Κάθε φορά που το ΠΑΣΟΚ πάει να σταθεί στα πόδια του, έρχεται να το υπονομεύσει ο Σημίτης

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on March 04, 2017, 2:07 pm

Μια παράλληλη παράμετρος της θλιβερής παρέμβασης του Κώστα Σημίτη στο Συμπόσιο των Δελφών, έχει και αμιγώς ΠΑΣΟΚικό ενδιαφέρον. Κάθε φορά που το Κίνημα το οποίο ίδρυσε ο Ανδρέας Παπανδρέου επιχειρεί να σταθεί στα πόδια του, και να αποτελέσει ουσιαστικό πόλο έλξης για ψηψοφόρους, είτε ο ίδιος ο Κώστας Σημίτης, είτε τα “ορφανά” του, εμφανίζονται για να υπονομεύσουν την προσπάθεια.

Σε μια περίοδο κατά την οποία, η συμπόρευση της Φώφης Γεννηματά με τον Γιώργο Παπανδρέου, έχει κλείσει τα ρήγματα του παρελθόντος, και διαμορφώνει τις συνθήκες για την πολιτική αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ, στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της Κεντροαριστεράς, ο Κώστας Σημίτης και οι άνθρωποι του έρχονται να βάλουν τρικλοποδιά.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι πολλά από τα λεγόμενα “ορφανά” της περιόδου Σημίτη, διεκδικούν μια θέση στα ψηφοδέλτια της Νέας Δημοκρατίας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όχι φυσικά για να στηρίξουν τον πολιτικό επίγονο του μητσοτακισμού, ούτε επειδή ξαφνικά τον… συμπάθησαν. Αλλά επειδή η αναμενόνενη εκλογική επιτυχία της Νέας Δημοκρατίας, τους εξασφαλίζει βουλευτικές έδρες, που δεν μπορούν να βρουν σε κάποιο άλλο κόμμα.

Ώστε, την επομένη των εκλογών, και με φόντο πιθανές επαναληπτικές εκλογές, με το σύστημα της απλής αναλογικής, να… πάρουν την έδρα και να φύγουν. Να στηρίξουν το νέο κεντροαριστερό εγχείρημα που θα κάνει τότε τα νηπιακά βήματά του, είτε με τον Γιάννη Στουρνάρα επικεφαλής, είτε με κάποιον άλλο εκλεκτό της διαπλοκής.

Οι περισσότεροι άλλωστε έχουν συνηθίσει να αλλάζουν κόμματα ανάλογα με τα συμφέροντά τους. Να εκλέγονται, και στη συνέχεια να μετακομίζουν στο επόμενο κόμμα.

Το σενάριο αυτό όμως είναι ακόμη μακρινό. Γι’ αυτό και, προκειμένου να υλοποιηθεί, πρέπει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη να μην έχουν καλό αποτέλεσμα στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές. Και ο Σημίτης με τα “ορφανά” του αναλαμβάνουν τον ρόλο του… εκτελεστή.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail
Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος