Μονόδρομος η αυτοδυναμία για τη Νέα Δημοκρατία, μετά το “χτύπημα” της Φώφης

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on February 20, 2017, 9:28 am

Η στρατηγική επιλογή της Φώφης Γεννηματά να κρατήσει ίσες αποστάεις από τον Αλέξη Τσίπρα και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, προκάλεσε, όπως αναμενόταν, έντονες συζητήσεις και σχόλια.

Μαζί με αντιδράσεις, κυρίως από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, που προσδοκούσε ότι, την επαύριο των προσεχών βουλευτικών εκλογών, το ΠΑΣΟΚ θα αποτελούσε τον φυσικό και αυτονόητο εταίρο σε μια κυβέρνηση υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στα πρότυπα της συγκατοίκησης του Αντώνη Σαμαρά με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, την τριετία 2012-2015.

Πλέον, μια τέτοια προοπτική φαντάζει ως εξαιρετικά δύσκολη, έως απίθανη. Στην πολιτική φυσικά, οι μεταβλητές αλλάζουν εξαιρετικά γρήγορα και… πολύ. Είναι ωστόσο προφανές ότι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιλέγει στρατηγικά να επαναφέρει στη δημόσια σφαίρα τη ρητορική περί “Δεξιάς”, κάτι που σημαίνει ότι διαμορφώνονται σχέσεις… καχυποψίας με την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας.

Στη σκιά της παραπάνω μετατόπισης δεδομένων, καθίσταται πλέον περίπου μονόδρομος για τη Νέα Δημοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη η επίτευξη αυτοδυναμίας στις κάλπες των επόμενων εκλογών, ώστε… να μην χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ για να κυβερνήσει. Διαφορετικά, η χώρα μπαίνει στον κύκλο της απόλυτης αβεβαιότητας, με εξαιρετικά πιθανές τις άμεσες, επαναληπτικές εκλογές, με το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής.

Που φυσικά, μόνο τη Νέα Δημοκρατία δεν ευνοεί.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι επικοινωνιολόγος