Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη δεν είναι “κτήμα” των ολίγων

Υστερόγραφα Team
Posted on April 03, 2017, 10:06 pm
4 secs

 

[email protected]

 

Με ηχογραφημένο μήνυμά του από τις Βρυξέλλες παρενέβη πριν από λίγη ώρα ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Mαργαρίτης Σχοινάς, στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του δημοσιογράφου και Εκπροσώπου Τύπου του κόμματος “Το Ποτάμι” Δημήτρη Τσιόδρα.

Το βιβλίο που φέρει τον τίτλο “Ευρωπατριωτισμός ή Εθνοκεντρισμοί. Οι εσωτερικοί ανταγωνισμοί, οι εξωτερικές απειλές και τα όρια της συνεργασίας στην ΕΕ” παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της ευρωπαϊκής ιδέας μέσα από διάφορες κρίσεις.

Στο πλαίσιο αυτό, και υπό την καίρια θέση του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στην τρίλεπτη παρέμβασή του, αρχικά εξήρε το έργο των συγγραφέων που ασχολούνται εντατικά με την Ευρώπη ως αντικείμενο ακαδημαϊκής και συγγραφικής θεώρησης, τονίζοντας ότι αυτό το γεγονός αντικατοπτρίζει σε έναν βαθμό και τον μεγάλο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, που ξεκίνησε να αναπτύσσεται σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση ως συνέχεια της Λευκής Βίβλου, την οποία η Επιτροπή υιοθέτησε την 1η Μαρτίου.

Συνέχισε αναφερόμενος στη συμβολή του βιβλίου του κ. Τσιόδρα σε αυτήν την διαδικασία προβληματισμού, επισημαίνοντας τη σημασία ενός ανοιχτού και απενοχοποιημένου διαλόγου για τα ευρωπαϊκά ζητήματα, μακριά από τις “βρυξελλοκεντρικές” θεωρήσεις για το ευρωπαϊκό ενοποιητικό εγχείρημα, ώστε να τεθεί ένα τέλος στη λογική που θέλει την Ευρώπη να είναι αντικείμενο επιστημονικής προσέγγισης.

“Πρέπει να ανατρέψουμε τη λογική ότι η Ευρώπη πρέπει να αφορά μόνο τους ειδικούς. Η Ευρώπη δεν είναι κτήμα των ολίγων. Πρέπει να γίνει ένα θέμα που αφορά όλους μας, να συζητείται ανοιχτά και συχνά έξω από τις Βρυξέλλες και έξω από τις αίθουσες συνεδριάσεων των Βρυξελλών, στα εθνικά κοινοβούλια, στην Κοινωνία των Πολιτών, στην τοπική αυτοδιοίκηση και σε φόρα”, ανέφερε ο κ. Σχοινάς.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι ένας τέτοιος διάλογος ανθίζει στη χώρα μας. Ωστόσο, υπογράμμισε τον κίνδυνο διαστρέβλωσης αυτού του διαλόγου, όταν τίθενται ερωτήματα σχετικά με διαχωρισμούς, όπως για παράδειγμα η σχέση αντιδιαστολής ευρωπαϊστών-αντιευρωπαϊστών ή εθνικής-ευρωπαϊκής ταυτότητας, καθώς όπως επεσήμανε, αποτελούν χαρακτηριστικά ενός πολιτικού και δημοσίου λόγου του παρελθόντος, που δεν ταιριάζει στον δυναμισμό όσων θέλουν να βλέπουν την Ευρώπη ως μία ζώσα πραγματικότητα που αφορά τη ζωή και την καθημερινότητά μας.

 

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι