Μ. Καψής: Έχει τίποτα να κρύψει ο Πρωθυπουργός;

Υστερόγραφα Team
Posted on August 22, 2017, 7:00 am
7 secs

 

 

Γράφει ο Μανώλης Καψής

Πηγή: capital.gr

 

Η υπόθεση ξεκίνησε με την “εκκωφαντική” απουσία του πρωθυπουργού από την Αθήνα, όσο διάστημα η φωτιά στην Ανατολική Αττική απειλούσε να πάρει διαστάσεις τραγωδίας. Συνεχίστηκε στο διαδίκτυο με το hashtag “εξαφανισμένος πρωθυπουργός”… έως ότου το ρεπορτάζ των “Νέων” μας λύσει το “μυστήριο”. Ο κ. Τσίπρας έκανε διακοπές στην πολυτελή βίλα του Λάκη Λαζόπουλου στο ερημονήσι της Πάρου και από ‘κει, όταν αντελήφθη πλέον ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίζει τα μπάνια του στην πισίνα και η Αττική να φλέγεται.. πήρε κακήν κακώς ένα ελικόπτερο του στρατού και επέστρεψε για να επιθεωρήσει τα καμμένα… Η ΝΔ ζήτησε να πληροφορηθεί επακριβώς που έκανε διακοπές ο κ. Τσίπρας και το Μαξίμου απάντησε απαξιωτικά ότι “ειναι στην διάθεση του κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσουν επακριβώς και το τι ακριβώς έφαγε και τι ώρα κοιμήθηκε ο Πρωθυπουργός στις ολιγοήμερες διακοπές του”.. Μήπως όντως η ΝΔ υπερέβαλε;

Αντιπαρέρχομαι το “ολιγοήμερες διακοπές” των προπαγανδιστών του Μαξίμου (γιατι ο κ. Τσίπρας εχει εξαφανιστεί από τις αρχές Αυγούστου…) καθώς και την εμφαντική σημείωση ότι επέστρεψε “εκτάκτως” λόγω των πυρκαγιών… Στα ελληνικά αυτό λέγεται “κατόπιν εορτής” όχι εκτάκτως.

Μήπως όμως η ΝΔ υπερβάλει; Μήπως ο κ. Τσίπρας έχει δικαίωμα να κάνει διακοπές όπου θελει, όποτε θελει, με όποιον θελει χωρις να δίνει λογαριασμό σε κανέναν; Η απάντηση είναι Όχι. Όχι φυσικά.

Η πιο κωμική υπεράσπιση του πρωθυπουργικού δικαιώματος στις ελεύθερες διακοπές, ήρθε από τον φιλικό του τύπο. Σε ένα ρεσιτάλ στρατευμένης δημοσιογραφίας η ΕφΣυν έκανε λόγο για “προσωπικά ταξιδιωτικά δεδομένα” του Πρωθυπουργού. Ας διευκρινίσουμε λοιπόν ότι “ευαίσθητα ταξιδιωτικά δεδομένα” δεν υπάρχουν και αν υπήρχαν δεν θα αφορούσαν τον πρωθυπουργό. Σε μια δημοκρατία ο εκλεγμένος πρωθυπουργός, δεν εχει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα. Ακόμα και να αρρωστήσει, ο μη γένοιτο, επιβάλλεται να δώσει στην δημοσιότητα όλα τα στοιχεία της φυσικής του κατάστασης, προφανώς και τα προσωπικά του δεδομένα, που για όλους τους υπόλοιπους πολίτες ναι, είναι απόρρητα. Όχι όμως για τον εκλεγμένο πρωθυπουργό.

Στην ανεκτική Ευρώπη, το τελευταίο οχυρό που έπεσε ήταν τα “προσωπικά”… προσωπικά δεδομένα των ηγετών. Σε αντίθεση με τις ΗΠΑ όπου οι σχέσεις των υποψηφίων προέδρων, ακόμα και του νεανικού τους παρελθόντος, ερευνώνται εξονυχιστικά, στην Ευρώπη το θέμα παρέμενε ταμπού και μια συνωμοσία σιωπής συνέδεε την πολιτική τάξη με τους ανθρώπους των media. Η σχέση διερρήγη την δεκαετία του ’80 με την αποκάλυψη της νόθας κόρης του Φρ. Μιτεράν. Ενώ στην Ελλάδα το ’90 ζήσαμε το ερωτικό δράμα του Ανδρέα Παπανδρέου και της Μιμής.. Το πόσο άλλαξαν τα πράγματα το έζησε από πρώτο χέρι ο “εγγονός” του Μιτεράν, Φρ. Ολλαντ, όταν φωτογραφήθηκε στα κρυφά του ραντεβού με την φιλενάδα του.. Τίποτα κρυπτόν πλέον.

Ωραία όλα αυτά. Αλλα και οι διακοπές;

Κατ’ αρχάς, οι μετακινήσεις του κ. Τσίπρα παντα καλύπτονται από ένα μυστήριο. Θυμάστε το ταξίδι στο Παρίσι; Ύστερα απο ένα μπαράζ ερωτήσεων του Αδωνι Γεωργιάδη που άφηνε να εννοηθεί ότι ο κ. Τσιπρας έκανε διακοπές οικογενειακώς με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος, το επιτελείο του Μαξίμου αναγκάστηκε να αποκαλύψει ότι το ταξίδι στην πόλη του Φωτός έγινε για να συναντήσει ο πρωθυπουργός έναν υπάλληλο της Τράπεζας Ρότσιλντ, αφού η Αθήνα σχεδίαζε να βγει στις αγορές. Γιατι πήγε ο πρωθυπουργός στο Παρίσι και δεν ήρθε ο υπάλληλος στην Αθήνα παραμένει μυστήριο. Όπως δεν μάθαμε ποτέ και τον κατάλογο των επιβατών του πρωθυπουργικού αεροσκάφους.

Καλά, αλλά και που έκανε διακοπές; Μήπως υπερβάλει η Νέα Δημοκρατία; Αν πήγε στην Πάρο ή σε κάποιο άλλο ερημονήσι, ποιον ενδιαφέρει; Λάθος.

Όπως θα θυμούνται οι αναγνώστες του Capital.gr, ένα από τα πρώτα σκάνδαλα της εποχής Σαρκοζί ήταν οι διακοπές του Γάλλου προέδρου στο γιωτ ενός αμφιλεγόμενου Γάλλου εκατομμυριούχου, εν κρυπτώ από τους Γάλλους ψηφοφόρους. Κανείς τότε από το Elysee δεν διανοήθηκε να απαντήσει με ειρωνείες του τυπου “θα σας πούμε και τι έφαγε;” .. στα σχόλια του τύπου.

Με δύο λόγια: Δεν ξέρω πού έκανε και με ποιους έκανε διακοπές ο κ. Τσίπρας (αν και το ρεπορτάζ του Γ. Παπαχρηστου φαίνεται πειστικότατο, έχει πληροφορίες και δεν διαψεύστηκε). Πάντως η αντιπολίτευση και ο τύπος έχουν κάθε δικαίωμα να ζητούν εξηγήσεις. Και πληροφορίες. Άλλωστε έχει τίποτα να κρύψει ο κ. Πρωθυπουργός;

ΥΓ. Υποθέτω οτι η δυστοκία των επιτελών του Μαξίμου οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είναι ίσως πολύ “αριστερό” να κανείς διακοπές σε υπερπολυτελή βίλα με πισίνα σε κοσμικό νησί, παρέα με ένα καλλιτέχνη που φρόντισε να βγάλει τα χρήματα του στο εξωτερικό, λίγο πριν έρθει το τσούρμο στην εξουσία. Σύμφωνοι. Ειναι μια υπόθεση. Μήπως όμως υπάρχει και κάτι άλλο;

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι