Μπορεί να εξελιχθεί ο Στουρνάρας στον… Έλληνα Μακρόν;

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on September 29, 2017, 8:14 pm
0 secs

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Τα κατάφερε ο Γιάννης Στουρνάρας να επανέλθει στο πολιτικό προσκήνιο, με την παρέμβασή του στο Ελληνοβρετανικό Επιμελητήριο που, όχι άδικα, προσεγγίστηκε ως κριτική και αποδόμηση του κεντρικού στρατηγικού σχεδιασμού για έξοδο από τα Μνημόνια το 2018.

Ο κεντρικός τραπεζίτης δεν έκρυψε ποτέ, όχι ανοιχτά ο ίδιος, αλλά το περιβάλλον που συνωστίζεται γύρω του, και οι φίλιες δυνάμεις στα ΜΜΕ, ότι θα μπορούσε να διαδραματίσει για την Ελλάδα έναν ρόλο αντίστοιχου με εκείνον του Εμμανουέλ Μακρόν στη Γαλλία.

Αμφότεροι άλλωστε έχουν ρίζες στον τραπεζικό κλάδο, και λιγότερο ή περισσότερο έχουν κατηγορηθεί ως εκφραστές συγκεκριμένων, οικονομικών και πολιτικών συμφερόντων.

Βέβαια, ο Εμμανουέλ Μακρόν έχει προφανή πλεονεκτήματα. Είναι επικοινωνιακός, είναι νέος, δεν έχει φθορά και τοξικό αποτύπωμα που να τον συντροφεύει απο το παρελθόν. Επιπροσθέτως, η Γαλλία έβλεπε πάντα με ενδιαφέρον καινοτόμα εγχειρήματα, πολύ περισσότερο όταν διεκδικούσαν να αντικαταστήσουν το φθαρμένο χθες.

Στην περίπτωση Στουρνάρα, δεν ισχύει τίποτα από τα παραπάνω, με την απαραίτητη προσθήκη συμπεράσματος ότι, η Ελλάδα… δεν είναι η Γαλλία, και δεν έχει εμπεδωθεί στη χώρα μας αντίστοιχη κουλτούρα δίψας για την αλλαγή και την καινοτομία.

Κυρίως όμως, ο Γιάννης Στουρνάρας δεν είναι νέος. Και… ακόμη πιο κυρίως, δεν είναι άφθαρτος. Σε μια κοινωνία λοιπόν που έχει κανιβαλισθεί από τα Μνημόνια, προκαλεί μάλλον χαμόγελα η στρατηγική επιδίωξη να γίνει ο Γιάννης Στουρνάρας ο Έλληνας Μακρόν.

 

Χωρίς αυτό να τον εμποδίζει να κάνει το επόμενο βήμα, να γίνει πρωταγωνιστής, να ηγηθεί, και να διεκδικήσει να εκφράσει μια εκλογική δεξαμενή, στα επίπεδα του 10%, που στο παρελθόν στήριξε με πάθος τον Κώστα Σημίτη, και σήμερα φλερτάρει με τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Περιμένοντας ωστόσο… εκείνον. Τον Γιάννη Στουρνάρα.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής