Μανιφέστο Τεντόμα, ο οποίος… θέλει να σώσει την Αθήνα

Υστερόγραφα Team
Posted on January 20, 2017, 2:20 pm

Ο Χρήστος Τεντόμας, επί σειρά ετών στέλεχος του χώρου της Κεντροδεξιάς, έγινε ευρύτερα γνωστός με το απόλυτο και ιστορικό φιάσκο της “ακίνητης ρόδας”, έμπνευσης του ίδιου και του Γιώργου Καμίνη, που μετέτρεψε την Αθήνα σε… σύντομο ανέκδοτο, την περίοδο των εορτών.

Η παραίτησή του ήταν περίπου αυτονόητη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που και ο Γιώργος Καμίνης επιχείρησε να του επιρρίψει το σύνολο των ευθυνών, ώστε να βγει από το κάδρο ο ίδιος ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Όπως φαίνεται ωστόσο, ο Χρήστος Τεντόμας… δεν το βάζει κάτω. Και με… μανιφέστο που δημοσίευσε στα social media, εμφανίζεται και εκείνος ως “επίδοξος σωτήρας” της Αθήνας. Παρόλο που τα τελευταία χρόνια ταυτίστηκε πλήρως με τη θλιβερή και μίζερη διακυβέρνηση Καμίνη.

Διαβάστε τι έγραψε ο Χρήστος Τεντόμας:

“Εχθές ολοκληρώθηκε η θητεία μου ως Πρόεδρος του Οργανισμού, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, παραδίδοντας την σκυτάλη στον νέο Πρόεδρο και φίλο Κωστή Μπιτζάνη, στον οποίο εύχομαι ολόθερμα καλή επιτυχία στα νέα του καθήκοντα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των 26 μηνών που είχα την τιμή να προΐσταμαι του μεγαλύτερου πολιτιστικού και αθλητικού οργανισμού της Αθήνας, υλοποιήθηκε ένα εκτεταμένο και πολυεπίπεδο πρόγραμμα δράσεων και εκδηλώσεων. Δράσεις πολιτιστικές και αθλητικές, δράσεις και πρωτοβουλίες με άμεσο κοινωνικό αποτύπωμα, εκδηλώσεις που κάλυπταν γεωγραφικά όλη την Αθήνα, που απευθύνονταν σε όλους τους πολίτες και φυσικά στις ειδικές κοινωνικές ομάδες και τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Εκδηλώσεις μαζικού αθλητικού χαρακτήρα που γέμιζαν τις Κυριακές την πόλη με χιλιάδες κόσμου από όλη την Ελλάδα και τον κόσμο, που την μετέτρεπαν έστω για λίγες ώρες σε πόλη γεμάτη ζωντάνια, ρυθμό, δημιουργία. Καταφέραμε να αναδείξουμε τα πολιτιστικά κτίρια και τα Μουσεία του Δήμου μας σε μικρούς κόμβους Πολιτισμού. Να τα εντάξουμε στον πολιτιστικό χάρτη της Αθήνας και να αυξήσουμε με αυτόν τον τρόπο την επισκεψιμότητα τους, συμβάλλοντας παράλληλα στην τουριστική αναβάθμιση της πόλης, κάτι που το έχει ανάγκη σήμερα περισσότερο απο ποτέ.

Η Αθήνα μας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει από τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες στο κομμάτι της πολιτιστικής παραγωγής. Δεν υστερεί σε δημιουργικούς ανθρώπους, παρά μόνο σε δομές και το κυριότερο σε οργάνωση. Τα δεδομένα προβλήματα υποδομών που αντιμετωπίσαμε και τα οποία είναι διαχρονικά, προσπαθήσαμε να τα επουλώσουμε «ανοίγοντας τον Δήμο», υλοποιώντας πολιτιστικές και αθλητικές δραστηριότητες σε ανοικτούς χώρους της πόλης, αξιοποιώντας τον δημόσιο χώρο προς όφελος των πολιτών αλλά και αναβαθμίζοντας παράλληλα τις ήδη υπάρχουσες αθλητικές και πολιτιστικές υποδομές από το Ρουφ μέχρι τους Αμπελοκήπους και από το Παγκράτι μέχρι τον Κολωνό.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε συνέργειες με μεγάλους πολιτιστικούς οργανισμούς της Αθήνας, ανοίγοντας χώρους, όπως:  το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, το Θέατρο Ηρώδου Αττικού, το Μουσείο Μπενάκη, το Μουσείο Ακρόπολης, το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο, η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών του Ιδρύματος Ωνάση, το Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, ο Φιλολογικός Σύλλογος «Παρνασσός», και η Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων σε όλους τους πολίτες με δωρεάν εκδηλώσεις υψηλότατου επιπέδου και με την συμμετοχή σπουδαίων καλλιτεχνών. Καταφέραμε να εντάξουμε τα μουσικά μας σύνολα  στην καθημερινότητα του Αθηναίου πολίτη μέσα από υπαίθριες συναυλίες, στις γειτονιές, στις πλατείες της πόλης.

Όλο το στελεχιακό δυναμικό του Οργανισμού ενεργοποιήθηκε για να μπορέσουμε να ακουστούμε από όλους τους πολίτες και σε όλες τις γειτονιές. Το προσωπικό μου στοίχημα ήταν η παραγωγή εκδηλώσεων υψηλού επιπέδου με το ελάχιστο δυνατό κόστος. Τα αποτελέσματα φάνηκαν , από τους καλλιτέχνες που προσελκύσαμε, τις συναυλίες που διοργανώσαμε και την μαζικότητα των αθλητικών εκδηλώσεων που  υλοποιήσαμε.

Φεύγω από τον ΟΠΑΝΔΑ έχοντας αφιερώσει όλες μου τις δυνάμεις για το καλό της Αθήνας μας και των κατοίκων της. Θεώρησα χρέος μου να αναλάβω ευθύνες, ακόμη και μεγαλύτερες από αυτές που μου αναλογούσαν, κάθε φορά που αυτό κρινόταν σκόπιμο. Το ίδιο έπραξα και με το ζήτημα της ρόδας, για το οποίο δεν χρειάζεται να πω τίποτα παραπάνω από αυτά που αναφέρω στην επιστολή παραίτησης μου.

Θεώρησα χρέος μου να λειτουργήσω με αίσθημα ευθύνης , συνεννόησης και συνεργασίας με οποιαδήποτε πτέρυγα του δημοτικού συμβουλίου, ασχέτως ιδεολογικών καταβολών.

Και πιστεύω πως μαζί με τους συνεργάτες μου αφήσαμε μια πλούσια παρακαταθήκη για το μέλλον. Ένα ελάχιστο δείγμα γραφής για το πώς βλέπουμε την Αθήνα και πού θέλουμε να την φτάσουμε. Μια Αθήνα που δεν θα δικαιολογεί την απραξία και την μιζέρια της εξαιτίας της κρίσης, ούτε θα βλέπει τα χρόνια να περνούν χωρίς να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες πραγματικής βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών της. Μια Αθήνα με ποιότητα ζωής και ευκαιρίες για όλους. Ευκαιρίες για Πολιτισμό, για Αθλητισμό, για νεανική και όχι μόνο δημιουργία.

Σας ευχαριστώ όλους για την στήριξη σας.

Και να θυμάστε. Η Αθήνα είμαστε όλοι Εμείς, οι απλοί πολίτες, και εμείς θα την φτάσουμε εκεί που πραγματικά της αξίζει.

Επιμένουμε Αθήνα. Συνεχίζουμε.

Χρήστος Τεντόμας”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι