Κορκίδης: “Χαλαρή” η ρύθμιση των capital controls

Υστερόγραφα Team
Posted on July 25, 2016, 10:51 am

korkidis

O Πρόεδρος ΕΣΕΕ & ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης αναφέρεται σε δήλωσή του στη χαλάρωση των capital controls, τονίζοντας πως περίμενε… κάτι περισσότερο.

Προσθέτει ακόμα πως οι ρυθμίσεις είναι “χαλαρές”, αλλά την ίδια ώρα η φορολογία δεν “χαλαρώνει” καθόλου.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

“Στόχος της χαλάρωσης των capital controls θα έπρεπε να είναι η επιστροφή των καταθέσεων του «στρώματος», οι οποίες υπολογίζονται πάνω από 15 δισ. ευρώ.

Επιπλέον, φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν σωρευτικά σε ανάληψη εβδομαδιαίου ορίου μεγαλύτερου του 30% και χωρίς προυποθέσεις για τη κατάθεση νέου χρήματος.

Τέλος, υπάρχουν ρυθμίσεις για τις αγορές με κάρτα από site του εξωτερικού και για την διευκόλυνση των επιχειρήσεων που πραγματοποιούν εισαγωγές με την αύξηση στα όρια των Υποεπιτροπών των τραπεζών (έως €250χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα), καθώς και των ποσών που θα μπορούν να εκτελούνται απευθείας από τις τράπεζες χωρίς την προϋπόθεση προηγούμενης ιστορικότητας (έως €20χιλ/ανά πελάτη/ανά ημέρα). Περιμέναμε πολύ περισσότερα και μια μάλλον “επιθετική” αντί για τη “χαλαρή” ρύθμιση των capital controls που τελικά προέκυψε.

Μέχρι λοιπόν την άρση, έχουμε πολύ δρόμο και χρόνο μπροστά μας για πολλές ακόμα ρυθμίσεις. Δυστυχώς το μόνο που δεν λέει να χαλαρώσει είναι η φορολογία, αφού τη τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, πάνω από 6 εκ. Έλληνες φορολογούμενοι καλούνται να πληρώσουν 1,21 δις ευρώ σε 6 ημέρες και συνολικούς φόρους 32,5 δις ευρώ σε 6 μήνες, ενώ έρχεται και ο ενισχυμένος ΕΝΦΙΑ. Φέτος το καλοκαίρι ζούμε στη κυριολεξια το απόλυτο “Φορολογικό αμόκ” στη κορύφωση του!

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι