Μια Ελλάδα σε αδιέξοδο, αναζητεί το φως

Μάνος Οικονομίδης
Posted on March 04, 2017, 11:45 am

[email protected]

Το άρθρο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “Αξία”, το Σάββατο 4 Μαρτίου 2017

 

 

 

Ένας λαός με διαχρονικά… παθογενή σχέση με τον ψυχισμό του, βρίσκεται τα τελευταία 7 χρόνια στο αδιέξοδο μιας εθνικής κρίσης σύνθετης, πολυεπίπεδης και ανατροφοδοτούμενης, χωρίς προφανή ρεαλιστικό ορίζοντα υπέρβασής της.

Ήταν περίπου αναμενόμενο, λόγω και του εκρηκτικά μοιραίου συνδυασμού ενός ανεπαρκούς και άβουλου πολιτικού συστήματος, με μια κοινωνία που, στα χρόνια των προσωπικών αδιεξόδων της, διολίσθησε μάλλον εύλογα στον αφορισμό και τον κανιβαλισμό.

Επειδή ακριβώς μάλιστα είμαστε λαός ψυχισμού, εμπλεκόμαστε σε κάθε πρόβλημα περίπου… επί προσωπικού. Με πάθος και ένταση. Με φυσικό αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικά δύσκολο στη συνέχεια να υπερβούμε τη φόρτιση της στιγμής και της συγκυρίας.

Στα χρόνια της κρίσης, η κοινωνία διακρίνεται από περίσσευμα χρόνου, περίσσευμα οργής, περίσσευμα αποστροφής, περίσσευμα απαξίωσης.

Μια τέτοια κοινωνία, βρήκε σχεδόν αυτονόητα… χαρά στα social media, αφιλτράριστα, αδιαμεσολάβητα και μαζικά, όπως είναι.

Αισθανόμαστε την ανάγκη να γίνουμε συμμέτοχοι σε κάτι πιο μεγάλο από εμάς, για να ξεχάσουμε έστω και στιγμιαία τα δικά μας προβλήματα. Και μέσα από τη συμμετοχή αυτή, εξωτερικεύουμε τις πιο σκοτεινές γωνίες του εαυτού μας, που έγιναν… ακόμη πιο σκοτεινές στα χρόνια της κρίσης.

Κάπως έτσι βιώνουμε, επιλέγουμε και ενισχύουμε έναν διαρκή αποπροσανατολισμό, που φορτίζει τη δημόσια συζήτηση, απομακρύνει τη σκέψη από τα πραγματικά προβλήματα και τις ακόμη πιο άμεσες και αναγκαίες προτεραιότητες, δίνει χώρο και χρόνο στις παθογένειες να ενισχυθούν και να… ριζώσουν.

Η Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης πιέζεται από την υπερφόρτωση της εθνικής ψυχολογίας της κοινωνίας. Με ομιχλώδες ακόμη το μέλλον, και τις δυνατότητες εκτόνωσης αυτής της υπερφόρτωσης,

Με το πολιτικό σύστημα να αδυνατεί να προσφέρει επαρκείς και ρεαλιστικές λύσεις για τα αντικειμενικά προβλήματα των πολιτών, της κοινωνίας και της χώρας, και καθώς το Μνημόνιο λειτουργεί σωρευτικά, ώστε κάθε χρόνος να είναι χειρότερος του προηγούμενου, η ώρα της… εθνικής ανησυχίας έχει φτάσει προ πολλού.

Μια Ελλάδα σε εθνικό αδιέξοδο, αναζητεί το φως. Εκείνο που στο τέλος νικάει πάντα το σκοτάδι.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας