Θεσμική… ανατριχίλα στην Αμερική, μετά την απόφαση του “δικαστή του Ρίγκαν” να αποχωρήσει από την έδρα του

Μαρίκα Λυσιάνθη
Posted on June 27, 2018, 10:50 pm
2 secs

 

Της Μαρίκας Λυσιάνθη

 

Στη χώρα όπου, ακόμη και ο ισχυρότερος παράγοντας υποκλίνεται στους Θεσμούς, μια… θεσμική ανατριχίλα είναι το κυρίαρχο συναίσθημα μετά την απόφαση του δικαστή Άντονι Κένεντι, να αποσυρθεί από την ενεργό δράση.

Ο “δικαστής του Ρίγκαν”, όπως έχει μείνει στην Ιστορία, αποσύρεται στα τέλη Ιουλίου από το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, το οποίο υπηρέτησε με αξιοπρέπεια και αυταπάρνηση τα τελευταία 30 χρόνια.

Διορίστηκε από τον νικητή του Ψυχρού Πολέμου, Ρόναλντ Ρίγκαν, το 1988, και παρόλο που οι πολιτικές καταβολές του είναι συντηρητικές, έμεινε στην Ιστορία για τον πρωταγωνιστικό ρόλο του σε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, που… στενοχώρησαν τους Ρεπουμπλικανούς, όπως για παράδειγμα τον γάμο ομοφυλοφίλων και τις εκτρώσεις.

 

 

Τον τελευταίο χρόνο, στην εποχή του Ντόναλντ Τραμπ, ο Άντονι Κένεντι εμφανίστηκε περισσότερο συντηρητικός, και δεν συντάχθηκε με την ομάδα των φιλελευθέρων, ενώ πλέον, ανοίγει ο δρόμος για τον Λευκό Οίκο, να προωθήσει την ανάδειξη του διαδόχου του πριν από τις Ενδιάμεσες Εκλογές του Νοεμβρίου, και να αλλάξει υπέρ των Ρεπουμπλικανών την… ισορροπία συνείδησης στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Τα… χειρότερα, έρχονται λοιπόν.

Δείτε το γράμμα που έστειλε ο δικαστής Άντονι Κένεντι στον Αμερικανό Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, ενημερώνοντάς τον για την απόφασή του να συνταξιοδοτηθεί.

 

Μαρίκα Λυσιάνθη
Η Μαρίκα Λυσιάνθη είναι ψυχολόγος