Κ. Παπαδόπουλος: Η ώρα του… αποχαιρετισμού

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Posted on September 26, 2016, 4:54 pm
1 sec
kostas_papadopoulos

Νομίζω

πως …το ποτάμι πλέον δεν γυρίζει πίσω. Έχουν μαζευτεί πλέον τόσα πολλά που η κοινωνία δεν αντέχει άλλο την «πρώτη (…και τελευταία ίσως;) φορά» αριστερά. Γιατί αν αυτό λέγεται «αναδόμηση», και όχι αποδόμηση, αν αυτό λέγεται «συμμάζεμα», και όχι ανακάτωμα, αν αυτό λέγεται «επαλήθευση προσδοκιών», και όχι διάψευση αυτών, ε τότε μάλλον έχουμε μπερδέψει τις έννοιες.

Στην πραγματικότητα ούτε κάποια τομή ούτε κάποια μεταρρύθμιση έγινε σε νευραλγικό τομέα της κοινωνίας μας από κάποιον πολιτικό με ουσιαστικό αντίκρυσμα και αποτέλεσμα θετικό πλην των βελτιώσεων των λογιστικών αριθμών από τη μείωση των δημόσιων δαπανών. Κατά τη διάρκεια όλων των «μνημονιακών» χρόνων. Εδώ όμως μιλάμε πλέον για μια σειρά άλλων θεμάτων που όχι απλά έρχονται να συμπληρώσουν ένα παζλ «άναρχης διακυβέρνησης» αλλά να συνθέσουν ένα τοπίο ακυβερνησίας και να πολλαπλασιάσουν την αίσθηση της αβεβαιότητας και στον κάθε «φύσει» αισιόδοξο πολίτη αυτής της χώρας.

Πάρτε για παράδειγμα τον τομέα της Υγείας. Τι είχαμε πριν; Λοβέρδο, Μόσιαλο, Γεωργιάδη (και θέματα στο προσκήνιο όπως τα ινδικά και ισραηλινά γενόσημα, τα «συμβόλαια» με γερμανικές φαρμακευτικές κλπ). Με αύξηση του κόστους υγείας για κάθε ασφαλιζόμενο και για σημαντικές ελλείψεις υλικών αλλά και προσωπικού. Τώρα μας προέκυψε …Πολάκης (τα σχόλια περιττεύουν…).

Στην Παιδεία; Διαμαντοπούλου και Αρβανιτίδης πρίν (με τα γνωστά θέματα… φωτοτυπίες αντί για βιβλία, κόντρες με τους πρυτάνεις, απολύσεις εκπαιδευτικών κλπ) και η «τριλογία» Φίλης-Αναγνωστοπούλου-Λιάκος (& σία) τώρα. Μόνο που οι σημερινοί μας αναγκάζουν να ξεχάσουμε την πίστη μας και να αμφισβητήσουμε και την ιστορία μας. Πιο επικίνδυνοι δεν γίνεται!

Το «αντίβαρο» Καμμένος τι απέγινε; Κάηκε κυριολεκτικά; Που ήταν όταν ο πρωθυπουργός δήλωνε πως «δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα» και έδινε βήμα στον «σουλτάνο» να έρχεται σήμερα και να διεκδικεί ανοιχτά νησιά και βραχονησίδες; Που το σθένος να αρνηθεί την επιβολή του ΦΠΑ στα νησιά μας, όταν ανταγωνιστικές τουριστικές δυνάμεις (Τουρκία, Ισπανία, Ιταλία κλπ) βρίσκονται υπό πιο χαλαρό φορολογικό καθεστώς;

Θα μπορούσα να συνεχίσω, χαλαρά, και σε άλλους τομείς να πλέκω το γαϊτανάκι ανεπάρκειας και ανικανότητας των κυβερνητικών στελεχών. Πόσο μάλλον όταν αυτοί μας δίνουν το δικαίωμα. Όταν φτάνουν στο σημείο να μας «δουλεύουν» κανονικά καλώντας μας να κατέβουμε στους δρόμους (Κατρούγκαλος), όταν «συμπάσχουν» μαζί μας (Τόσκας για συνταξιούχους), όταν αντιλαμβάνονται λάθη αλλά δεν τα παίρνουν πίσω (Τσακαλώτος, Σκουρλέτης κλπ). Όταν προχωρούν σε μια σειρά νομοθετημάτων και ενεργειών που οι ίδιοι αναθεμάτιζαν ως αντιπολίτευση και έσπευδαν να ξεσηκώσουν τον κόσμο σε μαζικές αντιδράσεις. Που είναι αυτός ο κόσμος σήμερα όταν κόβονται οι συντάξεις; Όταν συνεχίζει να υφίσταται ο ΕΝΦΙΑ; Όταν άρχισαν οι πλειστηριασμοί ακόμα και πρώτης κατοικίας;

Το «τρένο της αριστεράς» φαίνεται πως θα περάσει αφήνοντας πίσω του συντρίμια, διαψεύδοντας τις όποιες αισιόδοξες προβλέψεις για κάτι διαφορετικό και ριζοσπαστικά καινούριο. Κάτι που θα τάραζε τα νερά με θετικές ενέργειες και θα άφηνε κληρονομιά στις επόμενες γενιές. Κι αν αυτό τώρα φαντάζει ως δεδομένο και σπέρνει απογοήτευση, αρκεί κάποιος να δει το τι «έρχεται». Γιατί αν υπάρχει κάποιος να μου υπογράψει ότι αυτό που διαφαίνεται στον ορίζοντα είναι ικανό να αντρέψει την εικόνα και να αναγεννήσει την ελληνική οικονομία και κοινωνία, ορίστε να τον καλοδεχτώ. Φτάνει βέβαια να με πείσει. Εμένα κι όλους τους υπόλοιπους πολίτες αυτής της χώρας. Κι από τα λόγια να το δούμε επιτέλους και με έργα!

Αμήν και πότε. Πολύ φοβάμαι όμως πως οδηγούμαστε σε μια επιλογή όπου στην αντίληψη του Έλληνα κυριαρχεί η σκέψη «το μη χείρων, βέλτιστον». Κι αυτό είναι τουλάχιστον απογοητευτικό για την προοπτική της Ελλάδας και του ..χαλιού που στρώνουμε για τα παιδιά μας.