Θεοδωράκης: Τα Μνημόνια έφεραν την κρίση ή η κρίση τα Μνημόνια;

Υστερόγραφα Team
Posted on August 08, 2016, 10:43 am
theodorakis

Ο Σταύρος Θεοδωράκης με ανάρτησή του στο Facebook και με αφορμή την υπόθεση του Ανδρέα Γεωργίου στην ΕΛΣΤΑΤ αναρωτιέται: “Τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή η κρίση έφερε τα μνημόνια;”

Αναλυτικά η ανάρτησή του:

“Και να που ξαφνικά πολλά στελέχη της ΝΔ συμφωνούν ξανά με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ! Θα ακούσατε την θεωρία τους: “Τα μνημόνια δεν ήρθαν γιατί είχαμε ένα κομματικό σπάταλο κράτος, διεφθαρμένο και άδικο… Τα μνημόνια ήρθαν επειδή παρουσιάσαμε διογκωμένο το έλλειμμα του 2009! Αν το έλλειμμα το παρουσιάζαμε μικρό, δεν θα είχαμε ανάγκη από μνημόνια και θα συνεχίζαμε να τρώμε μέχρι και σήμερα με χρυσά κουτάλια. Και γιατί διογκώθηκε το έλλειμμα; Μα ήταν σχέδιο των ξένων. Για να θέσουν την χώρα σε καθεστώς επιτροπείας και να την αγοράσουν φτηνά”.

Αυτές τις καφενειακές θεωρίες συνομωσίας που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ για να γίνει κυβέρνηση, επαναλαμβάνουν αυτές τις μέρες αρκετά στελέχη της ΝΔ (μαζί βέβαια με τους ΣΥΡΙΖΟΑΝΕΛΗΤΕΣ). Αφορμή, η παραπομπή και πάλι, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής Ανδρέα Γεωργίου για το αδίκημα της ψευδούς βεβαίωσης ελλείμματος. Το πώς μπορεί ένας δικαστής να κρίνει ”ποιο είναι το αληθινό έλλειμμα” – κόντρα στις ελληνικές και ευρωπαϊκές στατιστικές αρχές και την ελληνική Βουλή – περιμένουμε να το … ζήσουμε.

Όμως μέχρι τότε οι πολιτικοί ηγέτες – και δη αυτοί που θέλουν να εκφράσουν τον χώρο της προοδευτικής λογικής – πρέπει να πάρουν θέση. Το ερώτημα είναι απλό: Τα μνημόνια έφεραν την κρίση ή η κρίση έφερε τα μνημόνια; Αν οι πολιτικοί που κυβέρνησαν συνεχίσουν να αρνούνται τις ευθύνες τους… αν συνεχίσουμε να μην βλέπουμε τις αίτιες που μας έφεραν μέχρι εδώ, δεν θα καταφέρουμε ποτέ να ξεφύγουμε από την κρίση. Θα καταλήξουμε σαν εκείνους τους μεθύστακες των χωριών που όλη μέρα αραδιάζουν παραμύθια για μεγάλες ζωές που κάποιοι τους τις ψαλίδισαν γιατί ζήλεψαν την ομορφιά τους. Μεθύστακες των κόκκινων καφενείων, των μπλε, των πράσινων;

Τι σημασία έχει; Το ψέμα είναι ίδιο”.

Υστερόγραφα Team
Η δημοσιογραφική ομάδα των Υστερόγραφων... κάνει παιχνίδι