Μια πινελιά ελπίδας για τους πρόσφυγες από τη Συρία

Αθηνά Κοροβέση
Posted on January 19, 2017, 4:58 pm

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

 

 

Για κάποιους η ζωγραφική είναι απλά ένα χόμπι. Για άλλους, τρόπος έκφρασης και ζωής. Και για άλλους… ανάγκη.

Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από δυστυχισμένους ανθρώπους, που έχουν χάσει τα πάντα, που έχουν μείνει χωρίς συγγενείς και πατρίδα, να ψάχνουν ένα νόημα για να κρατηθούν στη ζωή.

Σύροι πρόσφυγες από τον καταυλισμό προσφύγων Zaatari της Ιορδανίας, αποφάσισαν να εκφράσουν τον πόνο και τον αγώνα τους μέσα από την τέχνη. Οι καλλιτέχνες πρόσφυγες δημιούργησαν έργα ζωγραφικής που απεικονίζουν τα δεινά των προσφύγων από τη Συρία.

Τα έργα αυτά δεν αποτελούν απλά μία μορφή τέχνης, αλλά στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης, απευθύνοντας το μήνυμα ότι «παρά τον πόνο, η ελπίδα παραμένει το κύριο μέσο από το οποίο μπορεί να “πιαστεί” η χώρα και οι άνθρωποί της».

Πρόσωπα άλλοτε θλιμμένα και άλλοτε χαρούμενα, άλλοτε με φωτεινές αποχρώσεις και άλλοτε ζωγραφισμένα σε ασπρόμαυρο φόντο, δίνουν το στίγμα του πολέμου. Ίσως αποδίδονται με μία παραπάνω δόση ευτυχίας, η οποία εντοπίζεται στο λαμπερό τους βλέμμα. Εξάλλου, αυτό είναι και το νόημα, η ύπαρξη έστω μιας ελπίδας!

Έτσι είναι η ανθρώπινη φύση… δεν παύει να ελπίζει ποτέ!

«Dum spiro, spero» όπως λέει και το γνωστό ρητό.

Ή όπως έχει πει και ένας από τους σημαντικότερους ποιητές της Ελληνιστικής εποχής, εν ονόματι Θέοκριτος, «Μόνο οι νεκροί δεν έχουν ελπίδες».

Υπό τη σκέπη όμως του πολέμου, και σα ζωντανοί-νεκροί οι Σύροι πρόσφυγες, ακόμα και αυτήν την ελπίδα, μάλλον τη βλέπουν σαν μία… όαση… και τίποτα παραπάνω.

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies