Μακάριος Λαζαρίδης: Να σηκώσουμε ψηλά την Ελλάδα

Υστερόγραφα Team
Posted on January 02, 2017, 6:30 pm

Του Μακάριου Λαζαρίδη

Πηγή: capital.gr

Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολύ μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης. Διαθέτει μια σειρά από συγκριτικά πλεονεκτήματα, που εάν αξιοποιηθούν, μπορούν να εξασφαλίσουν ένα καλύτερο μέλλον για όλους. 

Χρειάζεται, όμως, μια γενναία ρήξη με το παρελθόν και όλα όσα μας κρατούν πίσω. Χρειάζεται μια δημιουργική φυγή προς τα εμπρός.

Γιατί, εάν υπάρχει κάτι που πρέπει να κρατήσουμε από τα χρόνια της κρίσης, είναι ότι ανέδειξε, με τον πιο εμφατικό τρόπο, τα κακώς κείμενα του πολιτικού και οικονομικού μοντέλου, που επικράτησε στην Ελλάδα για δεκαετίες.

Η χώρα πλήρωσε – και πληρώνει μέχρι σήμερα – πολύ βαρύ τίμημα από το λαϊκισμό, το κομματικό κράτος και τις στρεβλώσεις που επικρατούν στην ελληνική οικονομία. Η πολιτική αλλαγή είναι απαραίτητη για να ανασάνει η οικονομία και να ανακουφιστεί η κοινωνία.

Μόνη διέξοδος από το τέλμα είναι μια νέα Κυβέρνηση. Μια αποφασισμένη, ικανή και άξια στελεχωμένη Κυβέρνηση, που θα τολμήσει να προχωρήσει άμεσα στις αναγκαίες τομές που θα καταστήσουν την ελληνική οικονομία ανταγωνιστική.

Αυτές τις τομές περιέγραψε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του οικονομικού προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας, στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αποτελούν τον πυρήνα της Συμφωνίας Αλήθειας, που προτείνουμε στον ελληνικό λαό. Συνθέτουν το μόνο αξιόπιστο και ρεαλιστικό οδικό χάρτη για έξοδο της Ελλάδας από την κρίση.

Η υλοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων στην οικονομία και το Κράτος θα επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να “τρέξει” με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4% για την επόμενη πενταετία. 

Η μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του Α.Ε.Π., στο 2% μετά το 2018, θα δημιουργήσει 2,6 δισ. ευρώ περίπου ετήσιο δημοσιονομικό περιθώριο. Η αξιοποίηση αυτού του ποσού επαρκεί για να μειωθούν οι άμεσοι φόροι, ο Φ.Π.Α. και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Η αλλαγή του μείγματος πολιτικής με λιγότερους φόρους, λιγότερες δαπάνες και αποτελεσματικότερο κράτος θα προσελκύσει άμεσες ξένες επενδύσεις ύψους 100 δισ. ευρώ την επόμενη πενταετία. Αυτές οι επενδύσεις θα δημιουργούν 120.000 καλά αμειβόμενες νέες θέσεις εργασίας το χρόνο.

Η πολιτική μας στηρίζεται σε 4 βασικούς άξονες:

Α. Ο πρώτος άξονας είναι η σταδιακή μείωση των φορολογικών συντελεστών με παράλληλο περιορισμό της δημόσιας σπατάλης και του κομματικού – πελατειακού κράτους.

Η αποκλιμάκωση της φορολογίας αφορά σε:

• Μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο θα μειωθεί κατά 20% ενώ τον δεύτερο χρόνο θα μειωθεί επιπλέον κατά 10%.

• Υποχώρηση του συντελεστή στα κέρδη των επιχειρήσεων από το 29% στο 20% εντός δύο ετών. Τον πρώτο χρόνο, η φορολογία θα διαμορφωθεί στο 24% και τον δεύτερο στο 20%. Η φορολόγηση στα μερίσματα, θα περιοριστεί από το 15% στο 5%. Ο Φ.Π.Α. στα αγροτικά εφόδια θα κατέβει στο 13% από το 24% που είναι σήμερα, ενώ θα καταργηθεί ο άδικος Ειδικός Φόρος Κατανάλωσης στο κρασί.

Η περιστολή των δαπανών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, μείωση καταναλωτικών δαπανών Δημοσίου κατά 12% (εξοικονόμηση 200.000.000 ευρώ), βελτίωση αποτελεσμάτων ΔΕΚΟ (400.000.000 ευρώ), μείωση δαπανών για τόκους στα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού Δημοσίου (140.000.000 ευρώ), εφαρμογή ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και ηλεκτρονικών προμηθειών και Εθνικής Στρατηγικής στο Φάρμακο (150.000.000 ευρώ).

Η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα επιτρέψει σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αναπνεύσουν οικονομικά. Οι επιχειρηματίες θα αποκτήσουν πρόσθετο κίνητρο, όχι μόνο να βελτιώσουν τη φορολογική τους συμμόρφωση, αλλά και να επενδύσουν στις αναπτυξιακές τους δυναμικές. 

Β. Ο δεύτερος άξονας αφορά στην τολμηρή υιοθέτηση μεταρρυθμίσεων στο Κράτος και στην οικονομία. Για να αποκτήσουμε, επιτέλους, μια αποτελεσματική δημόσια διοίκηση.

Ένα Κράτος που δεν θα στέκεται εμπόδιο στον επιχειρηματία. Αλλά ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό Δημόσιο, που θα διευκολύνει το επιχειρείν. Αυτή είναι η βασική προϋπόθεση για να φέρουμε στην Ελλάδα τις επενδύσεις, που μπορούν να αξιοποιήσουν τα μεγάλα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.

Γ. Ο τρίτος άξονας είναι η ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

Σε αυτή την κατεύθυνση, απαιτείται:

•  Πρώτον, με αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου στους ιδιώτες. Αυτό είναι κάτι που είχε δρομολογηθεί από τη Νέα Δημοκρατία το διάστημα 2012 – 2014.

•  Δεύτερον, με αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων. Είναι αναγκαία συνθήκη για να ανασάνουν τόσο οι ελεύθεροι επαγγελματίες όσο και οι επιχειρήσεις. Για να ξεκινήσουν και πάλι την επιχειρηματική τους ζωή και να έχουν μια ελπίδα για το μέλλον.

Δ. Ο τέταρτος άξονας είναι η εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος. Ενός θεσμού που πρώτη η Νέα Δημοκρατία, έχοντας πάντα στο μυαλό της τους πιο ασθενείς, επέμεινε στην εφαρμογή του.

Γνωρίζουμε ότι το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα των ασθενέστερων κοινωνικών ομάδων. Αποτελεί, όμως, τουλάχιστον μια οικονομική παρηγοριά. Είναι μια ουσιαστική στήριξη σε εκείνους τους συμπολίτες μας, που ζουν σήμερα σε ακραία φτώχεια. 

Είναι ένας τρόπος να τους δείξουμε στην πράξη ότι δεν υπάρχουν δύο κατηγορίες Ελλήνων, οι προνομιούχοι και οι ξεχασμένοι Έλληνες.

Πιστεύουμε ακράδαντα ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει άλλο. Δεν αντέχει η οικονομία, δεν αντέχει η κοινωνία μας. Η Νέα Δημοκρατία έχει έτοιμο ένα αυστηρά κοστολογημένο και άμεσα εφαρμόσιμο σχέδιο για να θέσει τη χώρα σε τροχιά ανάταξης.

Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να ανακυκλώνει την εσωτερική της μιζέρια. Να σηκώσει ψηλά το κεφάλι και να ακολουθήσει ένα σύγχρονο, τολμηρό, φιλελεύθερο μοντέλο παραγωγής πλούτου. 

Να εξελιχθεί σε μια Ελλάδα που εκμεταλλεύεται τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα για να δημιουργήσει ευκαιρίες για τους πολλούς. 

Να γίνει η Ελλάδα που όλοι θα θέλουμε να ζούμε. Η Ελλάδα που όλοι θέλουμε να υπηρετούμε. 

Σηκώνουμε ψηλά τα μανίκια για να σηκώσουμε ψηλά την Ελλάδα. Για εμάς και τα παιδιά μας. 

*Ο κ. Μακάριος Β. Λαζαρίδης είναι Διευθυντής Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι