Μετά τον Ραχόι, η σειρά της… “Θάτσερ τσέπης”. Η ώρα της κρίσης για την Τερέζα Μέι

Κυριάκος Βελισσάριος
Posted on June 03, 2018, 7:58 pm
1 sec

 

Του Κυριάκου Βελισσάριου

 

Στην Ιταλία, “πολιτικό θύμα” των εξελίξεων των τελευταίων ημερών ήταν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, ο οποίος τσαλακώθηκε κατά τρόπο μη αναστρέψιμο, με την άγαρμπη και αψυχολόγητη σπουδή του να επιχειρήσει πραξικοπηματική κακοφωνία, και να αποτρέψει τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας του Κινήματος των Πέντε Αστέρων με τη Λέγκα.

Στην Ισπανία, “θύμα” διαρκείας είναι η ιστορική Κεντροδεξιά, που ατιμώθηκε στο πρόσωπο του Μαριάνο Ραχόι, με το Λαϊκό Κόμμα να κατανοεί, όσο περνάει ο καιρός, πως θα απαιτηθεί μακρά διαδρομής υπομονής και εσωκομματικής επανάστασης, για να διορθώσει το αποτύπωμα διαφθοράς του καθαιρεθέντα πρωθυπουργού.

Οι ανατροπές ωστόσο δεν σταματούν στον πάντα συναρπαστικό και… ατίθασο ευρωπαϊκό Νότο. Σύμφωνα με τις σχετικές εκτιμήσεις των βρετανικών ΜΜΕ, σειρά θα πάρει εντός του μηνός η… “Θάτσερ τσέπης”. Η σημερινή ένοικος του Νο10 της Ντάουνινγκ Στριτ, Τερέζα Μέι. Χωρίς ακόμη να είναι ευκρινές αν οι εσωκομματικές ζυμώσεις στους Τόρις βρίσκονται σε τόσο προχωρημένο σημείο, ώστε να οδηγήσουν στην εκπαραθύρωσή της από την ηγεσία και την πρωθυπουργία.

Η διάδοχος του Ντέιβιντ Κάμερον στην ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος, βλέπει δίπλα, γύρω και απέναντί της, σχεδόν μονάχα εχθρούς και αμφισβητίες. Με δεδομένη μάλιστα τη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεκινήσει για την αναγκαιότητα ενός… επαναληπτικού δημοψηφίσματος προκειμένου να αποφευχθεί το Brexit, και τη δική της διαπιστωμένη ανεπάρκεια, στα γραφεία στοιχημάτων της Μέγάλης Βρετανίας, έχουν ήδη αρχίσει να στρώνουν… κόκκινο χαλί.

Στο στοίχημα για το πότε θα τελειώσει η Τερέζα Μέι. Και κυρίως, ποιός θα τη διαδεχθεί.

Κυριάκος Βελισσάριος
Ο Κυριάκος Βελισσάριος είναι πολιτικός επιστήμονας και αναλυτής