Μια ματιά στα άδυτα… του Μετρό της Βόρειας Κορέας

Αθηνά Κοροβέση
Posted on November 24, 2017, 3:00 pm

 

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Το πέπλο μυστηρίου που τυλίγει την Βόρεια Κορέα, κρατάει σχεδόν “κλειδαμπαρωμένη” την καθημερινότητα των πολιτών της. Οι εικόνες που έρχονται από την πιο απομονωμένη χώρα του πλανήτη, ή ορθότερα όσες φωτογραφίες δύνανται να δοθούν στη δημοσιότητα έπειτα από τις σχετικές άδειες των βορειο-κορεατικών αρχών, δεν γίνεται να μην προκαλούν συναισθήματα άκρατου εντυπωσιασμού. Καθώς, μέσω αυτών, είναι σαν να επιχειρείται μία “εισβολή” στα πλέον άδυτα σημεία ολόκληρης της υφηλίου. Όπου σίγουρα, έστω και με περίσσεια φόβου, όλοι θα θέλαμε να βρεθούμε μία φορά στη ζωή μας. Ακριβώς για να ανακαλύψουμε αυτόν τον εντελώς διαφορετικό κόσμο που ενυπάρχει εντός του παγκοσμιοποιημένου μοντέλου που διακατέχει τη ζωή μας στον 21ο αιώνα.

Καθότι… ολίγον δύσκολο το παραπάνω, μια νοερή επίσκεψή μας στη χώρα του Κιμ Γιονγκ Ουν μπορεί να πραγματοποιηθεί μέσω του φωτογραφικού φακού. Η δύναμη της φωτογραφίας είναι άλλωστε τέτοια, που μπορεί να απαθανατίζει ανεπαίσθητα βλέμματα και σκέψεις, ταιριάζοντας απόλυτα στην ιδιοσυγκρασία της απόλυτης πειθαρχίας που διακατέχει τη χώρα.

Και μπορεί στο μυαλό μας οι εικόνες που έχουμε για τη χώρα να είναι ελάχιστες (συνδέοντάς τες είτε με τις όλο και συχνότερες εκτοξεύσεις βαλλιστικών πυραύλων, είτε με την κυρία με τη ροζ ενδυμασία και την χαρακτηριστική, σχεδόν απειλητική φωνή που ανακοινώνει τις ειδήσεις από την κρατική τηλεόραση, και φυσικά με τον ίδιο τον Βορειο-Κορεάτη ηγέτη), τολμηροί φωτογράφοι μας παρέχουν την παραπάνω δυνατότητα της εξερεύνησης της καθημερινής ζωής στην Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, την πιο απόκρυφη περιοχή του πλανήτη, όπου κάθε βήμα αυτομόλησης σημάνει συναγερμό.

Έπειτα από την σχετική αδειοδότηση, η 25χρονη φωτογράφος Elaine Li από το Χονγκ Κονγκ, κατέγραψε ένα οδοιπορικό στις αστικές συγκοινωνίες της Πιονγιάνγκ. Απαθανατίζοντας την κίνηση στους δρόμους, αλλά το πιο εντυπωσιακό, “κατεβαίνοντας”… 100 μέτρα κάτω από την επιφάνεια της γης για να φωτογραφήσει το μαζικότερο μεταφορικό μέσο, το μετρό της πρωτεύουσας Πιονγιάνγκ.

Γιατί, για να ξεκινήσουμε από αυτό, ακόμη και η Βόρεια Κορέα διαθέτει μετρό! Που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τις ανεπτυγμένες χώρες, όπως μαρτυρούν οι φωτογραφίες της Elaine Li.

Αν και το πρώτο που παρατήρησε η φωτογράφος αντικρίζοντας τους σταθμούς, ήταν ο αμυδρός φωτισμός που κυριαρχούσε, το κλίμα αντιστρεφόταν από την υπέρλαμπρη διακόσμησή τους. Ο ενθουσιασμός από τους πολυελαίους, τους μαρμάρινους πυλώνες και τους εντυπωσιακούς ζωγραφικούς πίνακες, ήταν υπεραρκετός για να καλύψει τη σιωπή που κυριαρχούσε στους διαδρόμους.

Ίσως, μεταξύ άλλων, επειδή οι Βορειο-Κορεάτες κάνουν μία απαραίτητη στάση πριν εισέλθουν στα βαγόνια, για να διαβάσουν εφημερίδες από τις ειδικά διαμορφωμένες προθήκες όπου είναι τοποθετημένες.

 

Μια εικόνα που ομοιάζει οξύμωρη σε μία χώρα όπου η ελευθερία του λόγου μετριάζεται στον έσχατο βαθμό, αποπνέοντας όμως ταυτόχρονα μία αύρα συμπόνιας προς τις συμπαθητικές φυσιογνωμίες που τις κοιτούν. Ενώ από την άλλη, η πειθαρχία, η καθαρότητα, η προσεγμένη διαμόρφωση των σταθμών αλλά και η ευρηματικότητα που προέρχεται κατά βάση από τα σταντ των εφημερίδων, είναι εντόνως αξιοζήλευτη.

 

Όπως περιγράφει η Εlaine στο CNN, η απουσία επικοινωνίας μεταξύ των ντροπαλών προσώπων που παρατηρούσε ήταν εμφανής, και η ατμόσφαιρα που επικρατούσε θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έως και άψυχη. Παρά ταύτα, η εικόνα της ήταν πολύ οικεία, δεδομένου ότι της θύμιζε την απρόσωπη μετακίνηση που επικρατεί στις περισσότερες ασιατικές χώρες.

Με μία διαφορά ωστόσο, την απουσία προπαγάνδας όπως λέει, η οποία είναι διάχυτη στους υπόγειους δρόμους της πιο μυστήριας πόλης του πλανήτη.

 

 

 

 

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies.