Κ. Παπαδόπουλος: Ο Τούρκος δεν αλλάζει. Ο Έλληνας;

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Posted on October 14, 2016, 2:54 pm
1 sec
kostas_papadopoulos

Η ιστορία της Ελλάδας υπάρχει για να τη μελετούμε και να παίρνουμε τα μαθήματά μας. Η ΙΣΤΟΡΙΑ όπως αποτυπώνει τα πραγματικά γεγονότα της φυλής μας. Μέσα στην πορεία της ανά τους αιώνες, τις περιγραφές και τα βιώματα των προγόνων μας, την πένα του ανιδιοτελούς και έγκριτου ιστορικού.

Κομμάτι της «Ιστορία της Ελλάδας» αποτελεί και η νεότερη. Αυτή που συμπεριλαμβάνει την Μικρασιατική Καταστροφή, την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τους Μακεδονικούς Αγώνες κλπ Την ακόμα νεότερη, της τουρκικής επέμβασης στην Κύπρο, των συνεχών εναέριων παραβιάσεων, των αδιάλειπτων, θερμών και μη, επεισοδίων. Από τα παραπάνω διαφαίνεται ξεκάθαρα πως η δράση και η στρατηγική τακτική της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει ποτέ σε ότι έχει να κάνει στις σχέσεις της και τις διεκδικήσεις της με την Ελλάδα. Είτε αυτός λεγόταν τότε Κεμάλ, με τους «νεότουρκους» πριν και «κεμαλιστές» διαδόχους του σήμερα, είτε λέγεται Ερντογάν, με τους «ισλαμιστές» ή «νεο-οθωμανούς» – όπως αποκαλούνται, σκοπός ήταν και παραμένει η δημιουργία κλίματος εντάσεων, περιορισμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας, διαρκής απειλή και τρόμος.

Όλα αυτά βέβαια σε αντιδιαστολή με την υποκριτική «διπλωματική οδό» της «καλής γειτονίας» και το πρίσμα των κάθε λογής ιδιαιτεροτήτων ανά περίοδο. Έτσι ενώ οι κεμαλιστές υπήρξαν διοργανωτές των πιο πρόσφατων κρίσεων του 1976 (Χόρα), του 1987 (Σισμίκ) και του 1996 (Ίμια), σήμερα έχουμε τις «κρίσεις», με άλλη μορφή, του 2011 (Κυπριακή ΑΟΖ) και του 2015-16 (ροές προσφύγων). Όλες με κοινό παρονομαστή την αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και τη δημιουργία αρνητικών καταστάσεων. Όπως η υφαλοκρηπίδα, η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12ν.μ. (κ.α.), που στο παρασκήνιο κρύβει σημαντικά οικονομικά συμφέροντα (έρευνα και κυριότητα ενεργειακών κοιτασμάτων). Όλα αυτά φυσικά με την αφορμή αντιμετώπισης εσωτερικών προβλημάτων, προσχηματικών εντάσεων και κάθε λογής προβλήματος που αντιμετωπίζει κατά καιρούς η Τουρκία (Κούρδοι, Αρμένιοι, αξιώσεων στο Ιράκ, στη Συρία κλπ) και για λόγους αντιπερισπασμού. Όμως οι μακραίωνες αξιώσεις της χώρας αυτής ποτέ δεν ήταν κρυφές.

Ανατρέχοντας λοιπόν στην ιστορία, μπορούμε να συναντήσουμε πολλές περιπτώσεις «συμμαχιών» είτε με το ένα στρατόπεδο, είτε με το άλλο (αυτό το ότι οφείλουμε κάθε νίκη επί των Τούρκων στους συμμάχους μας, έχει πραγματικά κουράσει… ειδικά όταν σκέφτεσαι ότι επίσης κάθε «μεγάλη» ήττα, εκεί οφείλεται…). Απλά εδώ και κάποιες δεκαετίες έχουμε και το …πέπλο του ΝΑΤΟ. Καμία «μεγάλη δύναμη», και ποτέ, δεν προφύλαξε τα συμφέροντα της Ελλάδας, χωρίς αντίκρυσμα τα δικά της, γεωστρατηγικά, συμφέροντα στην περιοχή. Αφήνοντας ταυτόχρονα «περιθώρια» για …κοκορέματα και ψευτονταηλίκια στους «γείτονες» που κατά καιρούς μας έχουν κοστίσει ακριβά, σαν χώρα.

Απέναντι σε αυτή την αδιάλλακτη πολιτική της Τουρκίας (και εννοείται πολιτικών και λαού – δεν υπάρχει διαχωρισμός γιατί ακόμα και στα πρόσφατα γεγονότα του «πραξικοπήματος» είδαμε πως «ο Τούρκος και τα ένστικτά του δεν αλλάζουν») η παγιωμένη, χρόνια τώρα, πολιτική εφησυχασμού και κατευνασμού των ελληνικών κυβερνήσεων δείχνει δισταγμό, αδυναμία και, αν μη τι άλλο, αναποτελεσματικότητα. Κανείς δεν είπε ότι είναι υπέρμαχος πολεμικών συρράξεων. Η δυναμική και ο τόνος όμως των ελληνικών απαντήσεων, αποτροπή σε κάθε εκδήλωση επιβουλής ελληνικών δικαιωμάτων και κυριαρχιών, όχι μόνο επιβάλλεται αλλά θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένη. Έτσι, και μόνο, διατηρείς την εικόνα ενός κραταιού υπερασπιστή της διεθνούς νομιμότητας και των νόμιμων συμφερόντων και δικαιωμάτων σου απέναντι σε δήθεν «απαράγραπτα δικαιώματα» που εγείρονται από κάθε Τούρκο πολιτικό ή αξιωματούχο. Όπως εκφράστηκαν και στην πρόσφατη επιστολή της Τουρκίας στον ΟΗΕ. Χρόνιες διεκδικήσεις που γίνεται προσπάθεια να παγιωθούν μέσω μονομερών διακοινώσεων.

Καλές οι συμμαχίες, μα πραγματικά όρθιοι θα σταθούμε μόνο όταν είμαστε ενωμένοι απέναντι σε κάθε απειλή. Κι αυτό η ιστορία μας το έχει διδάξει. Ο διχασμός στην Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη αδυναμία της. Από εκεί αντλεί δύναμη κάθε εχθρός. Φανερός ή κρυφός!