Μια “ματιά” στο εσωτερικό του Εθνικού Μουσείου του Καζακστάν…

Υστερόγραφα Team
Posted on July 18, 2017, 7:14 am
18 secs

 

 

Κάθε μουσείο αποτελεί τον «καθρέφτη» των ιστορικών καταβολών κάθε χώρας. Πόσο μάλλον αν πρόκειται για το εθνικό της μουσείο. Που συνοψίζει στις αίθουσές του ολόκληρη την ιστορία του εκάστοτε έθνους. Και η οποία ενίοτε φτάνει έως σήμερα.

Έτσι και το Εθνικό Μουσείο της Δημοκρατίας του Καζακστάν. Που συγκεντρώνει στα διάφορα επίπεδα από τα οποία αποτελείται την ιστορία των Καζάκων. Ενός έθνους ταλαιπωρημένου που έζησε θηριωδίες επί Σοβιετικής Ένωσης. Που στην επικράτειά του, το Καζακστάν συγκεντρώνει ακόμα και σήμερα πληθώρα εθνοτικών ομάδων, αλλά και θρησκειών. Καθώς επί σοβιετικής εποχής αποτέλεσε προορισμό… εξορισμένων.

Το Καζακστάν απέκτησε την ανεξαρτησία τους μόλις το 1991, έπειτα από τη διάλυση της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Πρόκειται για ένα «νεαρής ηλικίας» κράτος, με πλούσια όμως ιστορία, την οποία αναδεικνύει μέσω του Εθνικού του Μουσείου. Μία ιστορία που φτάνει έως τις μέρες μας. Με πολλούς ορόφους να αφιερώνονται στα επιτεύγματα του σύγχρονου Καζακστάν, τα οποία ουκ ολίγα είναι (δεδομένου του «νεαρού» της ηλικίας του αλλά και της εντυπωσιακής ανάπτυξης που έχει επιτύχει) και τα οποία «αποτυπώνονται» στις προθήκες του Μουσείου.

Το Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν είναι εντυπωσιακό τόσο για στο εσωτερικό του, όσο και για το σημείο στο οποίο βρίσκεται. Τοποθετείται χωρικά στην κύρια πλατεία της πρωτεύουσας Αστάνα, την Πλατεία της Ανεξαρτησίας. Από το σημείο αυτό, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει πολλά άλλα αξιοθέατα της πόλης. Όπως το «Παλάτι της Ειρήνης και της Συμφιλίωσης» ή αλλιώς… την Πυραμίδα, που δεσπόζει απέναντί του. Έναν χώρο εκδηλώσεων που έχει πράγματι σχήμα πυραμίδας. Ή όπως το «Τζαμί του Σουλτάνου Χαζράτ» (Hazret Sultan Mosque). Αλλά και επίσης το «Παλάτι της Ανεξαρτησίας».

Η αρχιτεκτονική του Μουσείου… ιδιαίτερη. Όπως ακριβώς και τα παραπάνω κτίρια, αλλά και όλα τα κτίρια της Αστάνα. Πρόκειται για το νεότερο αλλά και μεγαλύτερο μουσείο στην Κεντρική Ασία. Το οποίο αποτελείται από τις εξής αίθουσες: την Αίθουσα της Αστάνα, την Αίθουσα του Ανεξάρτητου Καζακστάν, την Αίθουσα της Αρχαίας και Μεσαιωνικής Ιστορίας, την Αίθουσα Ιστορίας, την Εθνογραφική Αίθουσα και τις Αίθουσες Σύγχρονης Τέχνης. Οι οποίες διαθέτουν εξοπλισμό βασισμένο στα διεθνή πρότυπα.

Tα «Υστερόγραφα» ξεναγήθηκαν στο Εθνικό Μουσείο του Καζακστάν με την πολύτιμη βοήθεια του Υπουργείου Εξωτερικών της χώρας, και… απαθανάτισαν κάποια από τα πιο εντυπωσιακά εκθέματα… ανά θεματική.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν… την ξενάγησή μας!

 

Το Μουσείο οικοδομήθηκε στο πλαίσιο του Κρατικού Προγράμματος «Πολιτιστική Κληρονομιά» εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας του Καζακστάν Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Και ποιο μπορεί να είναι εκείνο το έκθεμα που αντικρίσαμε εκκινώντας την ξενάγησή μας; Μα φυσικά, ο πίνακας του ίδιου του Προέδρου. Ολόσωμος… και επιβλητικός.

 

Να περιβάλλεται από τους δύο παρακάτω, εξίσου εντυπωσιακούς πίνακες…

 

 

Καθώς ο επισκέπτης οδεύει από το ισόγειο του κτιρίου στα άνω επίπεδα, δεν γίνεται να μην προσέξει τον αιωρούμενο ήλιο μαζί με τον αετό της στέπας, σύμβολα του Καζακστάν, τα οποία απεικονίζονται και στη σημαία της χώρας. Ο μεν ήλιος συμβολίζει τον πλούτο και την αφθονία, τη ζωή και την ενέργεια. Ενώ ο αετός της στέπας αντιπροσωπεύει τη δύναμη του κράτους, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία του, αλλά και τη φιλοδοξία του για υψηλούς στόχους και ένα βιώσιμο μέλλον.

 

To παραδοσιακό μουσικό όργανο του Καζακστάν ονομάζεται ντόμπρα (dombra). Στην φωτογραφία μας απεικονίζεται αριστερά.

 

Παραδοσιακή γυναικεία γαμήλια ενδυμασία του 19ου αιώνα από το Δυτικό Καζακστάν.

 

Και κάποιες πιο… σύγχρονες ενδυμασίες.

 

Μία στολή από το… διάστημα, μιας και το Καζακστάν έχει «προϊστορία» σε αυτό το πεδίο. Το κύριο διαστημοδρόμιο της Ρωσίας βρίσκεται εντός της επικράτειας του Καζακστάν. Πρόκειται για το κοσμοδρόμιο του Μπαϊκονούρ (Baikonur Cosmodrome), το μεγαλύτερο αλλά και παλαιότερο διαστημικό κέντρο στον κόσμο. Βρίσκεται στο νότιο Καζακστάν, προς τα σύνορα με το Ουζμπεκιστάν, και λειτουργεί από τις 2 Ιουνίου του 1955. Η Ρωσία εκμισθώνει το συγκεκριμένο κοσμοδρόμιο, έπειτα και από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, που οδήγησε στην ανεξαρτητοποίηση του Καζακστάν.

 

Η ξεναγός μας, μας δείχνει τα λαογραφικά εκθέματα της Εθνογραφικής Αίθουσας.

 

Και κάπου ανάμεσα στις προθήκες, συναντήσαμε ένα πανέμορφο, χαριτωμένο (και βαλσαμωμένο) αλεπουδάκι…

 

Η εικόνα του Προέδρου Ναζαρμπάγιεφ, επανεμφανίζεται και σε άλλες αίθουσες.

 

 

Στην Αίθουσα του Ανεξάρτητου Καζακστάν δεσπόζει η εντυπωσιακή γλυπτική σύνθεση «Μία νέα εποχή για το Καζακστάν». Στην οποία υπάρχει ευδιάκριτη η επιγραφή OSCE. Τα αρχικά του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Την Προεδρία του οποίου το Καζακστάν είχε αναλάβει το 2010.

 

Σημαντική στιγμή για τη χώρα της Μεγάλης Στέπας ήταν και η διεξαγωγή των Χειμερινών Ασιατικών Αγώνων του 2011. Η δάδα των οποίων βρίσκεται στην Αίθουσα της Αστάνα και απεικονίζεται παρακάτω. Ήταν η πρώτη φορά που το Καζακστάν φιλοξενούσε ένα γεγονός τέτοιου βεληνεκούς, από την ανεξαρτησία του από τη Σοβιετική Ένωση.

 

Διακρίσεις Καζάκων αθλητών σε αθλητικές διοργανώσεις.

 

Διακρίσεις όμως και στον τομέα της υγείας.

 

O Πύργος Μπαϊτέρεκ (Bayterek Tower) αποτελεί το σήμα-κατατεθέν της πόλης της Αστάνα. Η οποία «πήρε» τα σκήπτρα από το Αλμάτι… για να γίνει πρωτεύουσα της χώρας το 1997. Εξού και ο Πύργος έχει ύψος 97 μέτρα!

Το Μπαϊτέρεκ συμβολίζει το «Δέντρο της ζωής», όπου στην κορυφή του είναι τοποθετημένο ένα χρυσό «αυγό». Στο εσωτερικό του οποίου υπάρχει σε μία ειδική κατασκευή, με λαξευμένο το χέρι του, μοναδικού έως σήμερα, Προέδρου του Ανεξάρτητου Καζακστάν, Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγιεφ. Ώστε ο επισκέπτης που ανεβαίνει στον Πύργο, να τοποθετεί το χέρι του στην ειδική κατασκευή και να κάνει μία ευχή. Εκτός αυτού, έχει τη δυνατότητα να θαυμάσει μία πανοραμική θέα 360 μοιρών της πόλης. Με τον Πύργο να αποτελεί τον συνδετικό κρίκο του παλιού με τον σύγχρονο κόσμο. Σε μία αλληλουχία μύθων όπου το «αυγό» συμβολίζει τα νέα ξεκινήματα.   

Μία πιο αστεία ονομασία του Πύργου «κυκλοφορεί» στους δρόμους της πόλης. Όπου οι κάτοικοι τον περιγράφουν ως “Chupa Chups”, μιας και μάλλον τους θυμίζει το γνωστό γλειφιτζούρι…

Σε κάθε περίπτωση, ο Πύργος Μπαϊτέρεκ είναι θεόρατος και εντυπωσιακός. Και στην παρακάτω φωτογραφία τον συναντάμε σε μικρογραφία.

 

Για το τέλος αφήσαμε το πιο εντυπωσιακό ίσως, αλλά και συμβολικό έκθεμα. Το «κλειδί της πόλης της Αστάνα». Που τουλάχιστον σε εμάς… «ξεκλείδωσε» την αγάπη μας για την Αστάνα… Ή αν θέλετε, την «κλείδωσε» για πάντα στις καρδιές μας…

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι