Κι αν ο Τσίπρας… πατήσει το κουμπί της κάλπης (για δημοψήφισμα);

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on April 11, 2018, 10:06 am
2 secs

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που διατηρεί, μέχρι και σήμερα, ο Αλέξης Τσίπρας έναντι των πολιτικών αντιπάλων του είναι ότι, εκείνοι, συνεχίζουν να αδυνατούν να τον… διαβάσουν σωστά και επαρκώς. Αν το έκαναν, θα είχαν διευκολύνει υπερβολικά τη δική τους πολιτική περπατησιά, και θα είχαν στριμώξει προ πολλού τον Πρωθυπουργό, εκκινώντας τη διαδικασία… εκλογικής απομάκρυνσής του από το Μέγαρο Μαξίμου.

Το “παιδί” του Αλέκου Αλαβάνου συνεχίζει να παίζει με τους συμβολισμούς και τις σημειολογίες. Και να αξιοποιεί σε υπερθετικό βαθμό τον προχωρημένο ψυχισμό των Ελλήνων, οι οποίοι σπανίως σκέφτονται και αποφασίζουν με βάση τη λογική.

Γι’ αυτό άλλωστε και, ενώ η διακυβέρνηση Τσίπρα της περιόδου 2015 μέχρι και σήμερα, έχει φορολογήσει… ακόμη και τον αέρα που αναπνέουμε, οι τάσεις της κοινής γνώμης που καταγράφουν οι δημοσκοπήσεις, δεν αποτυπώνουν την ηχηρή και μη αναστρέψιμη εκλογική αποδοκιμασία από πλευράς κοινωνίας, που θα περίμενε κανείς.

Με αφετηρία την παραπάνω παράμετρο ανάλυσης των δεδομένων της πολιτικής πραγματικότητας, ο Αλέξης Τσίπρας θέλει να σπρώξει τις εκλογές όσο πιο πίσω γίνεται. Όχι μόνο στο τέλος της τετραετίας, τον Σεπτέμβριο του 2019, αλλά, αν τα καταφέρει, έναν μήνα μετά, τον Οκτώβριο του 2019, σε διπλές κάλπες με τις αυτοδιοικητικές εκλογές, επιχειρώντας να κερδίσει ό, τι μπορεί, από τη… σύγχυση που παραδοσιακά προκαλούν στο εκλογικό ακροατήριο οι “μπερδεμένες” κάλπες.

Απ’ την άλλη, υπάρχει ο πειρασμός του δημοψηφίσματος. Όχι όμως για οποιοδήποτε θέμα, αλλά για κάποιο που, ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει ότι μπορεί να του προσφέρει πολιτικά κέρδη… από τα αποδυτήρια. Το δημοψήφισμα για την Αναθεώρηση του Συντάγματος. Αν εξαιρέσει κανείς όσους είχαν συμμετοχή στη συνταγματική ανορθογραφία που ταλαιπωρεί την Ελλάδα της κρίσης, με ηθικές αθλιότητες όπως τον νόμο περί… ατιμωρησίας υπουργών, δεν υπάρχει Έλληνας που να μην διαπιστώνει ότι το Σύνταγμα χρειάζεται μεγάλες και γενναίες αλλαγές.

Σε μια κάλπη δημοψηφίσματος λοιπόν, τα κέρδη για εκείνον που θα προκαλέσει τη σχετική συζήτηση θα είναι εκκωφαντικά. Πολύ περισσότερο, αν συνυπολογιστεί η ζημιά που θα προκληθεί στο εσωτερικό των κομμάτων τα οποία ταλαιπωρούνται μέχρι και σήμερα από τοξικές φιγούρες του χθες, αδυνατώντας να τις παραμερίσουν και να τις προσπεράσουν, ώστε να… αναπνεύσουν και να διεκδικήσουν ένα πολιτικά καλύτερο μέλλον.

Εξαιρετικά ενδιαφέρον το σενάριο, δεν νομίζετε;

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος