Μετά τη “θυσία” της Ντόρας, θα ακολουθήσουν η Όλγα, ο Μιλτιάδης και… άλλοι;

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 04, 2017, 12:12 pm
3 secs

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Η πολιτική “θυσία” της Ντόρας Μπακογιάννη από τον αδελφό της και σημερινό πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, έγινε πολύ γρήγορα και αναμενόμενα… talk of the town. Και όχι μόνο στην Κεντροδεξιά.

Οι περισσότεροι εμφανίζονται να μην μπορούν να κατανοήσουν ή να αποδεχτούν το σκεπτικό με βάση το οποίο ο Κυριάκος Μητσοτάκης πήρε την παραπάνω απόφαση, και αρκετοί αμφιβάλλουν έντονα και ζωηρά για την αποτελεσματικότητά της. Μόνο που, αμφότερες οι συγκεκριμένες παράμετροι θα κριθούν στην πράξη και σε βάθος χρόνου, ώστε να αποδειχτεί αν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τράβηξε άσο από το μανίκι, ή υπέπεσε σε αυτογκόλ.

Στη δεδομένη συγκυρία ωστόσο, είναι προφανές ότι “ψαλιδίζοντας” την ίδια την αδελφή του, ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έχει ευχέρεια χειρισμών και για τα υπόλοιπα πολιτικά τζάκια της Κεντροδεξιάς. Ποιός άλλωστε θα τον αμφισβητήσει, από τη στιγμή που ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης καθάρισε τα του οίκου του, με την πολιτική αποστρατεία της αδελφής του, μια απόφαση εξαιρετικά δύσκολη και επώδυνη.

Σύμφωνα λοιπόν με πληροφορίες, στη στρατηγική στόχευση του επιτελείου του Κυριάκου Μητσοτάκη, βρίσκεται η απο-οικογενειοποίηση της Νέας Δημοκρατίας. Κυρίως σε επίπεδο αυριανής κυβέρνησης, και λιγότερο εκλογικών συνδυασμών. Η κυρίαρχη τάση είναι, να μην κοπούν… τζάκια και γόνοι από τα ψηφόδέλτια, αλλά να δοθεί η ευκαιρία στις τοπικές κοινωνίες να τους αποδοκιμάσουν και να επιλέξουν νέα πρόσωπα, εφόσον αυτή αποδειχθεί ως κυρίαρχη τάση της εποχής.

Αναφορικά με τη συγκρότηση κυβέρνησης ωστόσο, τα χέρια του Κυριάκου Μητσοτάκη λύθηκαν πλήρως, μετά τη “θυσία” της Ντόρας Μπακογιάννη. Πλέον, ανοίγει ο δρόμος για να ακολουθήσουν και άλλοι εκπρόσωποι σημαντικών και ιστορικών πολιτικών οικογενειών της Κεντροδεξιάς, όπως για παράδειγμα της Όλγας Κεφαλογιάννη και του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, που ήταν υπουργοί και σε προηγούμενα κυβερνητικά σχήματα της Νέας Δημοκρατίας, επί Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά. Ειδικά βέβαια με την Όλγα Κεφαλογιάννη, ένας τέτοιος χειρισμός δεν θα είναι εύκολος, καθώς πρόκειται για το δημοφιλέστερο στέλεχος της Κεντροδεξιάς, με επιτυχημένη θητεία στο υπουργείο Τουρισμού, και ισχυρό έρεισμα στην κομματική βάση.

Ο Γιάννης Κεφαλογιάννης και ο Χρήστος Δήμας απ’ την άλλη, που επίσης προέρχονται και εκφράζουν τη συνέχεια πολιτικών οικογενειών, δεν έχουν κυβερνητικό παρελθόν, επομένως διατηρούν περισσότερες πιθανότητες να… διασωθούν, εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέξει ένα μάχιμο υπουργικό σχήμα, με τεχνοκράτες, εξωκοινοβουλευτικούς, και χωρίς… επιγόνους.

Όλα αυτά βέβαια, μένει να αποδειχτούν στην πράξη, εφόσον ο σημερινός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας γίνει πρωθυπουργός.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής