Μια ευχή για μια… “πολιτιστική άνοιξη”, δίχως ίχνος χειμώνα

Αθηνά Κοροβέση
Posted on December 07, 2017, 6:54 am

Της Αθηνάς Κοροβέση

[email protected]

 

Η είδηση της διεκδίκησης του βραβείου του «Ευρωπαϊκού Μουσείου της Χρονιάς» από δύο ελληνικά μουσεία, θα μπορούσε να συμπυκνώνει ολόκληρο το αίσθημα της εθνικής μας υπερηφάνειας, ειδικά για τους φιλόμουσους (μία λέξη βγαλμένη από Ελλάδα, από τις Μούσες, που έδωσαν το όνομά τους στα μουσεία, και από εκεί σε όλον τον κόσμο).

Οι δύο υποψηφιότητες, του Αρχαιολογικού Μουσείου Θηβών και του Διαχρονικού Μουσείου Λάρισας, εντείνουν περισσότερο εκείνο το αίσθημα που λέγαμε, και αποδεικνύουν ότι αρκετές φορές πλέον, η επαρχία δεν έχει να ζηλέψει σε τίποτα την πρωτεύουσα. Και εκτός αυτού, καταδεικνύουν τις χρόνιες προσπάθειες των περιφερειών και των εκάστοτε δήμων για την υλοποίηση της προβολής της τοπικής ιστορίας και του πολιτισμού της χώρας μας, μέσω έργων τέτοιου βεληνεκούς.

***

Μία επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών είναι αρκετή για να πείσει τον επισκέπτη για το γεγονός ότι πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα αρχαιολογικά μουσεία στην Ελλάδα, και όχι μόνο.

Χτισμένο εντός των τειχών της αρχαίας Καδμείας, και συγκεκριμένα στο βόρειο τμήμα της αρχαίας, μυκηναϊκής ακρόπολης που ίδρυσε ο Κάδμος, πάνω στην οποία χτίστηκε η Θήβα εδώ και 5.000 χρόνια, ο χώρος του μουσείου ακόμα και εξωτερικά μαρτυρά το μεγαλείο που κρύβει μέσα του. Ο Πύργος του Σαιντ-Ομέρ που δεσπόζει στον προαύλιο χώρο του, σε συνδυασμό με τα αρχαιολογικά μνημεία που πλαισιώνουν την είσοδο του μουσείου, προϊδεάζει το κοινό για ένα μοναδικό ταξίδι στην Ιστορία, που ξεκινάει από την Εποχή του Λίθου και φτάνει μέχρι το τέλος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών άνοιξε τις πύλες του τον Ιούνιο του 2016, έπειτα από την πολύχρονη ανακαίνιση και επέκτασή του στον προϋπάρχοντα χώρο του παλαιού μουσείου, το κτίριο του οποίου είχε έκταση 613 τ.μ.. Το κτίριο της επέκτασης είναι συνολικού εμβαδού 2.692 τ.μ. με 1.390 τ.μ. στεγασμένους ημι-υπαίθριους εκθεσιακούς χώρους και 1.750 τ.μ. υπαίθριους χώρους.

Με το αποτέλεσμα να δικαιώνει όχι μόνο τις προσπάθειες του Δήμου Θηβαίων, της Περιφέρειας της Στερεάς Ελλάδας και φυσικά της τοπικής κοινωνίας που αγωνιούσε για να θαυμάσει την Ιστορία της μέσα από τους σύγχρονους χώρους του μουσείου, αλλά να δικαιώνει συνολικά την χώρα, η οποία απέκτησε ένα “διαμάντι” στη μουσειακή συλλογή της, ως παράδειγμα προς μίμηση. Που όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπήρχε περίπτωση να μην συγκαταλέγεται μεταξύ των υποψηφιοτήτων για το ευρωπαϊκό βραβείο.

***

Πηγαίνοντας βορειότερα, στην πρωτεύουσα του… θεσσαλικού κάμπου, το Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας διεκδικεί εξίσου μία θέση στο… πάνθεο του ευρωπαϊκού πολιτισμού.

Σε μία έκταση 54 στρεμμάτων που παραχωρήθηκε σταδιακά από τον δήμο Λάρισας στο Υπουργείο Πολιτισμού, το Μουσείο είναι κτισμένο στο λόφο “Μεζούρλο” στις νότιες παρυφές της πόλης, πάνω στον περιφερειακό δρόμο της Λάρισας, και εγκαινιάστηκε πριν από δύο χρόνια, στις 28 Νοεμβρίου του 2015.

Η μόνιμη έκθεση του Μουσείου περιλαμβάνει εκθέματα από ανασκαφές που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 20ού αι. μέχρι και σήμερα, στους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Καρδίτσας, καθώς και εκθέματα που αποκτήθηκαν από παραδόσεις και δωρεές αντικειμένων, όπως και από επαναπατρισμό αρχαιοτήτων, με το σύνολο να αγγίζει τα 2.000 εκθέματα.

Η επαναδιαπραγμάτευση της σχέσης των κατοίκων με το παρελθόν και τα κατάλοιπά του, και η ευαισθητοποίησή τους για την προστασία τους, αποτελεί και την αποστολή του Μουσείου. Η αποστολή αυτή επιτυγχάνεται κατά βάση μέσω της μόνιμης έκθεσής του, η βασική αφήγηση της οποίας είναι ο θεσσαλικός χώρος διαχρονικά, η θεσμική οργάνωση των κοινωνιών και η πορεία που προηγήθηκε προς την οργάνωση αυτή, αλλά και μέσω των περιοδικών εκθέσεων που φιλοξενεί το Μουσείο, ώστε να υπάρξει η επιθυμητή θεμελίωση μιας δυναμικής σχέσης του σύγχρονου πολίτη με τις έννοιες της αρχαιολογίας, της κληρονομιάς, του υλικού πολιτισμού και της πολιτισμικής διαχείρισης.

 ***

Κάθε ένα από τα δύο αυτά στολίδια του ελληνικού πολιτισμού, έχει να μας αφηγηθεί τη δική του ιστορία, με την έμφαση να δίνεται στις τοπικές καταβολές των δύο γεωγραφικών περιοχών. Το αποκλειστικά κοινό τους στοιχείο ωστόσο, έγκειται στο απαράμιλλο αίσθημα εθνικής υπερηφάνειας που χαρίζουν αυτήν την στιγμή στον ελληνικό λαό, και στο γεγονός ότι γίνονται με αυτόν τον τρόπο κοιτίδες έμπνευσης για μία αδιάκοπη ροπή προς την υπεράσπιση του πολιτισμού μας. Του αρχέγονου πολιτισμού μας που μας διακρίνει από οποιοδήποτε άλλο έθνος, ως το κατεξοχήν συγκριτικό μας (με μεγάλη διαφορά) πλεονέκτημα. Στο οποίο αν δώσουμε λίγο περισσότερο την δέουσα σημασία, μπορούμε να… κάνουμε θαύματα, σύμφωνα και με την λαϊκή έκφραση.

Με τις προσπάθειες να ανταμείβονται και να εξέρχονται των εθνικών μας συνόρων. Όπως δηλαδή συνέβη στην εν λόγω περίπτωση, στο πλαίσιο του θεσμού του «European Museum of the Year Award» (EMYA), ο οποίος θεσπίστηκε το 1977 και τελεί υπό την αιγίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, με στόχο να βραβεύει σε ετήσια βάση την καλύτερη μουσειακή πρακτική στην Ευρώπη και να ενθαρρύνει τις καινοτόμες δράσεις στην κοινωνία των Μουσείων.

Εμείς, δεν έχουμε παρά να ευχηθούμε, Καλή Επιτυχία στα Μουσεία μας!

Και διαχρονικά, μια ευχή για μια… “πολιτιστική άνοιξη” δίχως ίχνος χειμώνα, για ολόκληρη την Ελλάδα!

 

Φωτογραφίες: 

Αρχαιολογικό Μουσείο Θηβών

Διαχρονικό Μουσείο Λάρισας

 

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Αθηνά Κοροβέση
Η Αθηνά Κοροβέση είναι διεθνολόγος. International Relations | MSc. in European Studies