Κ. Παπαδόπουλος: Η ταυτότητα του Έλληνα

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Posted on April 05, 2017, 1:49 pm
0 secs

Γεωγραφικά η χώρα μας βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Γεωπολιτικά, διαχρονικά, στο σταυροδρόμι πολιτικών εξελίξεων, συμφερόντων και επιδιώξεων. Πνευματικά στο σταυροδρόμι άλλων τόσων, και περισσότερων, θρησκειών. Κλιματολογικά, σε μια ηλιόλουστη και εύφορη γωνιά της Μεσογείου.

Υπαρξιακά και κοινωνιολογικά όμως, ο Έλληνας πού ανήκει; Στην «φτιασμένη» και «δήθεν» ελιτιστική ομάδα των χωρών της βόρειας Ευρώπης; Στον πιο «θερμό» ευρωπαϊκό-μεσογειακό νότο; Στις στοχαστικές, ιδεολογικές και φιλοσοφικές αναζητήσεις της Ανατολίας; Στην ουσία η απάντηση έχει δοθεί μέσα από την ιστορία μας.

Όσο και να θέλουν κάποιοι, οι «καταβολές» μας και η ψυχή μας δεν αλλάζουν. Ούτε με την βορειοευρωπαϊκή ελίτ θα συμβαδίσουμε ποτέ, ούτε με τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες θα ταυτιστούμε στο 100%, ούτε ανεπηρέαστοι θα μείνουμε από τις ανατολίτικες συνήθειες, ήθη, έθιμα και παραδόσεις μας. Χωρίς ίχνος εθνικιστικής παραζάλης ή εγωκεντρικών ερεθισμάτων, η ρεαλιστική απεικόνιση και η ανατομία του Έλληνα διαφέρουν από κάθε άλλον άνθρωπο πάνω στον πλανήτη. Τόσο σε συναισθηματικό υπόβαθρο, ιδιοσυγκρασία, βιώματα και παραστάσεις όσο και σε αντιλήψεις, νοοτροπία, στάση ζωής. Αν τα δεύτερα ορισμένοι πιστεύουν ότι μπορούν να τα μεταβάλλουν και να τα «καλουπώσουν», το σίγουρο είναι ότι στα πρώτα δεν θα το καταφέρουν ποτέ. Πολύ απλά γιατί αυτά είναι «έμφυτα» και κληρονομικά. Βρίσκονται στη σύνθεση του Έλληνα! Μια πολυσύνθετη προσωπικότητα και ένας ιδιότυπος χαρακτήρας ανθρώπου. Με τα άσχημα αλλά και τα πολύ καλά του.

Καλό λοιπόν το «ανήκομεν εις την δύσιν» αλλά δεν αντικατοπτρίζει επακριβώς την αλήθεια. Η αλληλεξάρτηση (θετική κι αρνητική) και οι δεσμοί με την (ευρύτερη) ανατολή είναι τόσο μεγάλοι που πάντα θα αποτελούν διαφοροποιητικό στοιχείο του Έλληνα από άλλους λαούς και έθνη. Καλή και η προσπάθεια ταύτισης με την ανατολή ( συγκεκριμένες ιδεολογίες, ιδεοληψίες και δοξασίες) από ορισμένους, αλλά ούτε εκεί ανήκουμε ολοκληρωτικά. Το κράμα είναι εκείνο που αποτελεί την ειδοποιό διαφορά! Αυτό που τελικά «δεν αρέσει» και προκαλεί… «ένθεν και ένθεν»!

Να το γνωρίζουν καλά λοιπόν «εταίροι», «συνεταίροι» κι εχθροί… δεν μας δελεάζει κανένας, δεν ζηλεύουμε κανέναν, δεν αντιπαθούμε κανέναν. Άλλοι εποφθαλμιούν τον τρόπο ζωής μας, τον ήλιο μας, τα νησιά μας, την οικογένειά μας και τη θρησκεία μας. Θα είμαστε με οποιονδήποτε καλά, αρκεί να μη μας ταράξει την ηρεμία μας, μη θίξει τα συμφέροντά μας, μη μας αδικήσει… «Έχουν γνώση οι φύλακες». Μνήμη δυνατή! Ψυχή μαχητική! Μετά την Σταύρωση, ακολουθεί η Ανάσταση!!!

Καλή Ανάσταση, λοιπόν!!!

Υ.Γ.: Για κ.Σόιμπλε, κ.Ντάισελμπλουμ, κ.Ερντογάν και …κάθε ενδιαφερόμενο!