Κωνσταντίνος Γιαννούκας: Η κρίση του Αθλητισμού, στην Ελλάδα της μεγάλης κρίσης

Υστερόγραφα Team
Posted on December 04, 2017, 4:45 pm
1 sec

 

Γράφει ο Κωνσταντίνος Γιαννούκας

Πρωτοετής φοιτητής του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

 

Ελλάδα, μία χώρα  με τεράστια πολιτισμική παράδοση, μία χώρα που αποτέλεσε την γενέτειρα της Δημοκρατίας και πλούτισε ολόκληρο τον κόσμο με αξίες και ιδανικά, μία χώρα που εγκαινίασε τον αθλητισμό μέσω του πιο σπουδαίου αθλητικού γεγονότος των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι ευρέως γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μία αθλητική χώρα με σημαντικές διακρίσεις στον χώρο αυτό. Ήδη από την αρχαιότητα οι Έλληνες φημίζονταν για την αγάπη που έτρεφαν για τον αθλητισμό η οποία διατηρείται μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, η αγάπη αυτή όσο μεγάλη και αν είναι, σήμερα βιώνει κρίση, για την οποία ευθύνεται η ευρύτερη οικονομική κρίση που μαστίζει την χώρα μας. Πλέον, είναι πολύ μικρός ο αριθμός των αθλημάτων που δεν έχουν επηρεαστεί από την κρίση. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα είναι ο χώρος του μπάσκετ, όπου πλούσιες οικογένειες διατηρούν ψηλά το επίπεδο σε αυτόν τον τομέα. Αντίθετα, στους υπόλοιπους κλάδους η πτώση είναι φανερή, κάτι που φαίνεται από τον υποβιβασμό μεγάλων ομάδων σε μικρές κατηγορίες, από το γεγονός ότι η Ελλάδα χάνει διαρκώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη, οι αθλητικές υποδομές της χώρας είναι σε κακή κατάσταση και δεν γίνεται μια αξιόλογη προσπάθεια για την επιδιόρθωσή τους ή την κατασκευή νέων. Επίσης η κρίση αυτή φαίνεται και εκτός των αγωνιστικών χώρων, καθώς οι φίλαθλοι είναι διαρκώς απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι, με αποτέλεσμα η προσέλευσή τους στα γήπεδα να είναι ισχνή.

  Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι ο αθλητισμός να χάνει τη σημασία του. Προϊόντος του χρόνου και επηρεασμένος από την κρίση, ο αθλητισμός έπαψε να αποτελεί πηγή διασκέδασης και ψυχαγωγίας , έπαψε να αποτελεί πηγή ενδιαφέροντος και κυρίως έπαψε να αποτελεί πηγή έμπνευσης, τόσο για τους νέους όσο και για τους μεγαλύτερους. Υπήρχαν εποχές όπου ο Έλληνας φίλαθλος έβλεπε τον αθλητισμό ως κάτι ανώτερο, και ως μέσο να γίνει καλύτερος. Αντίθετα, σήμερα έχει συνδυάσει τον αθλητισμό με τον τζόγο και τον χρησιμοποιεί μονάχα ως μέσο για να κερδίσει χρήματα. Το γεγονός αυτό δεν βοηθάει τον φίλαθλο να εκτονωθεί κοινωνικά μέσω του αθλητισμού αλλά να τον στρέφει εναντίον του. Ένα άλλο αρνητικό γεγονός είναι ότι εξαιτίας αυτής της ροπής που έχει πάρει η όλη κατάσταση, οι νέοι αναζητούν άλλες, πιο βλαβερές διεξόδους, διότι η ιδέα να ασχοληθούν με τον αθλητισμό δεν τους συγκινεί. Για παράδειγμα, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι νέες γενιές έχουν “κολλήσει” με την τεχνολογία ( υπολογιστές, κινητά, ταμπλέτες) σε βαθμό ο οποίος αγγίζει τα όρια του εθισμού. Επίσης, πλέον είναι πιο εύκολο για τους νέους να αρχίσουν το ποτό, το κάπνισμα, ακόμη και τα ναρκωτικά .

  Εν κατακλείδι, όλα αυτά μας δείχνουν πως η βαθιά κρίση που βιώνει η χώρα μας, έχει επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τον αθλητισμό, κάνοντας τον να χάσει τον σκοπό του. Ως λογικό επόμενο, η κρίση του αθλητισμού έχει κάνει τον φίλαθλο να απομακρυνθεί από αυτόν και, ή να τον εκμεταλλευτεί κερδοσκοπικά, ή να ασχοληθεί με άλλα, πιο βλαβερά πράγματα. Επομένως, αφού είμαστε μια χώρα  με αγάπη για τον αθλητισμό, έχουμε την υποχρέωση να μεριμνήσουμε για τη βελτίωση του, έτσι ώστε να γίνει και πάλι ένα ιδανικό που διέπεται  από ευγενή άμιλλα, υγιή ανταγωνισμό και να αποτελεί πηγή έμπνευσης.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι