Κ. Παπαδόπουλος: Η κραυγή του αίματος των προγόνων μας

Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος
Posted on May 17, 2018, 1:22 pm
4 secs

 

Του Κωνσταντίνου Παπαδόπουλου

 

19η ΜΑΪΟΥ, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου από την Τουρκία

Το Σάββατο 19 Μαΐου συμπληρώνονται 99 χρόνια από την σημαδιακή απόβαση του Κεμάλ Ατατούρκ στη Σαμψούντα, όπου και άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά το δεύτερο, και πλέον χείριστο, στάδιο της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Η ελληνική Βουλή ψήφισε και όρισε τη συγκεκριμένη μέρα ως ημέρα ιστορικής μνήμης, τον Φεβρουάριο του 1994. Κατόπιν πιέσεων ποντιακών οργανώσεων, συλλόγων, φορέων, βουλευτών ποντιακής καταγωγής, επιστημόνων κα.

Το Κεμαλικό καθεστώς και οι Νεότουρκοι από το 1914 έως το 1923 μεθόδευσαν την εξόντωση και την εξαφάνιση των χριστιανικών μειονοτήτων της γεωγραφικής επικράτειας της σημερινής Τουρκίας. 1.134 εκκλησίες λεηλατήθηκαν. 960 σχολεία καταστράφηκαν. 815 κοινότητες εξαφανίστηκαν. 353.000 ζωές Ελλήνων χάθηκαν από την περιοχή του Πόντου.

Η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars) αναγνώρισε τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, μεταξύ και των άλλων φυλών και χριστιανικών μειονοτήτων, Αρμενίων, Ασσυρίων και Ελλήνων της Ανατολίας τον Δεκέμβριο του 2007.

Οι χώρες που έχουν αναγνωρίσει την Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου είναι οι εξής: ΚΥΠΡΟΣ, ΕΛΛΑΔΑ, ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ, ΣΟΥΗΔΙΑ. 7 πολιτείες των Η.Π.Α. έχουν αναγνωρίσει επίσης τη γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου. Νέα Υόρκη, Νιου Τζέρσεϊ, Κολούμπια, Νότια Καρολίνα, Γεωργία, Πενσυλβάνια, Κλίβελαντ, Ρόουντ Άιλαντ.

Για λόγους που όλοι μας αντιλαμβανόμαστε, χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. αποφεύγουν να αρθρώσουν λόγο για τη γενοκτονία των Ποντίων, πόσο μάλλον να προχωρήσουν σε αναγνώριση. Τόσα χρόνια, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης μιας, …λεγόμενης και προσχηματικής, «ελληνοτουρκικής φιλίας» (για να θυμηθώ των Δημήτρη Ψαθά).

Όλα αυτά τα χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις δέχονται πιέσεις ώστε να μην ανοίγουν καν αυτό το ζήτημα σε διεθνείς συνεδριάσεις, διμερείς συναντήσεις και διαβουλεύσεις. Μέλη της σημερινής κυβέρνησης, μάλιστα, έχουν φτάσει στο σημείο να προκαλούν τον ελληνικό λαό, και τους Πόντιους ειδικότερα, υιοθετώντας απόψεις περί μη ύπαρξης της γενοκτονίας.

Δυστυχώς, γι’ αυτούς τα γεγονότα, οι μαρτυρίες και πολύ περισσότερο τα αρχεία ξένων κρατών (Υπουργείων Εξωτερικών, Μυστικών Υπηρεσιών, Τύπου και άλλων υπηρεσιών) αποδεικνύουν «του λόγου το αληθές» (ο καθηγητής κ.Κ.Φωτιάδης έχει συλλέξει πλήθος στοιχείων τα οποία έχει εκδόσει – 14 τόμους).

Δεν επιδιώκεται η διαιώνιση του μίσους με την προσπάθεια της Διεθνούς Αναγνώρισης. Η αναγνώριση του αίματος των εκατοντάδων χιλιάδων Ποντίων επιδιώκεται και η ανάληψη ευθύνης, από μεριάς Τουρκίας, των πρωτοφανών εγκλημάτων που διέπραξαν, με ότι αυτό συνεπάγεται. Μόνο έτσι, θα συμφιλιωθούν οι Τούρκοι με την ίδια την ιστορία τους. Μόνο έτσι δεν θα ξαναζήσει ο κόσμος παρόμοιες βιαιότητες!

Με την ευκαιρία της 19ης Μαΐου, πλήθος εκδηλώσεων πραγματοποιούνται όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά απανταχού της γης. Όπου βρήκαν «πατρίδα» οι πρόσφυγες Πόντιοι και οι απόγονοί τους (τρίτης και τέταρτης γενιάς σήμερα).

Εκδήλωση πραγματοποιεί και στη Ραφήνα ο Σύλλογος «Αγία Μαγδαληνή» (18.05.2018, 20.00 – Περιβολάκια Ραφήνας), στην οποία έχω την τιμή να συμμετέχω.

Ως ένα τεράστιο ιστορικό ΧΡΕΟΣ! Ως κραυγή του αίματος των προγόνων μου!