Η ώρα της συναίνεσης και της εθνικής συνεννόησης. Το λένε και… οι δημοσκοπήσεις

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Posted on December 26, 2017, 11:43 am
1 sec

Του Λάζαρου Καλλιανιώτη

Οι δημοσκοπήσεις το λένε πλέον ανοικτά, και σε όλους τους τόνους. Οι Έλληνες πολίτες, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, παραμερίζουν τα άκρα και τις ακρότητες που τα συνοδεύουν, απονομεύουν τις υστερικές τσιρίδες υστερίες, που ανατροφοδοτούν τον εθνικό διχασμό, γυρίζουν την πλάτη σε διχαστικές νοοτροπίες και αντιλήψεις που, δυστυχώς, σεργιανίζουν στο εσωτερικό όλων των κομμάτων του (λεγόμενου) δημοκρατικού τόξου, και ζητούν συναίνεση. Εθνική συνεννόηση. Κοινή αντίληψη και διαδρομή για το μέλλον.

Τα ευρήματα της δημοσκόπησης της MRB για τον Όμιλο Real είναι εξόχως αποκαλυπτικά. Το 76,5% των πολιτών πιστεύει ότι είναι ανάγκη να υπάρξει εθνικός διάλογος και συνεννόηση για την Ελλάδα μετά την κρίση, και έξω από τα Μνημόνια, ενώ μόλις το 13,8% είναι αντίθετο με μια τέτοια προοπτική.

Το ερώτημα βέβαια είναι… τι καταλαβαίνουν από όλα αυτά οι πολιτικοί. Και πόσο πρόθυμοι είναι να παραμερίσουν τις προσωπικές διαφορές, τους εγωισμούς, τα πείσματα και την… τύφλωση δικαίωσης που διακρίνει τους περισσότερους, ώστε να συμφωνήσουν σε αυτό που έπρεπε να είχε συμβεί από το ξεκίνημα της κρίσης: Τη συνένωση δυνάμεων, προφανώς σε μια οικουμενική κυβέρνηση, όπου δεν θα υποσκάπτουν ο ένας τον άλλο.

Εθνική συνεννόηση, για να μην ξεχνιόμαστε, είχε ζητήσει ο Κώστας Καραμανλής από τις αρχές του 2009. Τότε, ο Γιώργος Παπανδρέου αρνήθηκε και… τραγουδούσε “λεφτά υπάρχουν”. Με τα γνωστά, τραγικά για τη χώρα αποτελέσματα, με τη χρεοκοπία του 2010 και την εθνική δυστυχία των Μνημονίων.

Λάζαρος Καλλιανιώτης
Ο Λάζαρος Καλλιανιώτης είναι σύμβουλος στρατηγικής και επικοινωνίας, πολιτικός αναλυτής