Μια ομιλία που ακούστηκε στα βάθη της Ιστορίας…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on September 07, 2017, 10:30 pm
9 secs

 

[email protected]

 

 

Θα θυμούνται πάντα τι τους έκανες να αισθανθούν… Όσοι έχουν επιχειρήσει να συγκεντρώσουν το μυαλό και την καρδιά τους, για να αποτυπώσουν σε μια πολιτική ομιλία, λέξεις και έννοιες που στοχεύουν στη λογική αλλά και τον ψυχισμό μιας κοινωνίας, εξαιρετικά δύσκολα θα έμεναν απαθείς μπροστά στο… χάπενινγκ της Πνύκας.

Με φόντο την Ακρόπολη, “το θαύμα των ιδεών” του αρχαίου πολιτισμού, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, αλλά και όταν το βαθύ σκοτάδι που αγκάλιαζε τον Ιερό Βράχο ερχόταν να τονίσει ακόμη περισσότερο τον συναισθηματικό καλπασμό του φωτός από το… μαιευτήριο της Δημοκρατίας, ο Εμμανουέλ Μακρόν εξασφάλισε το photo opportunity που θα ζηλεύει για το υπόλοιπο της ζωής του ο Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα.

Στον επίλογο της δικής του πολιτικής ηγεμονίας, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπέρασε για λόγους ασφαλείας την Πνύκα. Και εκφώνησε μια εμβληματική ομιλία, για τις γενιές που έρχονται, από το “Σταύρος Νιάρχος”.

Στον πρόλογο της δικής του πολιτικής ηγεμονίας, ο Γάλλος Πρόεδρος δεν κλώτσησε την ευκαιρία να “συνομιλήσει” νοερά με τον Περικλή. Με τους αρχαίους Έλληνες. Και με τους Γάλλους Διαφωτιστές, που ουσιαστικά πήραν τη σκυτάλη της ζύμωσης και επανακάλυψης των ιδεών, από την αρχαία ελληνική πολιτεία.

Ήταν μια ομιλία, ο σκηνικός και ιστορικός συμβολισμός της οποίας είχε ένα αχαλίνωτα ηχηρό μήνυμα. Και επειδή την εκφώνησε ένας ηγέτης με προφανή επικοινωνιακά χαρακτηριστικά, μπορούμε άφοβα να στοιχηματίσουμε ότι θα… ενοχλήσει ως αντικείμενο μελέτης τον ιστορικό του μέλλοντος.

Ο Εμμανουέλ Μακρόν άλλωστε μίλησε για εμάς. Για τις τρέχουσες και τις μελλοντικές γενιές. Για την Ευρώπη. Την Ευρώπη των ιδεών και όχι των… λογιστών. Για μια Ευρώπη που θα κοιτάζει την Πνύκα και θα συγκινείται, αντί να… googlάρει την ιστορική ταυτότητα του χώρου.

Μια ομιλία, η σκιά της οποίας ήρθε να δέσει με τον χώρο, ως φυσική συνέχεια της Πνύκας. Ως επικαιροποίηση της κιβωτού ιδεών της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, του Ευρωπαϊκού Διαφωτισμού, κάθε ιστορικής στιγμής στην οποία το ανθρώπινο γένος αντιστάθηκε στον πειρασμό της παρακμής. Αναζήτησε μια καινούρια ταυτότητα για το μέλλον. Και την πέρασε, σαν τον πυρσό των ιδεών, από γενιά σε γενιά.

Μια ομιλία που ακούστηκε στα βάθη της Ιστορίας. Όπως θα έλεγε και ο Μπαράκ Ομπάμα, αν είχε την ευκαιρία να σταθεί κάτω από τον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης… we’ ve come too far, to turn back now.

Forward, λοιπόν…

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας