Μια Βουλή κατώτερη των περιστάσεων, προσφέρει θέαμα… ακατάλληλο για τη Δημοκρατία

Νίκος Φυλάγγελος
Posted on June 15, 2018, 7:08 am
2 secs

 

Του Νίκου Φυλάγγελου

 

Τα περί της Βουλής ως “ναού της Δημοκρατίας”, τα έχουμε ξεχάσει φυσικά προ πολλού.

Είναι ωστόσο εξοργιστικό το πόσο αδιάφορο παραμένει το πολιτικό σύστημα μπροστά στη σκανδαλώδη υποτίμηση της Δημοκρατίας, της κοινής λογικής και της ηθικής κιβωτού ενός ολόκληρου λαού.

Πόσο μάλλον όταν ο λαός αυτός καθρεφτίζει μια κοινωνία φτωχοποιημένη, κακοποιημένη και αδικημένη, στα χρόνια της βαθιάς, σύνθετης και πολυεπίπεδης κρίσης των τελευταίων ετών.

Η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, το πολυνομοσχέδιο και, πάνω από όλα, η συμφωνία με τα Σκόπια, επέτρεψαν στους βουλευτές να βγάλουν τον… καλύτερο εαυτό τους.

Τον “καλύτερο” για τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, και τα οποία ανατροφοδοτεί διαρκώς όλο αυτό το διάστημα, το “κανονικό” πολιτικό σύστημα.

Βλέπει κανείς τη συνεδρίαση της Βουλής, το χαμηλό επίπεδο των επιχειρημάτων, τις τσιρίδες υστερίας, το ύφος… καφενείου αρκετών από αυτούς που ανεβαίνουν στο βήμα για να μιλήσουν, και αναρωτιέσαι:

Πού τους βρήκαμε όλους αυτούς;

Εμείς βέβαια τους ψηφίσαμε.

Και δυστυχώς, έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πολιτικά κόμματα σε… άσυλα ιδρυματοποιημένων ανεπάγγελτων, οι περισσότεροι από αυτούς θα ξαναβρούν το δρόμο για την εθνική αντιπροσωπεία.

Θλίψη.

Μιζέρια.

Παρακμή.

Βαθιά παρακμή.

Και μάλιστα… erga omnes.

Μια Βουλή, κατώτερη των περιστάσεων, προσφέρει θέαμα ακατάλληλο για τη Δημοκρατία.

Νίκος Φυλάγγελος
Ο Νίκος Φυλάγγελος είναι πολιτικός αναλυτής