Θα δούμε ποτέ και στην Ελλάδα να συλλαμβάνεται… ένας Σαρκοζί;

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Posted on March 20, 2018, 1:18 pm
0 secs

Της Κατιάνας Ναυπλιώτου

Η είδηση της κράτησης-σύλληψης του Γάλλου πρώην Προέδρου Νικολά Σαρκοζί από τις αρχές, στο πλαίσιο έρευνας για σκανδαλώδη χρηματοδότηση της καμπάνιας του για τις προεδρικές εκλογές του 2007 από τη Λιβύη του Μουαμάρ Καντάφι, έγινε από πολύ νωρίς το πρωί της Τρίτης πρώτο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ.

Όχι τόσο επειδή προκαλεί έκπληξη, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που η σχετική υπόθεση έχει… παρελθόν, έχει απασχολήσει σε βάθος χρόνου τη γαλλική Δικαιοσύνη, και ανά περιόδους επανέρχεται στο προσκήνιο.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται κυρίως στο γεγονός ότι, η γαλλική Δικαιοσύνη συνεχίζει με συνέπεια να υπερασπίζεται την κληρονομιά της Γαλλικής Επανάστασης και του Διαφωτισμού, και να μην… διστάζει μπροστά σε κανέναν.

Στο παρελθόν άλλωστε, έχουμε δει διώξεις και καταδίκες εμβληματικών πολιτικών όπως του Ζακ Σιράκ, του Αλέν Ζιπέ, του Ντομινίκ ντε Βιλπέν, και τόσων άλλων, που κάθε άλλο παρά ξένισαν, αλλά μάλλον ικανοποίησαν τη γαλλική κοινή γνώμη.

Στα… δικά μας, οι συγκρίσεις είναι μελαγχολικές. Θα δούμε ποτέ και στην Ελλάδα να συλλαμβάνεται… ένας Σαρκοζί; Γιατί, σκάνδαλα με εμπλοκή πολιτικών, διαχρονικά έχουν υπάρξει πολιτικά. Διώξεις και καταδίκες… σπανίζουν. Πολύ περισσότερο συλλήψεις.

Κατιάνα Ναυπλιώτου
Η Κατιάνα Ναυπλιώτου είναι διεθνολόγος