Κ. Παπαδόπουλος: Μεγάλος ο κίνδυνος προβοκάτσιας στο όρος Μελά τον Αύγουστο

Υστερόγραφα Team
Posted on April 30, 2018, 8:53 am
1 sec

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

 

Η ιστορία διδάσκει. Προσφέρει μαθήματα στις νέες γενιές για να αποφεύγει …παθήματα του παρελθόντος. Η ιστορία έχει καταγράψει στρατηγικές και τακτικές του παρελθόντος. Δυστυχώς η ιστορία επαναλαμβάνεται! Επιβεβαιώνεται για λαούς και έθνη!

Ένα από τα συμπεράσματα που προκύπτουν για την Ελλάδα είναι ότι, δυστυχώς, σχεδόν πάντα, σε οποιουδήποτε τύπου διαμάχη με άλλο έθνος-κράτος, σε όλα τα επίπεδα, «το κάστρο έπεφτε από μέσα». Η έλλειψη κοινής εθνικής στρατηγικής, ο εφησυχασμός, η λάθος «ανάγνωση» και ανάλυση των δεδομένων, η διχόνοια, η προδοσία, η ασυνεννοησία ή οι εμφανιζόμενοι, κάθε φορά, επίορκοι ήταν συνήθως αυτά που στιγμάτιζαν την ελληνική πλευρά και έφερναν σημαντικότατες ήττες (και «ήττες»), απώλειες και καταστροφικά αποτελέσματα με ολέθριες συνέπειες για τις επόμενες γενιές. Αιώνες πριν, αλλά και σήμερα στην «εποχή των μνημονίων». Σε οικονομικές υποθέσεις αλλά και σε εθνικά ζητήματα ύψιστης σημασίας. Σε καιρό ειρήνης και σε καιρό πολέμου.

Αντίθετα όποτε υπήρχε συστράτευση δυνάμεων, σύμπνοια, συνεννόηση και προσήλωση στον επιδιωκόμενο σκοπό, ορθή και ψύχραιμη αντιμετώπιση των γεγονότων, στόχευση στο απώτερο μέλλον και στο συνολικό όφελος της χώρας, μόνο επιτυχίες έχουν καταγραφεί.

Η συνάντηση πατριάρχη και «σουλτάνου» μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Είναι σε όλους μας, ελπίζω, αντιληπτή η ιδιαιτερότητα μιας τέτοιου είδους συνάντησης, ειδικά κάτω από τις σημερινές συνθήκες, και τις πρόσφατες συμπεριφορές που έχουν εκδηλωθεί τους τελευταίους μήνες από τους γείτονες. Τα μέτωπα που με μεθοδικό τρόπο ολοένα και ανοίγονται, ή έρχονται στην επιφάνεια, από μεριάς Τουρκίας. Επομένως μόνο ως μια νέα κίνηση τακτικής μπορεί κάποιος να εκλάβει το θέμα που προέκυψε με τη, φερόμενη, νέα άδεια για Θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά και είδε το φως της δημοσιότητας. Εκτός αν πιστεύει κανείς ότι ξαφνικά αυτή είναι μια κίνηση …μακροθυμίας, καλής θέλησης, από τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, που δεν κρύβει από πίσω καμία άλλη επιβουλή. Αλήθεια πότε οι Τούρκοι «έδωσαν» χωρίς να «ζητούν» («ανατολίτικο παζάρι»);

Θα πει κάποιος… «και στο παρελθόν δόθηκε παρόμοια άδεια» (2010). Σωστά. Πώς να ερμηνευθεί όμως το γεγονός ότι δίνεται και τώρα; Στη μέση μιας περιόδου συνεχόμενης διαμάχης, με μια ατζέντα που συνεχώς εμπλουτίζεται; Πώς να ερμηνευθεί, όταν έρχεται κατόπιν της χρήσης της Αγίας Σοφίας σε τόπο λατρείας και ανάγνωσης του κορανίου; Σε μια προεκλογική περίοδο, την πρώτη μετά το πολυσυζητημένο πραξικόπημα στην Τουρκία; Ήδη, μόλις λίγες ώρες μετά, ο Ερντογάν παραγράφει την ιστορία και παρουσιάζει το ολοκαύτωμα της Σμύρνης ως συνέπεια ελληνικής συμπεριφοράς (!), σε μία έξαρση τουρκικού εθνικισμού και οξείας πρόκλησης. Ομοίως, κάθε αναφορά στην γενοκτονία των Ποντίων (οι οποίοι λάτρευαν την Παναγία στο όρος Μελά – η ημέρα μνήμης 19η Μαΐου πλησιάζει…) αποτελεί κόκκινο πανί.

(Να θυμίσω τη «σύμπλευση» Ερντογάν με τους «γκρίζους λύκους»)

Μακάρι όλα οι παραπάνω προβληματισμοί να αποδειχθούν ουτοπικοί. Μακάρι το γεγονός της επαναλειτουργίας της Μονής Σουμελά να είναι απλά άλλη μια επιτυχία του πατριάρχη. Επειδή όμως «ο Τούρκος δεν αλλάζει», καλό είναι να επαγρυπνούμε. Να έχουμε ανοιχτά μάτια κι αυτιά ώστε να αποφύγουμε κάθε δυσάρεστη έκπληξη, κάθε προβοκάτσια, που μας επιφυλάσσει ο «σουλτάνος και το σαράι του». Ειδικά όσοι επισκεφτούν, τον δεκαπενταύγουστο, τον μαρτυρικό Πόντο πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί!

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι