Με μια Ιερουσαλήμ… ξεχνιέται κάθε σκάνδαλο

Μάνος Οικονομίδης
Posted on December 09, 2017, 6:35 pm
3 secs

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Στην ταινία “Kingdom of Heaven”, ο θρυλικός βασιλιάς του Ισλάμ Σαλαντίν, εξηγεί στους υπερασπιστές της Ιερουσαλήμ την πραγματική σημασία της Ιερής Πόλης: “Είναι τα πάντα”… Και αρκετούς αιώνες μετά, ο πιο… κινηματογραφικός Πρόεδρος που γνώρισε η Αμερική, έρχεται να πιάσει το νήμα ακριβώς από αυτή την αποστροφή, και να αξιοποιήσει την πόλη πασών των θρησκειών ως το απόλυτο επικοινωνιακό εργαλείο.

Την ώρα που η δημοτικότητά και η αποδοχή του έργου του σέρνονται πέριξ του 30%, και ενώ πρώην συνεργάτες του παραδίδονται ο ένας μετά τον άλλο στο FBI, ο Ντόναλντ Τραμπ άλλαξε την προηγούμενη εβδομάδα την ατζέντα, με την απόφαση να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως επίσημη πρωτεύουσα του ισραηλινού κράτους. Για τη συνεπακόλουθη μεταφορά της αμερικανικής πρεσβείας, ας μην το συζητήσουμε, τουλάχιστον όχι ακόμη, καθώς η μετακόμιση είναι τόσο χρονοβόρα, που πιθανότατα δεν θα τη δούμε… ποτέ.

Η ουσία βρίσκεται αλλού. Ο Ντόναλντ Τραμπ έκλεισε το μάτι στο… μικρό και αδύναμο κράτος του Ισραήλ, όπως έλεγε γελώντας ο Σιμόν Πέρεζ, άλλαξε την ατζέντα της επικαιρότητας στις ΗΠΑ, και επί της ουσίας δέσμευσε κάθε διάδοχό του. Καθώς, κανείς δεν θα δείξει πιθανότατα την… πολιτική γενναιότητα να ανακαλέσει την αναγνώριση της Παλαιστίνης ως πρωτεύουσας του Ισραήλ.

Απ΄την άλλη, ο… κακός χαμός που υπό άλλες συνθήκες θα προκαλούσε μια τέτοια απόφαση, δεν φαίνεται πολύ πιθανό σενάριο. Φυσικά, η Χαμάς ζήτησε Ιντιφάντα, οι πρώτες επιθέσεις αυτοκτονίας έχουν ήδη καταγραφεί, αυτή όμως είναι μια μελαγχολική πραγματικότητα για τη Μέση Ανατολή, εδώ και δεκαετίες. Αν όχι… από την εποχή του Σαλαντίν.

Στον σημερινό ένοικο του Λευκού Οίκου και το επιτελείο του, μπορεί να προσάψει κανείς πολλά. Όχι όμως ότι δεν “οσφραίνονται” την πολιτική στρατηγική. Την κατέχουν σε υπερθετικό βαθμό. Κάτι που φάνηκε και από το γεγονός ότι ο Ντόναλντ Τραμπ, ένας αυταπόδεικτα μισογύνης, ταπείνωσε στη μάχη για τον Λευκό Οίκο, μια γυναίκα. Έστω κι αν η τελευταία, η Χίλαρι Κλίντον, ήταν το πιο τοξικό πολιτικό προϊόν που γνωρίσαμε τις τελευταίες πολλές δεκαετίες.

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας