Μπορεί να οδηγήσει η απλή αναλογική σε διασπάσεις (μεγάλων) κομμάτων;

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on July 11, 2016, 12:41 pm
Screen Shot 2016-07-11 at 12.33.59 PM

 

Με τον Αλέξη Τσίπρα… ποτέ δεν μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος. Ο Πρωθυπουργός έχει αποδείξει ότι γνωρίζει να κινείται στρατηγικά με στόχευση στο… μεθεπόμενο επεισόδιο των πολιτικών εξελίξεων, γι’ αυτό και η… λαχτάρα που δείχνει για το θέμα του εκλογικού νόμου και την καθιέρωση της απλής αναλογικής, προκαλεί δεύτερες σκέψεις.

Αρκετοί είναι εκείνοι που πιστεύουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας επιδιώκει να ανοίξει το δρόμο για τον κατακερματισμό του πολιτικού σκηνικού. Δηλαδή, να διαμορφώσει τις κατάλληλες συνθήκες για μικρές ή μεγάλες διασπάσεις, μικρών ή… μεγάλων κομμάτων. Με προφανή στόχο τη Νέα Δημοκρατία και τη συνοχή της, από τη στιγμή που η παράταξη την οποία ‘ίδρυσε ο Εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής, έδειξε αξιοσημείωτες αντοχές στα χρόνια της κρίσης και των Μνημονίων. Σε αντίθεση με το… κανονικό ΠΑΣΟΚ, που μετακόμισε στον ΣΥΡΙΖΑ, και μπόλιασε και άλλους κομματικούς σχηματισμούς.

Εκτός από τη Νέα Δημοκρατία όμως, η… υστερόβουλη στρατηγική του Αλέξη Τσίπρα “βλέπει” και στον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Κυρίως στο ΠΑΣΟΚ, όπου μια ενδεχόμενη διάσπαση φαντάζει περισσότερο εύκολη και πιθανή από ποτέ. Και, όλοι καταλαβαίνουν ότι, το κομμάτι που θα αποσπαστεί από το ΠΑΣΟΚ, θα αναζητήσει να εκφραστεί από τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως δείχνουν να θέλουν και βασικοί παίκτες της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, από τον Μάρτιν Σουλτς μέχρι τον Φρανσουά Ολάντ.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος