Θυμίζοντας τι σημαίνει να είσαι Πρόεδρος των ΗΠΑ…

Μάνος Οικονομίδης
Posted on January 13, 2018, 9:19 pm
8 secs

 

 

Του Μάνου Οικονομίδη

[email protected]

 

Η δύναμη μιας ιδέας… Από εκείνες που φυτρώνουν στο μυαλό και στην καρδιά, για όσο χρόνο χρειάζεται, ώστε να εξελιχθούν σε διαβατήριο διόρθωσης διαδρομής ζωής. Οι ιδέες άλλωστε, είναι αλεξίσφαιρες, ειδικά όταν εκείνος που τις κομίζει έχει καταφέρει να αποτυπώνεται ως “αδιάβροχο” μέσο-μήνυμα. Ως το κατάλληλο “brand”.

Οι ζώσες γενεές έζησαν πολλούς Αμερικανούς Προέδρους. Κανέναν όμως σαν τον Μπαράκ Χουσεϊν Ομπάμα. Όχι επειδή ο “προφήτης της Αλλαγής” ήταν περισσότερο πετυχημένος από άλλους. Δεν πρέπει εξάλλου να ξεχνάμε ότι, η οκταετής θητεία του στο Οβάλ Γραφείο άφησε μια αίσθηση ατελούς διαδρομής, αναφορικά με τις μεγάλες προσδοκίες που κουβάλησε πάνω του, το πιο λαμπερό προϊόν της Πόλης των Ανέμων, του Σικάγο, μετά τον Μάικλ Τζόρνταν.

Η υστεροφημία του Μπαράκ Ομπάμα, με την οποία θα μπορεί άφοβα και με πληθωρισμό αυτοπεποίθησης να κοιτάζει κατάματα την Ιστορία, εστιάζει στο γεγονός ότι, παρά τον μεγάλο πειρασμό του ακόμη μεγαλύτερου αξιώματος που κατείχε, δεν ξέχασε να είναι ο εαυτός του. Παρέμεινε ανθρώπινος.

 

Μας το θύμισε, στη σκιά της μελαγχολίας που προκαλεί η περπατησιά του διαδόχου του, Ντόναλντ Τραμπ, στη Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου, με όσα δήλωσε στον Ντέιβιντ Λέτερμαν, στην εκπομπή “My Next Guest Needs No Introduction”, στην τηλεόραση του Netflix. Από το πώς μίλησαν για τις οικογένειές τους, και κατά συνέπεια για τα παιδιά όλου του κόσμου, μέχρι τις επιλογικές διαπιστώσεις για τις στραβοτιμονιές της σημερινής ανθρωπότητας.

Κυρίως όμως, ο Μπαράκ Ομπάμα υπενθύμισε την ταυτότητα υπογραφής που θα πρέπει να έχει κάθε Πρόεδρος των ΗΠΑ. Κάθε μεγάλος ηγέτης. Να δίνει το παράδειγμα. Να γίνεται ο ίδιος παράδειγμα. Και να εμπνέει. Θετικά. Αισιόδοξα. Υπερβατικά. Forward… όπως θα μας προέτρεπε ο ίδιος.

 

Μάνος Οικονομίδης
Ο Μάνος Οικονομίδης είναι δημοσιογράφος. Σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας