Μια “χαλασμένη” χώρα τρέχει πίσω από τα χαμένα χρόνια της ζωής της

Μάνος Οικονομίδης
Posted on August 14, 2017, 1:55 pm
3 secs

 

 

[email protected]

Το μέλλον ανήκει σε εκείνους που το προετοιμάζουν, μας θυμίζει η Ιστορία. Προφανώς φυσικά και η σχετική παρότρυνση-συμβουλή απευθύνεται σε άλλη έθνη. Το δικό μας, όσο ιστορικό και περήφανο κι αν υπήρξε στο παρελθόν, δεν διακρίθηκε ποτέ από την αρετή της πρόληψης. Του σχεδίου. Της προετοιμασίας.

Γι’ αυτό και πολύ συχνά, δεν αντέχουμε τον πειρασμό να μην μιζεριάζουμε για όσα θα μπορούσαμε να έχουμε πετύχει. Να μελαγχολήσουμε για χαμένες ευκαιρίες, μικρές και μεγάλες. Να αναρωτηθούμε τι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό…

Η επέτειος της 13ης Αυγούστου του 2004, δηλαδή της Τελετής Έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, λειτουργεί ως μεγάλος επιταχυντής της ιστορικής μνήμης, για μια τέτοια μελαγχολική προσέγγιση. Πέρασαν κιόλας 13 χρόνια από το μεγάλο ελληνικό καλοκαίρι του 2004. Τότε που η Ελλάδα έμοιαζε προορισμένη να γυρίσει σελίδα.

Να κάνει ένα άλμα πιο γρήγορο από τη φθορά. Να αφήσει πίσω της την ηθική παρακμή της 8ετίας Σημίτη, και να αποπειραθεί να γίνει μια κανονική, σύγχρονη και ευρωπαϊκή χώρα. Με ανατροφοδοτούμενα κίνητρα για να ανακαλύπτει κάθε φορά καινούρια όρια ενός καλύτερου εαυτού.

Παύση… Τίποτα από αυτά δεν συνέβη. Και όχι μόνο αυτό. Η Ελλάδα δεν έμεινε στάσιμη. Έγινε χειρότερη. Χρεοκόπησε οικονομικά, αξιακά, και πρωτίστως σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας. Βιώνει έτσι τα τελευταία 7 χρόνια, μια κρίση πρωτόγνωρη και αδικαιολόγητη, αδυνατώντας να σχεδιάσει στοιχειωδώς μια ρεαλιστική διαδρομή υπέρβασης της εθνικής παρακμής.

Η σημερινή Ελλάδα, είναι μια “χαλασμένη” χώρα. Που τρέχει πίσω από τα χαμένα χρόνια της ζωής της. Λαχανιάζοντας. Και επιτρέποντας σε άκρα, ακρότητες και υστερικούς, να κυριαρχούν στον δημόσιο διάλογο, εδραιώνοντας συνθήκες διαρκούς εθνικού διχασμού.

Προφανώς λοιπόν, τα… χαμένα χρόνια θα πολλαπλασιαστούν.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας