημία εξέφραζε και η ΕΡΤ. Δηλαδή, με δυο λόγια, η κρατική tv είναι τόσο ΣΥΡΙΖΑ tv που δεν μας πείθει ότι οι “μπούρδες” που ακούγονται είναι προϊόντα της ελεύθερης βούλησης των δημοσιογράφων. Είναι μπούρδες (επιεικώς) του ΣΥΡΙΖΑ.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι