Κ. Παπαδόπουλος: Χριστούγεννα για όλους

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Posted on December 25, 2016, 10:45 am
0 secs

Είναι η γιορτή της γέννησης του Θεανθρώπου. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή των χριστιανών. Είναι η ευκαιρία αναγέννησής μας. Είναι η ευκαιρία αναθεώρησης απόψεων, θεωριών και αξιών, τουλάχιστον έτσι όπως, λανθασμένα ίσως, τα είχαμε μέσα στο μυαλό μας. Είναι μια νέα ευκαιρία για όλους.

Στο μυαλό του κάθε ανθρώπου, κάθε στιγμή αλλά ειδικά αυτή την περίοδο, θα πρέπει να βρίσκεται η αγάπη προς τον συνάνθρωπο. Λίγοι στη χώρα μας βρίσκονται σε καλύτερη κατάσταση από ότι πριν λίγα χρόνια. Όλοι μας αντιμετωπίζουμε προβλήματα στην καθημερινότητά μας. Όμως τόσο το γενικότερο εορταστικό κλίμα που συνοδεύει το μήνυμα της γέννησης του Χριστού μας όσο και η δική μας ιδιοσυγκρασία, του ανθρώπου που μπορεί να «ενσυναισθάνεται», δεν πρέπει να μας αφήνει αμέτοχους απέναντι σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματικά δύσκολη, ή έστω δυσκολότερη, θέση.

Είναι μεγάλο αγαθό η υγεία. Μεγάλο αγαθό η οικογένεια. Μεγάλο αγαθό η συντροφικότητα. Μεγάλο αγαθό η ευτυχία στα απλά, καθημερινά, που σχεδόν όλοι τα θεωρούμε αυτονόητα, μα δυστυχώς δεν είναι για όλους. Από ένα πιάτο ζεστό φαί, ένα ζευγάρι γερά παπούτσια, ένα ζεστό πανωφόρι και μια κουβέρτα… μέχρι ένα θερμό φιλί, μια μεγάλη αγκαλιά, μια κουβέντα παρηγοριάς και αλληλεγγύης.

Έλληνες κι αλλοδαποί, άντρες και γυναίκες, μικροί και μεγάλοι, πολλοί συνάνθρωποί μας, θα περάσουν κι αυτές τις μέρες (και δυστυχώς όχι μόνο αυτές) σε νοσοκομεία, κέντρα φιλοξενίας, γηροκομεία, ορφανοτροφεία, φυλακές, εστίες κλπ. Μοιάζει μακρινό, αν δεν αφορά κάποιον συγγενή ή γνωστό μας, είναι όμως τόσο δίπλα μας. Μοιάζει αδιάφορο, για κάποιον που σκανδαλίζεται βλέποντας τους επαίτες στους δρόμους, στα φανάρια ή στις πλατείες, ερχόμενος σε επαφή με αλλοδαπούς κάθε εθνικότητας, έχοντας στο μυαλό διάφορες σκέψεις και συνδέσεις που κάνει με τρομοκράτες ή άλλου είδους θρησκευτικές και κοινωνικές αντιλήψεις. Το μήνυμα όμως της γέννησης του Ιησού Χριστού είναι για τον άνθρωπο. Χωρίς περιορισμούς χρώματος, φυλετικής διάκρισης ή εθνικότητας. Όσο θα πρέπει να μας απασχολεί ο Έλληνας άνεργος, άπορος, οικογενειάρχης, ορφανό, ηλικιωμένος τόσο θα πρέπει να μας απασχολεί η ανεργία, η φτώχεια, η ορφάνια και όλα τα υπόλοιπα που αφορούν όλους.

Αν τώρα κάποιες ιδεοληψίες, διαφορές ή αντιλήψεις εμποδίζουν κάποιον να δει καθαρά τη μοναδική αλήθεια, ας στρέψει το βλέμμα γύρω του και ας κοιτάξει μέχρι εκεί που μπορεί να δει. Γιατί και εκεί θα υπάρχει κάποιος που χρειάζεται τη βοήθειά μας. Το χέρι βοηθείας, μέσα από εμάς, του Θεού μας.

Το ζήτημα θα πει κάποιος δεν είναι μόνο το τι γίνεται τις μέρες των Χριστουγέννων. Όλο το χρόνο υπάρχουν ανάγκες. Σωστό. Αν λοιπόν όλο το χρόνο δεν …μπορεί ο καθένας μας να στέκεται πλάι σε όσους βρίσκονται σε μειονεκτική θέση, ας το κάνει τουλάχιστον αυτές τις μέρες. Ώστε όλοι να χαρούν τα Χριστούγεννα… κάπως διαφορετικά. Να ζεστάνει λίγο η καρδιά όλων μας! Να νιώσουμε μια ευφορία και μια αγαλλίαση ασύγκριτη με κάθε τι άλλο! Να δώσουμε αφορμή για ένα επιπλέον χαμόγελο! Πιστέψτε με, το έχουμε όλοι ανάγκη!